烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

有冇人識釀酵素? 可唔可以教下我??

男爵府

我都有浸, 菠蘿真係好香好飲!!
都係跟MOMMY 禁浸!

大宅

回覆:有冇人識釀酵素??

我最近都有整

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

請問吾用糖浸可以嗎?

另外, 浸過的水果點解吾食得?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

sweetpotatocat 發表於 12-9-3 20:25
我試過淨浸檸檬, 但唔係好有覺有泡, 係咪即係唔成功?
隻隻生果出泡程度都唔用,冇咩泡唔一定唔成功,我樽菠蘿多泡,
水蜜桃加橙唔多泡,只要冇黑色霉菌就冇問題。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

我試過淨浸檸檬, 但唔係好有覺有泡, 係咪即係唔成功?

大宅

katrinafu 發表於 12-8-31 02:10
冰糖方面, 看看水果甜度, 以提子咁甜, 大約是水果量的30-35%。
但如果浸薑片, 冰糖量要60% 。

...
請問如果浸薑 , 可否改用片糖或黃糖?能否有發酵效果?

男爵府

BK Milk勳章

回覆 katrinafu 的帖子

係咁既樣, 琴日發現樽身黏立立咁.

男爵府

BK Milk勳章

回覆:有冇人識釀酵素

:verycold:

男爵府

BK Milk勳章

回覆:有冇人識釀酵素

係咪咁樣呀?

:verycold:

男爵府

引用:如果個玻璃樽既蓋唔係密實既,+會漏氣,+咁有

原帖由 ballyee88 於 12-09-02 發表
如果個玻璃樽既蓋唔係密實既, 會漏氣, 咁有冇問題架??
唔明是咩樽,影幅相來看好喎。
但有空氣入到好大問題是易變壞發霉

男爵府

BK Milk勳章

如果個玻璃樽既蓋唔係密實既, 會漏氣, 咁有冇問題架??

男爵府

放了4天都未夠熟水蜜桃,我用了來浸酵,切好哂水果才發現沒有冰糖,就地取才用了三溫糖來浸。

男爵府

用水溝稀來飲時唔好用熱水,在50度以上溫度會將酵素殺死

男爵府

引用:我都係跟Mommy+Dearest浸,浸過幾樽,第一

原帖由 rose-mag 於 12-08-31 發表
我都係跟Mommy Dearest浸,浸過幾樽,第一樽菠蘿最香甜,之後浸過水蜜桃,OK好味。
最近果樽仲飲緊係橙加水 ...
正喎, 我都試下水蜜桃檸檬先

男爵府

引用:我都係跟Mommy+Dearest浸,浸過幾樽,第一

原帖由 rose-mag 於 12-08-31 發表
我都係跟Mommy Dearest浸,浸過幾樽,第一樽菠蘿最香甜,之後浸過水蜜桃,OK好味。
最近果樽仲飲緊係橙加水 ...
我都係跟她整架。

男爵府

引用:Quote:原帖由+himhim0502+於+12-08-23+發表

原帖由 katrinafu 於 12-08-23 發表
上面幾樽你已看到, 一層冰糖, 一層水果,水果洗淨抺乾, 要用新鮮水果, 切勿用放了一排唔吃又快爛的水果 ...
愽士即係博士,無野可以難到你!

大宅

我上年從日本訂了幾個發酵桶來港, 只需3-4天就可以, 有時會做下泡菜, 不過個桶就好貴要hkd$700幾, 但聽說放了平時飲的水入去, 水份子會變細, 令腸內更好, 但味道我覺得一樣, 無差別.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

最近果樽仲飲緊係橙加水蜜桃檸檬,唔錯。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

引用:呢種呀?+ +

原帖由 katrinafu 於 12-08-23 發表
呢種呀?
經過18天後,3瓶都可以飲得,我最先飲菠蘿另外2瓶都已隔渣入樽放了入雪櫃儲存。

首頁

尾頁

跳至