樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人睇中左個居屋單位,可惜個經紀話冇樓睇,但個單位係交吉賣,因個租客住緊,係生約期,業主比一個月通知比租客走,之後先可驗樓,價錢就平少少,問過經紀話唔係凶宅,可考慮嗎?請指教!

伯爵府

自住既我唔會買未睇過既樓, 點知感覺好唔好架.
投資又唔同講法.

公爵府

睇你過唔過到自己,如果無樓睇的話,我會預大啲條裝修數,到時全屋起晒大裝修,咁我覺得都可以。
不過就算無得睇都好,最好盡可能睇下啲樓上樓下,差唔多層數既,等自己有個預算間屋既境觀係點。
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

冇樓睇, 可考慮嗎?

...........

侯爵府

ume 發表於 14-5-30 10:14
睇你過唔過到自己,如果無樓睇的話,我會預大啲條裝修數,到時全屋起晒大裝修,咁我覺得都可以。
不過就算 ...
想問吓最近睇啱2手居屋有裝修, 但銀行估價不足, 相差18萬, 銀行話可以成交咗之後再估, 咁樣好大机會估足價, 唔知真唔真?? 唔該.

公爵府

rolandbb 發表於 14-5-30 10:33
想問吓最近睇啱2手居屋有裝修, 但銀行估價不足, 相差18萬, 銀行話可以成交咗之後再估, 咁樣好大机會估足價 ...
通常銀行做按揭會約10%樓價既走棧位,有好多時會係簽咗臨約後銀行會再幚個客估盡啲!但大前提係成交價不要和估價相差太遠。
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

侯爵府

引用:自住既我唔會買未睇過既樓,+點知感覺好唔好

原帖由 zaba 於 14-05-30 發表
自住既我唔會買未睇過既樓, 點知感覺好唔好架.
投資又唔同講法.
agree~ 除非你一心係搵有裝修盤,如你本身都諗住搞裝修的,其實重點不在室內裝修,反而景觀、光線、空氣是否流通、隔離鄰舍等呢D係改變不了的事,either you like it or you leave it,所以自住無樓睇,你無法知道自己喜歡與否,我就唔考慮~ 試下叫經紀搵D同座向上下層數嘅睇下先,再考慮吧,祝你早日搵到心水盤

侯爵府

ume 發表於 14-5-30 10:36
通常銀行做按揭會約10%樓價既走棧位,有好多時會係簽咗臨約後銀行會再幚個客估盡啲!但大前提係成交價不要 ...

暫時未成交, 亦未簽臨約, 相差18萬, 約樓價5%.

公爵府

rolandbb 發表於 14-5-30 10:57
暫時未成交, 亦未簽臨約, 相差18萬, 約樓價5%.

咁通常都得,不過見意你最好搵多幾間銀行估下價,因為一般估價都係一個range,這間銀行估唔到,第二間可能估得到,搵到間估足既點都安心啲!

侯爵府

ume 發表於 14-5-30 11:09
咁通當都得,不過見意你最好搵多幾間銀行估下價,因為一般估價都係一個range,這間銀行估唔到,第二間可能 ...
明白及唔該晒. 依家係價錢上未傾掂, 亦希望銀行可以估到價.

公爵府

rolandbb 發表於 14-5-30 11:13
明白及唔該晒. 依家係價錢上未傾掂, 亦希望銀行可以估到價.
咁你就同業主講,銀行估唔足,叫佢減囉。另一方面再搵下啲估得足既銀行,咁你點都會安心啲!雖然到時你都可以搵返你心儀既銀行做按揭,但心知有銀行估得足就定好多!

侯爵府

ume 發表於 14-5-30 11:18
咁你就同業主講,銀行估唔足,叫佢減囉。另一方面再搵下啲估得足既銀行,咁你點都會安心啲!雖然到 ...
係呀

複式洋房

回覆:ume 的帖子

我剛問左Agent,佢話樓上樓下都冇得睇,因而家好少盤,有D 又連租約,呢個盤係比上年平一成,而我之前未買過樓,唔知點做,心大心細

大宅

回覆:冇樓睇,可考慮嗎

自住我唔會考慮

大宅

我都換緊樓,對我地來講,冇得睇既就唔考慮,因為有bb,都要亞仔入去,佢鐘意先會考慮。上次帶亞仔去睇,其中一間一入去就喊,我地即走。。。我地都放緊盤,都會卑人上來,但就講好要約同一時間上來。

水晶宮

icey433 發表於 14-5-30 11:42
我剛問左Agent,佢話樓上樓下都冇得睇,因而家好少盤,有D 又連租約,呢個盤係比上年平一成,而我之前未買過 ...

現在很多樓都比上年平一成,加上無得睇,如果比同樣質素的樓盤平一成,才算平,而且又無樓睇

水晶宮

如果有租約樓只可按五成架。而加好多銀行估價係唔計裝修,如果你估吾足,相差
18萬,你又需要估足先足夠做按揭既就吾好啦,租俾人奌會豪裝,邊估得高十八萬
喎。

男爵府

問幾個都係有约唔俾睇,類似單位都無,仲要多數比銀行估價高20-30幾萬

別墅

引用:如果有租約樓只可按五成架。而加好多銀行估

原帖由 HLDMaMa 於 14-05-30 發表
如果有租約樓只可按五成架。而加好多銀行估價係唔計裝修,如果你估吾足,相差
18萬,你又需要估足先足夠做按 ...
18萬真係有d遠...仲要簽完約等銀行驗樓先駁佢估到其實好危險,AA實話得但我唔信。我就寧願揾到同估價咁上下盤先去馬。

Btw,人地都話係生約可以一個月通知就交吉,又點會只按到5成呢?連租約買就話者...

男爵府

畀面勳章

冇得睇我一定唔會考慮

首頁

尾頁

跳至