自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

伯爵府

高才通子女可入讀公營直資校 助紓緩收生不足壓力

侯爵府

2024年龍年勳章

teresayan07 發表於 23-9-21 16:25
我睇返我女學校本地生同非本地生收費
一年學費相差 7萬
係咪即係代表政府資助左7萬?

係架

珍珠宮

yauchuchu 發表於 23-9-14 18:23
相對係
但要計算埋之前提及既條件
有上限,超出部分就係家長要俾既學費

我睇返我女學校本地生同非本地生收費
一年學費相差 7萬
係咪即係代表政府資助左7萬?

男爵府

Vengerov 發表於 23-9-14 21:57
我連app都無
唔明點解佢地咁喜歡係小紅書睇呢啲topic
小紅書見到你IP地址系香港, 會自動推送一些同香港有關的話題
小紅書可以見到國內人的真實想法, 可以對國內有更多了解
好多野唔系你想的咁天真

男爵府

yauchuchu 發表於 23-9-14 22:49
B類C類人工未必有¥60-80萬/年
某書分享高才落黎香港人工3-4萬/月
原來大陸國際學校咁難入

系呀,有的高才的確唔系我地認為的咁高人工!

琴日見到小紅書兩篇文, 都系問大家意見, 都系30歲左右couple, 系上海有樓, 人工系上海都唔錯, 一個問緊揀去香港定澳洲, 另一個問HK定美國, 這兩個都根本志唔在香港7年永久, 她們已經通過高才, 只打算來香港生小朋友, 小朋友系永久香港身份, 咁帶返上海讀私校, 國際學校等, 好似國家政策對港澳同胞子女國內讀書比美國身份的學童要友好的多。
所以她們只是想来生仔, 系另一種雙非路線。

政府的人才引進政策能否達到初衷目的, 非常值得商榷及拭目以待。未來一兩年系這批優才高才續期的高峰期, 希望入境處好好做野, 真系可以做到大浪淘沙, 那這個人才計劃留下的就真系對香港有貢獻的人才,如果咁, 就算多左學童競爭, 都系好事!

大宅

myfaye 發表於 23-9-15 07:36
同意。就算內地人係內地都要有當地戶籍先可以入到當地好學校。清華北大都是北京户籍優先
香港起碼要住滿七 ...

睇咗咁多,你講嘢最啱聽

myfaye    發表於 23-9-15 14:33

子爵府

jaycee_mami 發表於 23-9-15 08:12
我見這裡好多人說, 國內都有國際學校啦, 中產以上個班駛鬼來香港讀?!

但我最近睇新聞, 有講到大陸近一年 ...

國內既國際學校收生有限制,唔合資格無得報,而且學費比香港貴好多

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

開不了口 發表於 23-9-14 23:36
都係,起碼有做野有交稅對香港有貢獻,好過果啲……已經唔想多講了

你睇下10歲 14歲拎個鎚去打劫果D, 咩父母生出咁既細路, 真係前途無限

珍珠宮

好媽媽勳章

我見這裡好多人說, 國內都有國際學校啦, 中產以上個班駛鬼來香港讀?!

但我最近睇新聞, 有講到大陸近一年對國際學校有專項整治, 有上海國際學校的學費由以往的十幾萬一年, 暴增至起碼30萬, 而且學額也大幅收緊, 例如以往招收260人, 今年就減至90人.

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Adiezz 發表於 23-9-14 19:06
如果收到國內學生,學校普通話語境好啲,對本地學生有幫助

意思係主流是國内
不過97後雙非很多

真係本地父母係名校
唔多

珍珠宮

mizuho 發表於 23-9-14 22:41
大陸人只可以讀私立雙語學校,孩子必須持有外國護照,而且父母其中一方必須係外籍同時在國內有繳個人入息 ...

英國好多寄宿學校,中學一年40幾萬港元(已經倫敦),其他城市會便宜些,自己選擇吧。再便宜亦可,朋友個囡升中去愛爾蘭讀,一年都係20幾萬.唔通寄宿學校收大陸生特別貴??當然有些貴族學校,或收費比較高嘅學校

其實依家有些香港人大陸工作或居住,仔女都會大陸讀私校,亦識得有些香港父母太忙,送仔女去大陸讀寄宿學校。
依家2地交通方便。佢哋讀完中學,亦會考香港嘅大學。我亦識得有個外國朋友,深圳開公司,2個囡讀國際學校,依家在香港讀大學,一個讀商科,一個讀設計。我亦識得香港有個醫生朋友,2個囡DSE分數差些才入到讀醫,2個相繼去咗大陸讀醫。

子爵府

yauchuchu 發表於 23-9-14 23:22
當年出生率高既年代起多咗學校
依家少咗學生減返啲正常不過
殺校只係汰弱留強

同意。就算內地人係內地都要有當地戶籍先可以入到當地好學校。清華北大都是北京户籍優先
香港起碼要住滿七年啦,或者父母住滿七年。
香港政府一點都不保護香港永久居民!

伯爵府

開心吸收勳章

Vengerov 發表於 23-9-14 14:59
係,有些人雙重標準。bnoer子女讀公立是免費。2-4歲可以免費托兒,5-16可以免費義務教育。
...

佢地雙標好勁,香港唔可以免費野比中國人,但佢忘記香港係中國的。。。香港人又唔生,又走了一批人,唔夠人都唔知比人來。。

但英國比佢地去,就冇理會英國人感受,會搶英國人資源。

其實無論上層或下層大陸人來香港,都會帶動香港經濟,外國可以搶人才,無論下層或上層都會要。。點解香港唔可以在大陸要人,本身大陸人都會被外國要人才,香港為何不可以選他們,根本就係對大陸人有偏見

Vengerov    發表於 23-9-15 16:08

珍珠宮

.

別墅

子爵府

Dylanli2017 發表於 23-9-14 15:50
是呀,佢哋數理好強,我之前咁講,好多本地家長唔信,唔信既人,只因佢哋冇去睇過大陸既高考試卷
...

YouTube都大把,國內嘅叻人真係勁到unbelievable, 睇過「挑戰不可能」節目就知…

一堆快閃數字,正常人睇到未睇得切,佢哋已心算出答案

侯爵府

2024年龍年勳章

小菜豆 發表於 23-9-14 23:33
汰弱留強,如果唔分校網就成立。
要睇埋地區嘛,例如某港島學校聖XX其實唔差得過其他地區學校,但就係果區 ...

受歡迎既學校
唔需要理會地區
搬屋、借地址、短租、租信箱…
啲人千方百計會想入
有歷史既學校唔代表一定係好
家長用腳投票
收唔夠學生都總有原因

子爵府

開不了口 發表於 23-9-14 23:36
都係,起碼有做野有交稅對香港有貢獻,好過果啲……已經唔想多講了

就算高通才無交稅,起碼小朋友質素高啲

男爵府

goo_littlebb 發表於 23-9-14 14:58
其實如果佢父母係高才通, 我無異議.

侯爵府

2024年龍年勳章

yauchuchu 發表於 23-9-14 23:22
當年出生率高既年代起多咗學校
依家少咗學生減返啲正常不過
殺校只係汰弱留強

汰弱留強,如果唔分校網就成立。
要睇埋地區嘛,例如某港島學校聖XX其實唔差得過其他地區學校,但就係果區學童特別少而被殺校,又例如某女校德X被殺校,即使有本地生揀佢,都係喊住搵其他學校。呢啲都係有一定歷史的學校。

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊