懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我本來習慣日日洗頭,但諗住坐月唔可以成日洗頭,我就試下隔日洗一次,但天氣真係太熱。。只係落一落街,都出晒汗,d頭髮好快好油,有無咩方法可以令個頭乾爽d呀

大宅

畀面勳章

引用:我之前聽d媽媽講係藥房買有種好似叫茶辣既

原帖由 faye209 於 12-05-11 發表
我之前聽d媽媽講係藥房買有種好似叫茶辣既野。。唔記得係咪哩個名,話生完用黎沖涼洗頭仲work過用畺,唔知 ...
我啱啱坐完月,每日就係用茶辣加薑冲涼洗頭,茶辣真係好勁,你千萬唔好貪心落咁多呀

時間真係過得好快,轉眼27W...要好好享受同阿囝兩位一體嘅日子~~

大宅

用薑洗頭水隔日洗、洗完即刻吹乾。

大宅

引用:我生完可以落床已經沖涼洗頭,醫生話日日抱

原帖由 JP908 於 12-05-11 發表
我生完可以落床已經沖涼洗頭,醫生話日日抱住BB,同BB接觸,點可以唔沖涼咁唔衞生。洗完頭用風筒吹乾咪得囉 ...
咁都好有道理,我實忍唔住最起碼隔日洗。。。如果唔係自己咁臭都頂唔順,更何況係bb....

大宅

BK Milk勳章

生完bb,出晒汗!
仲要冇得洗頭?
我想像唔到呀~~~

大宅

回覆:各位媽媽係咪日日洗慣頭?坐月點算

都唔明現代咁文明嘅社會點解仲有人信古代唔可以洗頭沖涼嘅禁忌,大家怕小朋友唔衛生有細菌染病,點解唔怕自己唔衛生會感染BB?

大宅

用薑、薑皮煲水洗,無薑就熱水加白酒沖涼洗頭,隔日洗,洗完即吹乾,咁熱,唔沖唔衛生點湊BB呀!上胎差唔多八年前都用呢個方法,無事無頭痛,今胎都會一樣咁洗!

男爵府

畀面勳章

如果成個月唔洗真系人都癲.. 又唔想剪勁短

大宅

我生完可以落床已經沖涼洗頭,醫生話日日抱住BB,同BB接觸,點可以唔沖涼咁唔衞生。洗完頭用風筒吹乾咪得囉。

大宅

我記得上一胎系7月底生,一出院就用薑水洗頭。之後就隔2日洗一次薑水。一洗完,馬上用熱風吹干。感覺幾好
我們一定要幸福

男爵府

我日日洗頭,到坐月3-4日洗一次,個啲乾洗粉用左仲衰,好多朋友話唔用好過用。

大宅

我本身係日日洗頭㗎!阿媽唔俾我十二朝前洗頭沖涼,我索性剪頭髮剪到好短。我三月尾生咗,嗰十二朝,我竟然up到有頭皮(以前從來沒有!!)兼好大陣頭油味老實講,我生完湊B忙到連廁所都無時間去,莫講話洗頭沖涼有時間都訓覺好過不過實在太難頂了,一過十二朝即用三大盤薑水沖涼洗頭

大宅

引用:好似有隻免沖洗洗頭粉....唔知有無用呢

原帖由 Namacha 於 12-05-11 發表
好似有隻免沖洗洗頭粉....唔知有無用呢
好似話爽身粉都得

大宅

各位媽媽係咪日日洗慣頭?坐月點算

我之前聽d媽媽講係藥房買有種好似叫茶辣既野。。唔記得係咪哩個名,話生完用黎沖涼洗頭仲work過用畺,唔知係咪真架呢?有無jm試過?

大宅

我到時都好怕無得洗頭兼沖涼,我都係日日洗頭,沖兩次涼個隻,唔知下個月點頂...天氣咁熱...其實真係要到幾時先可以洗頭兼沖涼架...用薑水係咪就得...?

大宅

我生完個女忍到12朝先用薑水洗頭,沖涼都係用薑水,堅持到1個月都係用薑水沖涼洗頭,去健康院都係倒少少爽身粉係頭,真係睇落去無咁油架,我仲慘同99住,99唔知我有紋身,如果我紮起頭髮會睇到,所以就算冇洗頭都唔可以紮起.....

大宅

免沖果D我媽媽之前手術後試過...愈用愈油

男爵府

我生完囡囡忍左差不多2個多星期先洗頭 涼就20幾日先沖 上年的10月仲係好熱 +上自己怕熱 仲要無開風扇/冷氣 要去健康院就倒少少爽身粉係頭 睇落去無咁油

珍珠宮

faye209 發表於 12-5-11 14:41
我本來習慣日日洗頭,但諗住坐月唔可以成日洗頭,我就試下隔日洗一次,但天氣真係太熱。。只係落一落街,都 ...
而家天時,我一日洗一次,沖涼兩次呀~
坐月會長開冷氣~我希望忍到頭7日~

其實如果冇人上黎打搞o既話,扎起佢應該唔難忍~
有人黎就會好想洗~~~
輸入搜索內容

大宅

Namacha 發表於 12-5-11 17:35
好似有隻免沖洗洗頭粉....唔知有無用呢

LUSH 我問過 D SALES 姐姐, 佢話如果生左 BB 最好 3個月後先好用呀!

首頁

尾頁

跳至