烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

我幾年前買左, 之前都試過最叻一次整到5粒完整並且係痴住的. (之後叫工人整, 無再玩了)
今日再拎番出黎玩, 點知, 一粒都無辦法完整的. 全部都係半粒半粒咁, 當然一粒都無痴住格離個粒啦. 試左4底都係咁, 仲要洗到死死下! 因為每失敗左一次, 又再洗個模又再整過.

有無人知個技巧係點可以教我呀?? 我條腰骨就黎斷啦!!

別墅

回覆:happypiano 的帖子

請問係邊到買雞蛋仔模?

水晶宮

洗完燒乾, 抺油, 細火空燒一陣, 等個模吸吓油.....

放番涼少少, 再加熱先慢慢落漿...試吓

侯爵府

醒目開學勳章

ivyyu 發表於 15-2-20 23:40
請問係邊到買雞蛋仔模?
當時係上海街買的.

侯爵府

醒目開學勳章

tammy2008 發表於 15-2-20 23:44
洗完燒乾, 抺油, 細火空燒一陣, 等個模吸吓油.....

放番涼少少, 再加熱先慢慢落漿...試吓
我只係差 吸完油無放涼少少咋. 但個情況係............. D 粉漿落去另一邊既模唔夠多, 另一邊既模得好少漿咋, 所以整出黎好簿. 到最後一底, 就好D, 差不多1/3 粉漿落到去. 但......都係一粒都整唔到出黎, 都係一開二咁得半粒, 唔能夠痴埋一齊變成完整一粒.

子爵府

引用:Quote:tammy2008 發表於 15-2-20 23:44 洗

原帖由 happypiano 於 15-02-20 發表
我只係差 吸完油無放涼少少咋. 但個情況係............. D 粉漿落去另一邊既模唔夠多, 另一邊既模得好少漿 ...
我見街邊檔是落完蛋漿戳-戳,反過來戳-戳先烤,有沒戳(搖下)吓啊?

侯爵府

醒目開學勳章

dobbybabie 發表於 15-2-21 00:02
我見街邊檔是落完蛋漿戳-戳,反過來戳-戳先烤,有沒戳(搖下)吓啊?
有呀, 就係咁樣整完都係唔得先沮喪!! 最後一底, 我落完漿, 即反轉(+CHOK), 數左十秒先反番轉黎燒的.

水晶宮

happypiano 發表於 15-2-20 23:51
我只係差 吸完油無放涼少少咋. 但個情況係............. D 粉漿落去另一邊既模唔夠多, 另一邊既模得好少漿 ...
sorry, 我開頭睇錯以為蛋漿痴模...

唔夠多咪加多少少漿囉....問題應該好易解決架...

落漿起碼要3/5 至 4/5滿....3/5就剛剛包到, 應該幾空心.....4/5至 5/5就有餡d囉....其實倒滿少少都唔怕啦...中心滿d, 四周少dd...咁就外脆內有軟餡啦...

侯爵府

醒目開學勳章

tammy2008 發表於 15-2-21 00:52
sorry, 我開頭睇錯以為蛋漿痴模...

唔夠多咪加多少少漿囉....問題應該好易解決架...
我已經倒滿漿了, 仲有試過流出黎添. 因為我屋企無煤氣爐, 我係用電淘爐整, 所以一漏出黎我要即刻整走佢, 否則會燒燶D 跌左落爐既蛋漿. 我就咁, 要不停咁洗模, 抹爐, 再試.
我仲有D 粉漿, 聽日再試過.

男爵府

我都係上海街買咗個迷理雞蛋仔模HK$120,但未開過來整

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

以前見街邊D小販整係一落漿就反轉再反轉,會唔會係個粉漿杰身,反轉後未流得到去另一邊已熟?我未試過整,但我細佬整個個粉漿,佢教一個甜品店老細開個粉漿,等我今晚返屋企見到佢問下,睇下有冇咩特別技巧。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

rose-mag 發表於 15-2-21 01:28
以前見街邊D小販整係一落漿就反轉再反轉,會唔會係個粉漿杰身,反轉後未流得到去另一邊已熟?我未試過整, ...

記得上來分享吓!

rose-mag    發表於 15-2-21 02:04

侯爵府

醒目開學勳章

rose-mag 發表於 15-2-21 01:28
以前見街邊D小販整係一落漿就反轉再反轉,會唔會係個粉漿杰身,反轉後未流得到去另一邊已熟?我未試過整, ...
好的, 謝謝. 我個粉漿已經係跟萬記那一個, 應該OK的. 今朝再試(只係唔想洗!!!)

水晶宮

引用:Quote:rose-mag 發表於 15-2-21 01:28 以前

原帖由 happypiano 於 15-02-21 發表
好的, 謝謝. 我個粉漿已經係跟萬記那一個, 應該OK的. 今朝再試(只係唔想洗!!!) ...
個模兩邊都要先燒熱啊

侯爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 happypiano 於 15-02-21 發表

原帖由 tammy2008 於 15-02-21 發表
個模兩邊都要先燒熱啊
有呀。

侯爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 tammy2008 於 15-02-21 發表

有呀。
剛剛又衰左。

侯爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 tammy2008 於 15-02-21 發表

有呀。

侯爵府

醒目開學勳章

放棄了,轉整格仔餅,但係都一樣失敗。

侯爵府

醒目開學勳章

男爵府

回覆:請教迷你雞蛋仔模使用技巧

你個粉漿好似太希,正常應該好杰嫁喎

首頁

尾頁

跳至