自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

最近在人際關係方面遇到一些問題,一個好熟嘅同事原本一班人我同佢之間因為一些是非,大家關係缺裂咗,傷心左一段時間,亦都嘗試過去做一啲野破冰但對方都不接受,最近睇左好多文章關於人際關係斷捨離,開始思考哩個問題,想同大家討論下有冇人會真係做得到呢樣野?

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

廿三十年朋友/同事、見到真面目、即刻byebye

別墅

同事唔好在意 好難有真感情

男爵府

tingting2200 發表於 24-2-22 11:17
有,我阿媽,佢性格火爆,以前會為左d小事就同朋友絕交,幾年、十幾年,超過二十年交情朋友都斷曬
依家老 ...

其實係㗎
小學有啲friend 到第時約埋唔嫁一起搬出去住,當中學識到新朋友咪唔記得咗佢地。
所以每個階段有唔同朋友,今日過得開心就最重要。

珍珠宮

回覆樓主:

有,識咗廿幾年,經歷過人生高低生死,話唔搵就唔搵,係大家一齊都唔想再搵對方。
佢一直玩就搵佢啲朋友,有事就搵我關心,佢太過依賴我,去到一個點佢令我太大壓力,好似佢嘅人生要我去承擔一樣,我唔高興,講返佢過去唔識諗下人哋,連佢阿媽都唔去關心(佢媽媽已過身) 等等,於是我話我唔搵你啦,佢答我佢都會唔搵我。
無搵一段時間,心情唔係無嘅,但生活輕鬆咗,自由咗,佢係不斷咁搵我,我隨時要覆佢,我話唔得閒都好,佢只比5分鐘我,5分鐘後又send野比我。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

岩傾就留,既然對方拒絕就隨緣啦。
人生每一個階段都會轉一批朋友
知己好友唔洗多一兩個就夠。
感激遇上你~

男爵府

emt1314 發表於 24-4-13 18:01
你太年青了, 對朋友關係睇得太重.
上咗年紀的人, 只重親情, 朋友不用太多, 知心就夠了.
有D朋友係會自動流 ...

本來有兩個青梅竹馬嘅閏密, 以為到老都係老友。十年前, 一個話要照顧年老父母冇時間見面食飯, 漸漸大家疏遠左,另一個(未婚)忽然亂發脾氣, 話我淨係識陪家人,唔重視佢, 約佢食生日飯者點約都話唔得閒。掙扎糾纏咗一年, 終於明白人年紀大左, 好多野會變, 緣起緣滅,隨緣啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

你太年青了, 對朋友關係睇得太重.
上咗年紀的人, 只重親情, 朋友不用太多, 知心就夠了.
有D朋友係會自動流失的
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

December_baby 發表於 24-4-13 15:08
因為咩事?

之前我唔知咩事,總之約親佢就推我,當我約咗50次之後…….都知道發生咩事啦

跟住知道佢老公有情緒病,佢老公對好多老朋友都好唔妥,見到佢成日俾個老公鬧,其實好想幫佢,但係又知道佢老公好憎我,好多事約啲common friend都唔搵我⋯⋯

Anyway, 我現在嘅心態就係你搵我咪去囉,你要幫手就出聲,但我唔會主動Offer幫手,有時啲人可能會覺得你睇唔起佢添

伯爵府

回覆樓主:

容易,啱就hi,唔啱就bye

公爵府

回覆樓主:

隨緣吧!

大宅

JAlove 發表於 24-2-20 14:00
我都用咗成年時間,先令自己好過啲,本來兩家人好friend,個個禮拜都一齊食飯,啲細路都一齊玩,我個仔仲 ...

因為咩事?

珍珠宮

忌廉寶寶 發表於 24-2-22 08:25
前排識左個朋友,唔知點解好似一見如故咁,因為我好小同新識既朋友講咁多自己既野,可能佢都一樣,所以每 ...

不停問你野,就可以搵位入你,我發現好多呢種人

我媽都係呢種人,例如答佢今日食左乜都可以被佢鬧一餐

而家我一係問返佢一樣的問題, 或者鬧返佢鬧我的內容

珍珠宮

小星星1 發表於 24-2-22 10:18
對,我也好怕和呢啲諸多挑剔嘅人相處,喜歡以話人為樂嘅人,心地唔慌會好,再相處落去只會令到自己唔舒服 ...

你 point out 佢即係指正佢,佢唔會多謝你還會憎死你
我由得佢繼續錯落去

男爵府

回覆 lilysun123 的帖子

認同,我只有keep最真心果幾個,果d攬頭攬頸,虛情假意既閏密,斷捨離左

講真 平時會傾計 一年見一次既真朋友已經好足夠

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

朋友有幾多真心呀! 朋友A買樓,我真心替A高興。但朋友B話阿A個度好一般,但查實B係月光族,冇$買樓。朋友C結婚,朋友D話佢係獨身主義者,其實D咁多年,真係冇人追過。所以,B,D呢D所謂朋友,唔見得人好既,平日頂多夾$飲飲食食算啦。

公爵府

淳熙媽咪 發表於 24-2-23 00:01

完全認同,自從生左仔女,我搵朋友見面既次數少到一年2-3次,基本上去邊,同仔女 ...

而家只會keep最老死的朋友,每年必約一次出來,keep住珍貴的友情

水晶宮

Astra00 發表於 24-2-23 06:45
慢慢疏遠,樂得清靜。

認同

水晶宮

roseangel 發表於 24-2-19 14:18
最近在人際關係方面遇到一些問題,一個好熟嘅同事原本一班人我同佢之間因為一些是非,大家關係缺裂咗,傷心 ...

慢慢疏遠,樂得清靜。

男爵府

完全認同,自從生左仔女,我搵朋友見面既次數少到一年2-3次,基本上去邊,同仔女去已經夠開心,

4個仔女係我best friend!

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊