潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

兩粒藍寶點分級別?色澤邊粒為之靚?
IGI. GRS 兩款證書邊款比較可信?

大宅

回覆:藍寶點分級別?內有圖

個人覺得2好D,多數見GRS cert

大宅

GRS應該更好,不過2粒都一般,以我做過少少功課唔太專業既角度睇,第1粒色一般,第2粒無火彩,買藍寶石如果銀彈足,不如去睇下矢車菊色、皇家藍色、孔雀藍

男爵府

bumpety 發表於 16-5-11 17:45
GRS應該更好,不過2粒都一般,以我做過少少功課唔太專業既角度睇,第1粒色一般,第2粒無火彩,買藍寶石如果 ...

如果靚藍寶兩卡會係咩價錢左右?

伯爵府

其實我唔太識, 2似加左熱?

大宅

lingbelle 發表於 16-5-12 01:20

有加熱,無加熱,產地唔同、色、切工同火彩都對價格直接影響,有國際証書又更貴,但彩寶最好親自睇實物,唔好睇圖就算,如果對石有要求,上網做小小功課,知道多D先唔會買左垃圾,色又唔靚,又唔好火彩,我個人認為寧付多小小買粒精品。

希望有JM有專業知識都可以教下我地啦。

男爵府

bumpety 發表於 16-5-13 12:35
有加熱,無加熱,產地唔同、色、切工同火彩都對價格直接影響,有國際証書又更貴,但彩寶最好親自睇實物, ...

我有上網睇過但好小有寶石資訊,反為鑽石就多。所以想上來買事有經驗既jm,因係大行睇細細粒既靚小小都過三萬,所以想知道點先為之靚同合理價

禁止訪問

大宅

lingbelle 發表於 16-5-13 14:40
我有上網睇過但好小有寶石資訊,反為鑽石就多。所以想上來買事有經驗既jm,因係大行睇細細粒既靚小小都過 ...

其實網上資訊都唔少,如果唔介意大陸都有好多討論區都學到下野,睇得多自然知道自己想要乜架喇,打多小小唔同既關鍵字去搵就有,下面小小俾你參考。睇左預算先,各方面都靚的一定唔平,你話要2卡,我粗略估計祼石預至少6萬以上(有錯高手請指正),有國際証有度好,雖然會貴D,但有寫顏色係乜級別,商家話係皇家藍,我又唔識,點知佢有無亂講呢。
你一係睇下樓上舖囉,不過我無介紹。如果粗帶就唔使煩,合眼緣就算。

小小入門資料俾你參考
http://www.etnet.com.hk/www/tc/diva/watch_columnists_detail.php?columnists=wilsonyip&id=29960

https://books.google.com.hk/books?id=EfOyCwAAQBAJ&pg=PT56&lpg=PT56&dq=%E8%97%8D%E5%AF%B6%E7%9F%B3+%E9%81%B8%E6%93%87&source=bl&ots=OYrB-B1eoy&sig=S6pxCgt7i7BjMs8v_S-hbUdJYV0&hl=zh-TW&sa=X&ved=0ahUKEwi7h7_Dx9bMAhVnG6YKHbU0AnkQ6AEIRjAG#v=onepage&q=%E8%97%8D%E5%AF%B6%E7%9F%B3%20%E9%81%B8%E6%93%87&f=false

男爵府

bumpety 發表於 16-5-13 16:18
其實網上資訊都唔少,如果唔介意大陸都有好多討論區都學到下野,睇得多自然知道自己想要乜架喇,打多小小 ...

其實我有相熟樓上舖,但都想聽同睇多d意見先買,因為我想買大粒靚色既心形,我預左唔平所以就想睇多d揾多小小資料才買我又怕太貴買到唔靚又比人呃!之前鑽石好多人討論,我買粒3卡前係上黎呢度取經學到好多野,反而藍寶無咩人討論

禁止訪問

男爵府

lunahunter 發表於 16-5-14 00:01
我有買藍寶既經驗,我中意買彩鑽黎拼首飾

但如果只買藍寶呢?因我打算買粒裸石先

大宅

lingbelle 發表於 16-5-12 01:20

這粒GRS cert, royal Blue, 4.40carats, heated, hk$46,800, 給妳作參考。

如果是天然未加熱,價錢以倍計。

大宅

lingbelle 發表於 16-5-10 00:24
兩粒藍寶點分級別?色澤邊粒為之靚?
IGI. GRS 兩款證書邊款比較可信?

呢兩粒都麻麻地,你中意Royal blue 定 cornflower blue?

大宅

同埋大粒心型都難少少,多數oval

伯爵府

借post 請教一下,早前買咗呢個吊咀,粒sapphire ok 嘛?

大宅

畀面勳章

mo 學嘢

男爵府

Bao太太 發表於 16-5-14 13:25
同埋大粒心型都難少少,多數oval

好靚呀(emoji)呢隻藍我中意呀(emoji)好高貴
證書應該點睇為之靚?燒過其實即係點?(emoji)燒過既話隻色會靚d?但不代表天然原色?所以會平d?
多謝賜教(emoji)(emoji)

大宅

lingbelle 發表於 16-5-15 14:25
好靚呀(emoji)呢隻藍我中意呀(emoji)好高貴
證書應該點睇為之靚?燒過其實即係點?(emoji)燒過既話隻色會 ...

我自己都中意皇家藍,其實冇燒而色又靚當然最好啦,但一定好貴,而且大部分藍寶都有燒,因為有機會燒完顏色靚啲,叫一度燒,一度燒唔算係唔天然。

男爵府

Bao太太 發表於 16-5-15 14:54
我自己都中意皇家藍,其實冇燒而色又靚當然最好啦,但一定好貴,而且大部分藍寶都有燒,因為有機會燒完顏 ...

未燒完同一度燒個價會差好遠?(emoji)
其實一粒靚藍寶兩卡大約要幾錢左右嫁?(emoji)

首頁

尾頁

跳至