自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

木獨;頑固;無承擔嘅“同居”者
乜嘢方法都試過

侯爵府

hohinmama 發表於 24-2-18 19:29
乜嘢方法都試過

諗妳是女的...我想話無男人唔駛死㗎. 不過如果妳信因果嘅就當係還俾佢囉. 不要問,只要信.

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

如果你和你老公三觀不合那就把他當作一個普通朋友他想幹嘛就幹嘛 。不要總是想著去改變他
刻在骨子裡的教養改不掉了的不必自尋煩惱
一個父母都改變不了的人你又何必自尋煩惱
把它當個工具人就可以了 。
能賺錢就讓他賺錢錢
能幹活就去幹活
無法溝通,就不要去溝通
你做好自己就好
如果你選錯了婚姻
那一定要選擇個正確的生活方式
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

水晶宮

回覆樓主:

想起北方靓女(youtube)樣子甜美,身材一流,但一開口。。。。

別墅

回覆樓主:

是否老公

珍珠宮

好媽媽勳章

anniekayan 發表於 24-2-18 19:50
我老公入伍後變咗咩都睇唔順,腌尖,暫時我盡量做好等佢滿意,出街揀食店等都小心d,真係煩時當佢唱歌
...

其實係咪男人都有更年期?我c6以前都唔係咁,年紀大大吓就好似乜都麻麻煩煩咁

侯爵府

magyu 發表於 24-3-3 10:10
其實,你老公會否是抑鬱症呢?
不想求變,求知慾低,不想溝通,活在自己世界,情緒低落,這些有些似抑鬱症 ...

我都想知……

唔知從幾時開始,不言不語
其實,唔問佢嘢唔騷擾佢,佢可以自娛一整天……瞓覺煲劇,無視身邊所有人
一問佢嘢,要佢揸主意/落決定就會突然各樣唔舒服,再迫就發脾氣
唔會有耐性好好咁溝通
好似撒野嘅小朋友

別墅

hohinmama 發表於 24-3-2 23:09
戥妳辛苦
冷暴力……非常痛苦
諗唔明……佢哋都會痛苦㗎

其實,你老公會否是抑鬱症呢?
不想求變,求知慾低,不想溝通,活在自己世界,情緒低落,這些有些似抑鬱症的症狀

我記得有JM講過,抑鬱症的人,反而是不想其他人鼓勵他的

侯爵府

ling1100 發表於 24-3-2 06:25
我在經歷中,或者我被你更惡劣。去年發生d爭執,對方使用暴力搞到報警,然後我地關係破裂,我忍夠了想放棄 ...

戥妳辛苦
冷暴力……非常痛苦
諗唔明……佢哋都會痛苦㗎
點解唔放手比大家一條生路呢

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

hohinmama 發表於 24-2-19 09:30

感覺佢有事唔講
但係無論點問都問唔出原因

你咩事鬧佢?
除了唔出聲分享,又未睇到佢有大問題。可能佢好大壓力?
外人點睇邊個強勢好重要麼?個外人俾說話你聽?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

小菜豆 發表於 24-2-19 09:52
我老公都係木獨冇承擔的同居者。
木獨係只對有興趣的事有熱情。冇承擔係佢對家庭不願付出時間或金錢,但係 ...

exactly 是這樣的。
我成日都同朋友講,既然做唔到soul mate,咪做roommate 囉!除非你覺得做roommate 都頂唔緊,否則兩個人磨合下,始終都係終身伴侶。
Childhood is journey, not a race.

大宅

畀面勳章

ling1100 發表於 24-3-2 06:25
我在經歷中,或者我被你更惡劣。去年發生d爭執,對方使用暴力搞到報警,然後我地關係破裂,我忍夠了想放棄 ...

你好叻,最緊要就系自己可以想通同放下,要令自己開心快樂,其實冇人幫到你,只有自己先可以幫到自己。我在學習中。
要忘記傷痛,係時候要重新振作起來,可以嗎?  

大宅

回覆樓主:

我在經歷中,或者我被你更惡劣。去年發生d爭執,對方使用暴力搞到報警,然後我地關係破裂,我忍夠了想放棄,佢唔想放棄。
但對方堅持唔承認自己有用過暴力,對我不尊重,對女兒照顧學習幾乎0責任,沒有擔當,逃避任何社交,當父母係工人係咁命令佢地幫佢做野,只有順佢便是溝通,不順便惡言惡行。對外話我強勢,唔溝通,話我有病影響佢。
同佢相處呢十幾年,我一直順他,不反抗,我的人生沒左自己,好似依附佢咁,我壓力大到身心出現各種問題。
現在我做回自己,會拒絕,有自己想法,對他已沒期待。
但對方想我繼續聽佢話,對我使用冷暴力,唔做任何交流,唔理會家中大小問題。
開頭我也覺得痛苦,為何我的另一半要咁對我,依家想通了,我也唔理會佢了,我的人生是我自己,也習慣單親般的生活,更多時間陪伴女兒,也能做自己想做的事,唔會有人掃興,反而更輕鬆自在,身體也正常返了。

大宅

畀面勳章

是是但但 發表於 24-2-18 23:15
這種心累,我明。
不過,有時候就係咁,兩個人走在一起,就好似二人三足咁,雖然綁著對方,但有時會步伐不 ...

講得非常好,也啟發了我。
要忘記傷痛,係時候要重新振作起來,可以嗎?  

侯爵府

yuyueng 發表於 24-2-19 12:39
我好怕果D己之所欲施之於人既人,其實都結左婚成20年,你估仲想日日好似拍拖甘咩,年紀大左更加享受獨處時 ...

一直想努力改善,無輕言分離
兩夫妻唔傾唔講唔正常吧

侯爵府

alau2021 發表於 24-2-19 11:53
非常同意,唔好迫老公同自己一樣。

我無要佢同我一樣
只係想兩個親密關係嘅人,一齊面對生活有商有量咁咋

侯爵府

bobomia 發表於 24-2-19 11:47
咁你未答左咯,大家性格唔同,靜嘅人都未必頂得順活躍嘅人,相反亦然

或者你可以學吓劉嘉玲,你要嘅嘢未 ...

可能我嘅寄望錯咗
我對伴侶嘅理解如釀酒……兩樣物質結合,經時間發酵醞釀成不分彼此,越經年月越醇厚悠長

珍珠宮

hohinmama 發表於 24-2-18 19:41
每次都要花很大力氣
想想餘生都要這樣渡過

呢一代少,上一代聽得多,仲見唔少

珍珠宮

hohinmama 發表於 24-2-19 11:23
可能係啩……我有同佢講無話可說唔正常

相對無言下句係……唯有淚千行

唔好咁唸
幻想一下兩個非常類似嘅人住埋一齊,一係家無寧日,一係死氣沉沉,兩者都唔理想
試試搵個好氣氛好心情嘅時候,你們兩個唔帶小朋友,出去遊山玩水一日,試試盡訴心中情,俾多啲鼓勵佢講自己嘅唸法,同溫柔咁提出你嘅建議。換個環境唔好喺屋企,換個心情等大家都放鬆,可能有意想不到嘅效果。
百年修得同船渡,千年修得共枕眠。唔好懷疑自己當初嘅選擇,係優點定缺點,其實都係情境問題,人還是那一位。個人覺得,一個唔寡言嘅伴侶,總比一個滿口跑火車嘅更值得過人世。

男爵府

2024年龍年勳章

hohinmama 發表於 24-2-18 19:29
乜嘢方法都試過

男人到一定年紀就係咁
一係就出去識候生女,自命吸引力依然

倒轉可能佢覺得你也有問題呢!

「屋企隻老虎乸」點解有呢個詞?大概應該因為女人結咗婚,生完仔之後,要照顧周圍既野,漸漸強起來不自覺。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊