想生BB

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

各位, 文章比較長, 請勿介意, 因為冇同朋友分享呢次事件, 所以唯有喺度舒發一下

大約3年前曾經經歷兩次小X, 之後靠住睇中醫同遇倒個啱既西醫,終於喺舊年成功生左個囡囡, 而家十七個月大, 所以我有住呢D經歷, 成日會喺呢度睇各位JM既帖, 遇見有D我識既, 知既, 都會盡量答各JM, 同大家分享一下我所知既同我所經歷既,

大約喺兩個月之前知小生命再次黎到.. 當時同老公都好開心, 只係第一個月試, 就中左.. 真係好開心, 今但今次同過往有D唔同, 胸冇脹, 肚亦冇谷....其實心情都著急,, 到四週開始已經去睇婦科, 因為醫生知我既病歷, 好早已經開定安胎藥比我,, 一個星期又一個星期咁去睇, 每次都未見倒胎兒.重要耐唔中有流啡.. 但肚仔有時谷, 有時又唔谷.. 心情就好似過山車咁上上落落.. 又一個期始終未見胎.. 其實自己都心知不妙.. 但每星期胎水都有增長,, 又見有食物囊長出, 所以又等多一星期, 心裏極希望下次可見倒BB, 可見倒心跳.. 不過亦只換黎每次失望..

本來今星期五係再覆診, 睇下有冇心跳就決定點做, 但幾日前我就決定早D去見醫生..因為佢喺我個肚裏面, 我同佢相連... 我已經感覺唔倒佢既存在, 咁結果醫生詳細檢查後就証實左BB已經走左...昨日中午喺醫院做左手術,, 夜晚出左院, .而家喺屋企休息緊,

不過有兩次小X經歷既我亦好明白, 呢D係緣份, 唔能夠強求緣份未到我就唯有再等.. 我好相住緣份, 要黎既就一定會黎, 所以我決定等我休息多兩星期就會開始勤力做運動, 繼續我既健康生活, 將身體作好準備, 等待新生命附時再臨,

各位想生BB 既JM, 小X過既JM, 你地唔好灰心, 一齊加油, 為自己打氣加油!! 加油!!

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

bb8398 發表於 13-7-20 17:03
樓主可登入這區「馬年開跑旺孖B! 等緊派彩, 就黎做馬媽^.^(旺POST PART 9)」的主題加入馬房等bingo拉頭馬, ...
好呀, 我加入同你地一齊互相打氣先!!

珊瑚宮

sherli 發表於 13-7-21 12:04
剛看到妳樓上的回覆,我都會慢慢加運動量,做運動再加中藥調理,加油!

...
我都係唸住咁呀, 星期一開始我都會開始睇返中醫, 大家一齊加油呀!!!

珊瑚宮

sherli 發表於 13-7-21 11:59
我諗住休息多個星期先做運動,會做yoga先,遲D再去行山、打羽毛球、游水,跑步!妳也會做運動嗎?一齊努力 ...
我都好鍾意打羽毛球架不過打得唔叻, 勝在參與, 我會跑步,,嘩, 你咁多野玩, 你冇返工?? 我介紹先, 我係全職大食懶

大宅

引用:Quote:原帖由+falalala+於+13-07-20+發表多

原帖由 sherli 於 13-07-21 發表
我諗住休息多個星期先做運動,會做yoga先,遲D再去行山、打羽毛球、游水,跑步!妳也會做運動嗎?一齊努力 ...
剛看到妳樓上的回覆,我都會慢慢加運動量,做運動再加中藥調理,加油!

大宅

引用:Quote:sherli+發表於+13-7-20+18:19+一齊加

原帖由 falalala 於 13-07-20 發表
多謝你既鼓勵呀, 大家一齊努力吖, 你而家有冇做下運動咁呀??
我諗住休息多個星期先做運動,會做yoga先,遲D再去行山、打羽毛球、游水,跑步!妳也會做運動嗎?一齊努力!

珊瑚宮

karmankama 發表於 13-7-20 20:49
我 27/06 6w3, 13/07流左幾滴血入急症,都唔知小寶寶幾時離開左,16/07 凌晨在家排出組織,宜家諗番係後期 ...
22W引產... 我都有印象睇過你既帖.....

人地話三個月就OK , 我唔知係咪一定, 不過我相信個個人體質唔同, 所以令自己身體盡快復原就應該冇問題既,, 我自己都高齡架喇, 但係冇問題, 大家一齊向前衝,

我唸住兩星期後係開始慢慢做運動, 先係散步, 再下星期就再快行D, 再下星期就慢跑, 續星期咁加上去,

我都多謝你既正能量, 大家一齊努力吖!

珊瑚宮

草子@ 發表於 13-7-20 20:37
可能你上次生個陣坐月坐得好身體好咗,所以今次精神好多,精神係好事黎丫。表示好快可以再開工

...
承你貴言, 開工大吉

男爵府

引用:各位,+文章比較長,+請勿介意,+因為冇同朋友

各位, 文章比較長, 請勿介意, 因為冇同朋友分享呢次事件, ...
我 27/06 6w3, 13/07流左幾滴血入急症,都唔知小寶寶幾時離開左,16/07 凌晨在家排出組織,宜家諗番係後期條腰無咁攰,自己真係大意,無諗到結果會係咁。

上年6月22週4引產,今年以為寶寶再次返嚟我身邊,點知結果 …… 其實好失望,我已高齡39,怕唔知仲有無機會,再次令老公失望。

我今日第二次睇中醫,今次無咩坐月,平日只係食菜心,肉餅,蕃茄,蛋,鮮奶,芝士之類,中醫話食番d有營養,正氣d食物已ok。

其實嚟一次m之後,係咪可以開工?又聽過要休養三個月,否則又會好易小x, 我當然想快d,但怕未 ready 好身體的話,又好怕。

你兩星期後開始做運動,可以咩?今次 bingo 之前,我每晚都會慢跑30分鐘。

我上次重創後,都係喺bk得到好多正能量,希望大家可以早日再 bingo。

大宅

我想請問樓主見的醫生在哪裡?可否PM個資料我,以前個醫生不主動給我開安胎藥,後面小X咗見你之前所見醫生會主動安胎。我很想要資料。我現在開始打算明年生BB

子爵府

引用:Quote:草子@+發表於+13-7-20+20:23+係咪今

唔知呢, 我三次都係唔同醫生架, 第一次流左成晚都幾多血, 過哂底呀, 之後一星期先清, 第二次都差唔多, 但係 ...
可能你上次生個陣坐月坐得好身體好咗,所以今次精神好多,精神係好事黎丫。表示好快可以再開工

珊瑚宮

草子@ 發表於 13-7-20 20:23
係咪今次醫生個手術做得乾淨,清晒d血?
唔知呢, 我三次都係唔同醫生架, 第一次流左成晚都幾多血, 過哂底呀, 之後一星期先清, 第二次都差唔多, 但係兩次做完手術都比較弱, 面青青咁, 但今次我覺得自己精神幾好,

子爵府

引用:Quote:草子@+發表於+13-7-20+19:59+我無同

不過話時話.. 我昨日做完手術, 只係流左唔多既血.. 夜晚開始已經冇流.. 今日都冇流過而且個人都不知幾精神, ...
係咪今次醫生個手術做得乾淨,清晒d血?

珊瑚宮

草子@ 發表於 13-7-20 19:59
我無同任何朋友講過,只係因為有個朋友個時結婚,又唔知去唔去得先同咗佢講咋。。。黎d野同未婚嘅朋友講唔 ...
不過話時話.. 我昨日做完手術, 只係流左唔多既血.. 夜晚開始已經冇流.. 今日都冇流過而且個人都不知幾精神, 同之前兩次唔同,

子爵府

引用:Quote:草子@+發表於+13-7-20+19:21+怪之有

係呀, 之前覺得有唔妥, 所以成日訓又訓唔好, 但又要表現到冇事, (唔想老公擔心嘛)所以我連自己既朋友都冇同 ...
我無同任何朋友講過,只係因為有個朋友個時結婚,又唔知去唔去得先同咗佢講咋。。。黎d野同未婚嘅朋友講唔會明,同已婚又好易生咗嘅更加唔會明,所以唯有自我調節自己嘅心情+上黎呻下,傷心嘅眼淚流一排就算,過咗就留返d眼淚係開心嘅事上流。我上次出院就同自己講,我唔會再返去5樓病房,我就唔信我唔可以住到仁安3樓嘅婦產科

你今次坐小月定足月?我發覺除咗食中藥,做埋針灸同艾灸對身體復原唔錯,不過可能要等惡露流清黎返m先做得。

珊瑚宮

Kerokerokeropei 發表於 13-7-20 19:14
回覆 falalala 的帖子

take car and add oil ah ^^
多謝你呀., 我會努力

珊瑚宮

lovenambb 發表於 13-7-20 19:23
有呀,今個星期開始睇,你呢??
我昨日做完手術, 唸住星期一再開始睇返中醫,

珊瑚宮

草子@ 發表於 13-7-20 19:21
怪之有一排唔見咗你啦,估唔到再返黎就。。。我知你同我一樣好快可以重新振作,再努力接阿b返黎。 :g ...
係呀, 之前覺得有唔妥, 所以成日訓又訓唔好, 但又要表現到冇事, (唔想老公擔心嘛)所以我連自己既朋友都冇同佢講架, 昨日做完手術, 只係同幾個好朋 友簡單講過下咋.. 我唸你都會明白我既, 所以咪同你講囉...
冇錯... 可以傷心, 但係傷心一陣好喇, 要好快振作, 為自己作好準備..

子爵府

引用:Quote:lovenambb+發表於+13-7-20+18:50+加

我會架,, 加油!! 你有冇睇中醫呀?
有呀,今個星期開始睇,你呢??

子爵府

引用:各位,+文章比較長,+請勿介意,+因為冇同朋友

各位, 文章比較長, 請勿介意, 因為冇同朋友分享呢次事件, ...
怪之有一排唔見咗你啦,估唔到再返黎就。。。我知你同我一樣好快可以重新振作,再努力接阿b返黎。

其實我幾乎已經唔記得咗自己小x黎件事,因為之後忙住做手術+休養+返工+食藥嘅副作用, 每日只想快d食晒d藥唔駛再受副作用嘅痛苦。。。原來自從上次同你傾完,我都差唔多小x咗3個月了。。。3個月係大家身上都發生咗好多事,不過無論發生咩事,我地都會係堅強嘅媽媽,我地唔會放棄嘅。癈話唔多講,一齊加油

首頁

尾頁

跳至