自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

真係好對唔住個女俾佢讀咗間咁嘅垃圾學校....

case1)事緣個女參加放學功課班, 開學頭一個月做10樣10都錯(剛升小一)..我身位家長一心諗住join nei d班同自己放工返黎唔使點跟仲唔使教到個女嘔血先報..點知..結果唔止我一個其他家長都有同樣問題..於是大家一齊同學校講..個校長叫我地唔好complain因為佢地係同社區中心合作..怕我地complain之後人地唔同佢地再合作..(我心諗..校長你有無攪錯..你地係咩宗旨呀..你只想人地睇到你地好好有nei d provide比大家,,但係個質素唔理)跟住又話唔關佢地事應該要同社區中心講..跟住個副校話:其實人地已經比出面收平咗架la..我=="吓價錢係你地定..係咪我比返貴你地你地會令我我女科科A??你咩校長你黎架..咁講野 ???跟住個社區中心又話無做錯..我話我影低哂d功課比你地睇你地1對6個小一學生...都可以攪成咁 ???

case2..上星期五typhoon..我個女日日都要返補習班(係學校放學後老師會帶佢地係返學校上)唔知點解個日個女放學無上補習班..唔知點解個女比老師帶咗去自行回家隊..唔知點打緊風放咗我我女係條街度佢唔識返屋企平時工人去接放學..個日打緊風就咁放低我個女係條街度..好好彩我鄰居剛剛見到我個女係條街度..如果唔係都真係唔知點算..成件事我都係fri night放工先知..我第2朝即刻打比學校..得個書記答我..佢地話會跟進..仲話我點解唔教個女返屋企..我真係覺得有無攪錯我教唔教個女返屋企nei個問題係我覺得佢仲未有能力.nei個時候個問題係你地唔啱..仲可以話返我..你地知唔知我可以報警告你地同向教育處講..佢先驚同我道歉..話會同校長講返件事..昨晚我個女同我講成班老師同校長圍住佢係咁問佢點解唔返補習班..我話有無攪錯呀..嚇到我個女幾驚...唉..到依家tue都仲未有回覆..我已將件事話咗比幼兒園校長聽..佢都話你可以考慮轉校我會幫你寫信,.我同我先生一直都未驚完..如果個日唔係見到個鄰居..個女可能比人捉咗都唔定..唉...我先生係咁叫我同教育處講...我又怕影響到我個女..點算..又怕轉唔到校..好辛苦呀!!

伯爵府

好過份 幫個女轉校啦.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 葦斌媽咪 於 10-10-27 21:32 發表
我想知,人人話好旣幼兒園叫什麼,thx

好恐怖呀

係咪全日制幼兒園嚟架?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

mouth: mouth:

大宅

精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我想知,人人話好旣幼兒園叫什麼,thx

大宅

回覆 62# monilce 的文章

我個女都係p1, 登你心痛 開左學只不過2個月姐, 仲有幼兒園幫你, 盡力幫個女轉校啦, 咁o既學校, 仲點有信心繼續讀呀, 日日心掛掛擔心

大宅

原帖由 coffeemug 於 10-10-27 11:58 發表
好過份!我覺得樓主應該向教育局反映,免得有下一個受害人!今次無事係好彩ja!!

可以叫教育局幫忙轉校嗎?學校方面好似已經覺得你地係麻煩家族了... 竟然圍住個小朋友"質問"?? 完全無愛心!為打份工咁.... ...

十分同意..我就係怕轉唔到校..比佢地label我個女..

禁止訪問

大宅

真係好多謝大家呀...都唔知點解咁唔好彩..以前呀女n1個時又係入咗間人人話好嘅幼兒園係大圍..點知一提返學就好驚..我個女有偏食..個miss日日都同我講佢食哂d野咩都食..但我個女剛足2歲..我心諗無理由wor..點會驚到咁大反應夜晚又喊醒話唔返學..你地諗下..2歲仲係bb黎..小朋友好直接鍾意就鍾意..跟住第2日我去學校偷望佢地球因為個間學校好open架得一層可以望哂個情況個時仲係summer唔關門架)..比我等到食飯時間..我個女勁喊唔肯食..d miss用個匙趁我個女喊張開口時放匙飯入去..wah..我即時喊住衡入去帶個女走..我話你地有無愛心架佢bb黎咋..我地之後提都唔敢再係個女面前講nei間學校..好好彩跟住入到乙明救世軍幼兒園..佢地無論shumshum老師校長都好好...十分感恩

大宅

離譜

子爵府

原帖由 hudsonchui 於 10-10-26 13:35 發表
你應該而家好快些轉校,趁你女女都係今年剛上一,再轉去另一間適應問題不大, 早些轉好過遲!
不過你間學校做法真係令人好氣憤

無錯....轉校啦!!
個囡冇安全感,
佢以後會唔鍾意返學呀...
Support 呀!!

大宅

一定要轉校&一定要投訴...好彩小朋友冇事...如果到出事先投訴又有咩用....邊得0架....真係離譜....

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

比我就一定轉校啦, 對一年級既小朋友咁唔小心睇住, 都唔好講其他野啦

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

原帖由 kc_01k 於 10-10-27 08:52 發表

希望你囡囡快D搵倒一間有愛心嘅學校.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 monilce 於 10-10-26 16:51 發表
係呀..田xx..我真係到依家都未收到學校打黎呀..真係好對唔住個女..你地真係唔好報nei間垃圾呀...我真係幾日都訓唔到呀..成日諗住個女有事我當時又唔係佢身邊..佢一定好驚係度喊緊..唉..真係好差..依家等緊幼兒園校長 ...

希望你囡囡快D搵倒一間有愛心嘅學校.

男爵府

好多学校都唔會比低年班小一至小三自行放学!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真係幾危險吓因為呢間學校正門就係村內既十字路口,我個仔係同村另一間小學就讀,因為我地位置唔同,我地一出就係操場而閘口一定有個老師守住,我都試過late左時間去湊仔,學校見你未黎接佢會叫佢打比家長,有次我去到見到佢係門口大堂(鎖左門),另一次就見有老師同佢係操場打波,我係家長去學校接放學既,所以我唔係好知帶出去果d會點處理。

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

一個P.1小朋友高大極都有限, 負責帶隊既老師無理由睇唔出, 有乜理由會放個P.1小朋友係自行放學條隊?? 稍為有D常識既正常人都唔會咁做啦

樓主, 你都唔好太過自責LA, 有時D野真係唔入到間學校係唔會知原來咁差既. 既然你而家知道咗, 只要馬上同囡囡轉另一間學校就OK LA~

希望你囡囡快D搵到間好既學校啦~ TAKE CARE~

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

可以PM我知邊間學校嗎?
我都好想知...THX

首頁

尾頁

跳至