母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

9月2號,兒子兩歲了﹗我餵人奶亦兩年了,但仍未想停。

回想得知有左,就決定餵人奶,而老公亦像有了共識,大家並沒正式討論過bb出世吃什麼,他亦沒問過要買那隻奶粉,好像理所當然地覺得bb出世就是吃人奶。

由於覺得係理所當然既事,所以根本沒請教任何人或者睇任何資料,因為這是天性本能…

BB好叻,跟媽媽是絕配,所以一直餵哺都沒有什麼問題,只是每次回醫院或健康院,姑娘們都覺得為何他吃這麼短時間 (每次10-20分鐘),但體重增長是正常的。 我有個疑惑,大人都會有人吃得快、吃得多,有人吃得慢、吃得少,為何要規限bb要吃多長時間或吃多少? 不是應該由他們自己決定嗎? 當他餓了, 自然會吃,當他飽了,自然停口,所以當時並沒理會。

從沒想過自己的bb要照燈瞓箱,看著他被蒙著眼瞓在箱內照燈,心如刀割,那一刻,bb能感受到媽媽,能找到安全感,就是每次埋身餵奶的時候,要再次把他放回箱內,是多不捨﹗﹗ 就算他的黃退得較慢,但我深信人奶是無可代替的,所以亦沒想過補奶粉。 亦幸好當時的醫生護士是支持餵人奶的﹗

每當bb哭了,或身體出現任何問題,總會有聲音告訴你︰是不夠飽哦…是不是媽媽吃了什麼令到bb皮膚不好呀? 由於bb在三個月開始有濕疹,所以這些聲音我亦聽不小,起初聽了會不快,會解釋,但慢慢,會發覺解釋也是多餘的,因為別人根本不明白甚至不會聽入耳。 我慶幸有身邊人的支持。

絕大部份人會誤解bb哭就是餓了,但他們沒想過,bb在一個極度安全的環境下來到這個陌生世界,他們唯一的連繫就是媽媽,他們表達的唯一方式就是哭。 所以當他們感到不安,當他們感到寂寞,當他們身體感到不舒服,當他們餓了,亦只會用哭聲來表達,但往往能辨別出哭聲代表什麼的都是媽媽。 所以媽媽們只要細心留意,就會分清楚他們的哭聲代表什麼了﹗ 跟他/她輕聲說話,唱唱歌,他們就會安靜下來了,並不一定要抱的,當然,抱是最好的安慰。

當要上班了,一點泵奶知識都沒有的我這才上網看看資料,在上班前一星期才去買手泵(因便於携帶),上班前五天才讓bb試用奶樽。 或許沒想過會不成功,所以泵奶、飲奶樽過程是順利的。

要照顧有濕疹的bb,要上班,要兼顧家務,bb沒戒夜奶。 在bb一歲前的我,是真的心力交瘁,每晚沒睡上三小時。 無數的聲音叫我停餵,甚至一向支持的家人也因看著我體重暴跌而力勸戒人奶。 但我只深相一樣事實,人奶是給予bb最好的,為何要停呢? 最終他們亦因我的堅持而沒有再勸停了。

當兒子一歲大,濕疹開始好轉,晚上亦睡得較好,夜奶也自動戒了。 這時候的我餵得更輕鬆,因為固體吃得好,只需早晚埋身,連上班也沒泵了。 但身邊又有聲音說︰bb已大個了,亦是時候戒人奶。 我會反問,戒了吃什麼? 當答案是奶粉的時候,我只會簡單說一句,人奶不吃吃牛奶,是何道理?

由於兒子是較瘦削型,就算吃很多也不長肉,所以亦曾被質疑我的奶是否夠營養,哈哈……這是一個大大的笑話,相信人奶的營養價值,怎也比其他奶類好吧﹗

直至現在兩歲,亦間唔中會有人跟我說︰吓?仍在餵?仍不戒? 我只會微笑回答,未,未戒。

在這兩年的餵人奶生活中,曾遇到阻力,曾遇到難題,們當你堅信自己所做的事是正確的,就堅持做下去,有任何的難題困難都一定可以解決。

世上無難事,只怕有心人﹗ 各位奶媽,加油﹗﹗﹗

懿仔媽媽    發表於 13-9-6 17:43

大宅

BK Milk勳章

奶油B 發表於 13-9-11 12:51
餵到一歲以上又係一個關卡,因為好多就算支持人奶的人都會話點解餵咁耐,要戒奶。但我覺得阿仔繼續食無害既 ...

無錯,所以早排我奶奶直情教阿仔話食奶醜,我即刻話,三四歲仲飲牛奶唔醜,食人奶醜咩? 即刻要糾正阿仔,好在佢都話︰媽媽奶好甜好好味…

大宅

BK Milk勳章

savinawong 發表於 13-9-11 12:28
黑豆係唔係喺雜貨舖買呀! 焗幾耐呀!
Thanks!

係呀,普通雜貨舖有得賣。 咁我又無計焗幾耐,係用暖壼焗,應該個幾鐘都ok了,直接煲又得。

大宅

BK Milk勳章

Evilo 發表於 13-9-10 15:36
我總係好擔心...哈哈, 但而家變為泵一次唔泵兩次啦, 我以前全埋身, 係BB轉食固體先被迫要泵, 先知泵媽好難 ...
係呀,真係好佩服全泵媽,為左bb好,又唔可以親密餵奶,工序又多,但佢地都堅持住,真係要俾多個叻﹗

男爵府

大宅

回覆:阿仔兩歲了﹗ (較長篇)

餵到一歲以上又係一個關卡,因為好多就算支持人奶的人都會話點解餵咁耐,要戒奶。但我覺得阿仔繼續食無害既野,係吾洗戒,我反而想叫2歲仲食罐頭奶的要戒罐頭了!

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

黑豆係唔係喺雜貨舖買呀! 焗幾耐呀!
Thanks!

伯爵府

想生BB熱投 BK Milk勳章

Pinkpling 發表於 13-9-10 14:47
8個月食兩餐固體,叻叻喎﹗

唔駛驚,只要你keep住餵,係唔會收架,身體會適應bb既食量而調節,不過如果你 ...
我總係好擔心...哈哈, 但而家變為泵一次唔泵兩次啦, 我以前全埋身, 係BB轉食固體先被迫要泵, 先知泵媽好難做好勁! 多出黎做儲備或沖涼都得.

大宅

BK Milk勳章

Evilo 發表於 13-9-10 14:37
就黎8個月啦 全埋身架, 但驚收奶, 唯有固體果餐泵出黎囉...但而家想唔泵啦
8個月食兩餐固體,叻叻喎﹗

唔駛驚,只要你keep住餵,係唔會收架,身體會適應bb既食量而調節,不過如果你想有儲備,就泵定都ok架。

大宅

BK Milk勳章

ho-liday 發表於 13-9-10 14:23
沒有, 謝謝你仔細回覆, 知道好多野都係要自己摸番泥, 我都希望可以繼續餵落去
祝 大家BB 快高長大, 身體健 ...

Yeah!! bb健康成長,係媽媽最大願望﹗

大宅

BK Milk勳章

savinawong 發表於 13-9-9 10:25
我個囝差唔多16個月大, 由出院返屋企, 已經唔肯埋身食. 唯有泵, 就係咁,由當初每次可泵到8oz到而家一日泵兩 ...

囝囝一日食幾多餐奶?每餐食幾多? 因為我主要係埋身(之前返工泵),所以點樣可以泵多啲真係無乜心得,唔好意思﹗ 我諗如果想多啲奶,唯有勤力啲泵,增加泵既次數。 同埋你休息夠唔夠?飲水食飯多唔多? 心情放鬆啲,呢啲都係影響奶量架。 另外,飲魚湯真係有幫助,我知有啲媽媽會煲黑豆茶,我上年病既時候小左奶,都有飲幾日黑豆茶,係自己炒左黑豆再焗,當水咁飲。

加油呀﹗ 相信你可以泵到阿囝唔食為止既﹗

伯爵府

Pinkpling 發表於 13-9-10 14:14
Hehe…泵小餐又輕鬆啲喇,囝囝幾大?
就黎8個月啦 全埋身架, 但驚收奶, 唯有固體果餐泵出黎囉...但而家想唔泵啦

子爵府

我的育兒心得勳章 想生BB熱投

Pinkpling 發表於 13-9-10 14:11
佢地唔一定係咪埋眼架,我仔試過坐起身,開眼,仲叫晒媽媽咁,但我都係無理佢,靜靜在身邊,跟住佢自己就 ...
沒有, 謝謝你仔細回覆, 知道好多野都係要自己摸番泥, 我都希望可以繼續餵落去
祝 大家BB 快高長大, 身體健康, 開開心心
吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

大宅

BK Milk勳章

Evilo 發表於 13-9-8 22:13
我而家囝囝都食兩餐固體,都想偷懶唔泵一餐

Hehe…泵小餐又輕鬆啲喇,囝囝幾大?

大宅

BK Milk勳章

ho-liday 發表於 13-9-6 16:54
謝謝你回覆, 係真係唔夠狠心, 而且, 家屋隔聲差, 樓上樓下都聽到, 不過我會留意下, 如果佢哭醒, 我會睇下佢 ...

佢地唔一定係咪埋眼架,我仔試過坐起身,開眼,仲叫晒媽媽咁,但我都係無理佢,靜靜在身邊,跟住佢自己就再瞓底瞓覺。

你要慢慢訓練埋瞓覺唔抱唔拍,咁佢半夜醒左先容易自己瞓番著。

通常我個仔夜晚食飽飯我會等一個鐘先同佢沖涼,瞓覺。 如果放假,我就會食飯前沖涼。 因為食飽即刻沖涼唔係咁好

以上只係我個人經驗同埋個人意見咋…希望你唔好嫌我長氣啦

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我個囝差唔多16個月大, 由出院返屋企, 已經唔肯埋身食. 唯有泵, 就係咁,由當初每次可泵到8oz到而家一日泵兩次, 每次只有4oz奶, 希望能夠泵到出年2歲就好啦! 好懷念以前成個雪櫃都係奶, 多到要攞嚟沖涼,洗頭.
有冇計可以增多啲奶, 可堅持到出年呀!

別墅

複式洋房

伯爵府

我而家囝囝都食兩餐固體,都想偷懶唔泵一餐

禁止訪問

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊