自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

我個仔想兩年後去台灣留學,但係學費生活費而家好似高咗好多,我打算俾佢去台南或者台中生活指數低啲嘅地方,但係預算要幾多錢?謝謝各位。

男爵府

露比EE 發表於 24-1-13 16:34
依個都係我對台灣嘅感覺,所以我個人唔多贊成去台灣讀書

有好多人仍然鎖咗喺搵錢方向
台灣缺的就是眼界 日本同台灣眼界都係窄 鎖了在死胡同 醒目一定香港同埋新加坡
個人意見不喜勿插

複式洋房

ic310 發表於 24-1-14 18:16
咁有冇返過大陸睇過?
如果佢唔肯返去睇下,大慨都估到係政治原因。
為政棍燒錢犧牲就唔建議。

佢梗係都有返過大陸啦,其實佢冇咩政治立場 ,邊邊唔啱都會出聲,有政治立場嗰個係我啫,但係佢要返大陸讀書我都唔會阻止,佢自己真心鍾意台灣

珍珠宮

健朗媽咪 發表於 24-1-13 16:29
我仔有個中同,佢dse都考得好好,係喺本地大學,仲要係8大其中一間,讀完去咗sales 電腦,原因係佢讀嗰科 ...

我識一個男仔係科大畢,成績唔錯,找過私人公司,但覺得唔適合,轉入政府做文職,已三年了。

珍珠宮

好媽媽勳章

annie133 發表於 24-1-12 07:18
台灣算平,但D學位好似冇乜地方承認?
(原來係電競系,其他地方好似冇?應該好多小朋友想讀)

可能九把刀的書看得多

伯爵府

回覆樓主:

一個月比一萬hkd佢就夠生活啦,學費一年好少,預鬆啲自己一年匯15萬hkd比個仔就無問題啦~香港揾錢供給去台灣洗絕對無難道,只需要考慮係供幾年,定係要一直供給落去,萬一個衰仔揾個女朋友一齊住一齊食,就睇下佢自己會唔會勤力返兼職

大宅

回覆樓主:

讀灣讀書預左畢業只能在台灣工作。我見有網友朋友女兒係台灣讀會計,真係要參思。

子爵府

kikilove1102 發表於 24-1-14 17:58
台灣佢一年最少去一次

咁有冇返過大陸睇過?
如果佢唔肯返去睇下,大慨都估到係政治原因。
為政棍燒錢犧牲就唔建議。
不過無論你地點揀,都祝你地順利

複式洋房

ic310 發表於 24-1-14 08:23
可以叫佢去一次台灣,又去一次上海/北京/深圳比較一下.當去一次旅行,洗費唔洗好多.
可能佢睇完之後巳經唔想 ...

台灣佢一年最少去一次

別墅

我見好幾個親戚,都送仔女去台灣讀大學,我見都係普通大學畢業,其中一個就之後去左英國讀一年,再返香港搵工,之後去左PolyU做admin
另一個就台灣畢業後返香港,搵左份sales做

珊瑚宮

kikilove1102 發表於 24-1-12 07:53
原本佢想讀埋中三即刻今年過去,我就係同佢講如果喺中三畢業嘅話,去台灣讀完返嚟冇用,你就中三學歷,所 ...

考埋dse 先啦,起碼多張cert 膀身。 好多人系台灣讀完大學,會去澳洲、美國等 再讀多張master
小朋友想法吾錯:將來可以向遊戲設計方面發展。
台灣讀大學系2-3月就遞表格。讀電腦有關既最好有M數底。

子爵府

可以叫佢去一次台灣,又去一次上海/北京/深圳比較一下.當去一次旅行,洗費唔洗好多.
可能佢睇完之後巳經唔想去台灣留學
咁就唔洗做之後d燒錢無謂野.
如果返黎之後都仲係想去台灣先再認真考慮.
對比之下,大陸d物就低好多,基建都強好多

公爵府

好媽媽勳章

kikilove1102 發表於 24-1-14 04:50
我只係有個預算,不過都會俾個意見佢,加多個IT其實都好,佢自己最鍾意就係中國歷史,但係呢個科目喺香港 ...

除了電競叫佢選下學game design. 多點選擇比自己日後
最緊要父母跟子女多溝通,台灣讀書有乜問題,已決心希望留台,難保讀得好,再去其他國家進修
我仔都在東京努力讀書中

已刪除用户

已刪除用户

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 24-1-13 17:28
睇咗樓主嘅回覆都係你所講意思,樓主兒子唔喜歡中國唔會返國內,唔想留響香港所以想去台灣,將來想留台生 ...

你講得好中肯。

樓主,如果你大把$,冇所謂,亦預咗最差情況佢要你養一段好長時間,否則你要諗清諗楚小朋友將來條路點行好。

複式洋房

issactmaria 發表於 24-1-13 17:35
我驚你只係掛住佢開唔開心,到時佢工又唔做到你唔開心。每個小朋友都經過鍾意打機階段,但人會大的,除咗 ...

我只係有個預算,不過都會俾個意見佢,加多個IT其實都好,佢自己最鍾意就係中國歷史,但係呢個科目喺香港讀都冇咩意思(emoji)

男爵府

kikilove1102 發表於 24-1-12 07:24
係呀,佢好想讀電競,雖然我知將來未必有出路,但佢自己嘅路我比佢自己選擇選。
...

樓主好開通 願意尊重仔仔選擇

男爵府

kikilove1102 發表於 24-1-12 16:02
係呀,做人已經好大壓力,香港嘅小朋友又辛苦,所以我想佢開開心心

我驚你只係掛住佢開唔開心,到時佢工又唔做到你唔開心。每個小朋友都經過鍾意打機階段,但人會大的,除咗開心都要履行責任。我仔細個都鍾意打機,但大咗佢都會覺得浪費時間。電競可以當興趣,我唔會因為想佢開心而盲目支持佢!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

凌陵綾 發表於 24-1-13 11:10
反正就是只想去台灣(即便其他國家/地方都有得讀)
至於讀咩就純粹只係鍾意
(但起碼要知呢一科係學咩的吧! ...

睇咗樓主嘅回覆都係你所講意思,樓主兒子唔喜歡中國唔會返國內,唔想留響香港所以想去台灣,將來想留台生活,唔理台灣學歷認受性,唔理選科究竟讀啲咩唔係要佢成材,唔理將來有冇前(錢)途有冇出路, 唔理將來生活難唔難搵工作,衹係諗住個仔可以成日打機,純粹佢鍾意開心就得。

1X歲年青人思想尚未成熟,作為家長應該引導佢諗得深入啲,同佢分析利弊值唔值得。正如黑暴時期影響咗唔少下一代, 難道只要鍾意家長就唔理結果盲目附和, 忠言逆耳,應該好好同佢分析避免將來後悔害咗佢。

SIRIABABY    發表於 24-1-16 11:23

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊