跳至

首頁

尾頁

別墅

我女今年讀N班,究竟邊間好?

別墅

回覆:Emilyian 的帖子

聖雅各有offer?唔係6月才有通知?

別墅

回覆:西寶城聖雅各福群會 vs 偉思幼兒園

係呀!但偉思要俾學費啦!又要校服,書,用具,校巴等俾成萬元。所以想攞啲意見。

大宅

我仔讀n班時遇到同你差唔唔多情況,后尾聖雅各群會冇收,再返偉思又冇位。到六月底周圍搵學校,都幾辛苦,n班讀完依家轉返偉思。所以萬一聖雅各群唔收要有再揾其他學校嘅准备。

別墅

請問是聖雅各是打電話通知or收到信有offer ,因為我都等通知中,thx

伯爵府

環保接龍勳章

回覆:西寶城聖雅各福群會 vs 偉思幼兒園

n班,大家都差不多吧。但聖雅各要咁遲,6月先知?如果係waiting就唔好博啦。N班需求大呀。

大宅

回覆:katie37 的帖子

上網自己睇嘅,連信都冇。但个人感觉对呢間學校唔好報太大希望

別墅

回覆:yanxiang47 的帖子

呢間比較近,所以睇下收唔收、另外我有間迦南offer,請問邊間好?

伯爵府

環保接龍勳章

引用:呢間比較近,所以睇下收唔收、另外我有間迦

原帖由 katie37 於 15-04-30 發表
呢間比較近,所以睇下收唔收、另外我有間迦南offer,請問邊間好?
堅道嗰間?你要諗埋升唔升佢嘅幼稚園囉。個都唔想10月又為k1癲過架?

別墅

回覆:chingcging 的帖子

我打算到時再考其他心儀幼稚園,現在n班讀了,到時我都會轉,我小朋友本身有迦南同偉思offer am,我選了迦南,只係想知道迦南同聖雅各邊間好,thx

大宅

yanxiang47 發表於 15-4-30 09:57
上網自己睇嘅,連信都冇。但个人感觉对呢間學校唔好報太大希望
請問上網係邊度睇到呀??

大宅

katie37 發表於 15-4-30 14:10
我打算到時再考其他心儀幼稚園,現在n班讀了,到時我都會轉,我小朋友本身有迦南同偉思offer am,我選了迦南 ...

近屋企個間好啲。
聽聞教育局舊年出左指引,唔俾n班直升k1,要公平競爭,n班生都要再考過,無得直升k1,間間都要考過,想唔考都唔得。
不過,n班舊生,應該多少有啲優勢,呢幾個offers入面有想再上k1,就諗下囉。

別墅

回覆:nkf 的帖子

Thx thx,

別墅

回覆:nkf 的帖子

我未收到offer,預佢唔收,我網上睇comments好多人話聖雅各校長麻麻地是真嗎?

大宅

katie37 發表於 15-4-30 17:35
我未收到offer,預佢唔收,我網上睇comments好多人話聖雅各校長麻麻地是真嗎?
...

你自己搵機會接觸下校長去求證一下。
btw,朋友已經收到n班offer信,你留意下。

伯爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:katie37 發表於 15-4-30 14:10 我打

原帖由 nkf 於 15-04-30 發表
近屋企個間好啲。
聽聞教育局舊年出左指引,唔俾n班直升k1,要公平競爭,n班生都要再考過,無得直升k1,間 ...
冇啲咁嘅事呀?幼稚園不嬲都係自由收生架喎。

大宅

但我B讀緊N都要重新填表同面試K喎

伯爵府

環保接龍勳章

引用:但我B讀緊N都要重新填表同面試K喎

原帖由 enjhome 於 15-04-30 發表
但我B讀緊N都要重新填表同面試K喎
我女讀偉思時唔洗架喎

複式洋房

依家要架啦。

大宅

chingcging 發表於 15-4-30 20:46
冇啲咁嘅事呀?幼稚園不嬲都係自由收生架喎。
有機會係因為呢份指引而改,但我唔肯定係唔係,
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/preprimary-kindergarten/kindergarten-k1-admission-arrangements/CMEDB662014_TC_1.pdf

校本收生機制

7. 為提高收生的透明度,避免不必要的誤解甚至投訴,幼稚園須訂定校本收生機制,包括收生程序及準則、面見申請學童的數目等。機制應以公平、公正及公開為原則,並須符合現行的法例(包括各反歧視條例)及教育局發出的通告及指引。同時,幼稚園須確定收生準則同樣公平及一致地應用於每一名申請學童。

首頁

尾頁

跳至