自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有個同事做錯左事,個個同事都知係阿頭唔知,但你喺同阿頭好fd咁你地會唔會同阿頭講呢?

男爵府

回覆:你地會點做?

我個心好唔舒服,我覺得阿頭係有權要知道呢件事,但講左又好似好衰,點算?

男爵府

點解你覺得你需要講比上司聽? 你係果位同事既上司嗎?

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

如果件事系無傷大雅嘅,咪由得佢囉

esmehouse    發表於 14-5-30 22:12
魔怪媽媽  yes  發表於 14-5-30 22:05
Mrslau1030  Yes  發表於 14-5-30 22:02

男爵府

回覆:toffeecat 的帖子

唔係,我覺得自己做錯事就要承認,唔應該將問題收埋。

公爵府

最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:如果件事系無傷大雅嘅,咪由得佢囉+

原帖由 霜霜 於 14-05-30 發表
如果件事系無傷大雅嘅,咪由得佢囉
認同

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:有個同事做錯左事,個個同事都知係阿頭唔知

原帖由 ccue148 於 14-05-30 發表
有個同事做錯左事,個個同事都知係阿頭唔知,但你喺同阿頭好fd咁你地會唔會同阿頭講呢?

...
唔講,大家打份工姐,唔影響到人,搞掂咗咪算囉

vivibabyvivi    發表於 14-5-30 22:17
esmehouse    發表於 14-5-30 22:12
魔怪媽媽    發表於 14-5-30 22:06
HELLOCOFFEE  X2  發表於 14-5-30 21:26
lumfamily  同意你想法  發表於 14-5-30 21:15

珍珠宮

如果補救到就無謂出聲啦。。。
出黎做野同上司fd還fd,公還公私還私。。
始終同你一齊做野既係同事。。。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

睇下件事有無手尾跟啦,例如影響到公司/上司朋友要上身,咁就要比個信息佢,如果只係小事就算啦,大家都係搵啖飯食下者。

翡翠宮

如果你同上司講,咁你咪即係做金手指篤人背脊囉!!

如果你比你知道係你講,我肯定個個同事係背後講你,以後無同事會想同你做朋友,個個都怕左你~

水晶宮

...
如果已經解決左,補救左,再無大問題。而又唔影響到你好朋友,我選擇唔會講囉。人一定會有做錯野機會, 做錯事最重要係補救到,而唔係下下追究責任。特別係一個團隊。

天空之城, 快樂之地

珍珠宮

減齡達人勳章

每個人都機會做錯嘢,如果唔太影響到其他人,點解唔放人一馬呢?

大宅

果個上司同你好fd, 但你要公私分明,如果你唔驚講咗變犯眾憎,比其他人孤立,以後唔信你,你就去講囉。
但你要知道有一日你都會做錯事,都會有需要靠同事補飛,如果你從此無咗其他同事的支援,你返工會無咗好多方便。

男爵府

引用:果個上司同你好fd, 但你要公私分明,如果你

原帖由 bozz 於 14-05-30 發表
果個上司同你好fd, 但你要公私分明,如果你唔驚講咗變犯眾憎,比其他人孤立,以後唔信你,你就去講囉。
但 ...
我明白,呢個同事成日做錯野不過係小事,但呢次我覺得有d離譜,多謝各位jm意見

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

...
唔係損失慘重既,由佢

男爵府

我覺得人總有錯,放過人啦。而且事不關己,己不勞心。

男爵府

我覺得人總有錯,放過人啦。而且事不關己,己不勞心。

大宅

回覆:ccue148 的帖子

5影響到大家及公司由得佢,費時佢冇佐份工

珍珠宮

親子王國15週年勳章

話俾朋友知.等佢自己拆定

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:ccue148 的帖子

其實成件事同你有冇關係呢? 如果冇就唔好講啦,應該d同事都知同你亞頭fd, 如果你講左其他人一定估係你做金手指啦。

首頁

尾頁

跳至