懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下各位JM,如果奶奶陪月,要比返幾錢佢呢?因為買料,煲野,補身都唔知要用幾多錢?(因第ㄧ胎,無經驗,加上奶奶之前又讀過陪月課程)雖然佢無講過要收錢,但我就有d唔好意思

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

奶奶信唔過的!

別墅

littledingding 發表於 16-9-21 08:23
奶奶信唔過的!

信唔過的意思係~唔會唔收錢?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

你奶奶係咪真係會照顧埋你起居飲食? 即係補品沖涼洗頭果種? 教下你坐個好月?
因為我奶奶就冇特別理過我, 連最基本煲下薑水沖涼都冇, 只係幫手湊阿b

別墅

apelok 發表於 16-9-21 17:02
你奶奶係咪真係會照顧埋你起居飲食? 即係補品沖涼洗頭果種? 教下你坐個好月?
因為我奶奶就冇特別理過我, ...

我老公問左奶奶話係喎

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

B仔媽咪1115 發表於 16-9-22 05:56
我老公問左奶奶話係喎

咁你老公要問佢花左幾多錢。坐月補身其實係豐儉由人。

伯爵府

姐妹,你對你99既坐月知識有了解多少?
我勸你了解清楚99既幫手坐月既程度和配合度,
呢度大把姐妹比99陪坐月,陪到產後抑鬱,
千萬別盡信老公,誤信99的(陪坐月定義)
一定先小人後君子,凡事揾定後路。

珍珠宮

B仔媽咪1115 發表於 16-9-20 23:30
想問下各位JM,如果奶奶陪月,要比返幾錢佢呢?因為買料,煲野,補身都唔知要用幾多錢?(因第ㄧ胎,無經驗,加上奶 ...

樓主,呢度大把人同99 有血海深仇,你喺度問唔到客觀答案架la

大宅

當初我99話幫我坐月
好彩最後無接受
否則後悔一世
佢平時日日都1點先起身 我驚調轉頭要照顧埋佢
黎我度又係兩手空空過黎食雞酒

別墅

langkawi0513 發表於 16-9-27 12:11
當初我99話幫我坐月
好彩最後無接受
否則後悔一世

似佢坐月多d喎

子爵府

B仔媽咪1115 發表於 16-9-20 23:30
想問下各位JM,如果奶奶陪月,要比返幾錢佢呢?因為買料,煲野,補身都唔知要用幾多錢?(因第ㄧ胎,無經驗,加上奶 ...

貼錢買難受? 不如話唔想99辛苦,請個正式陪月la

複式洋房

回覆樓主:

我奶奶幫我坐月 我叫我老公比番啲$奶奶 奶奶話唔駛 但我不好意思 最後象徵式入咗啲$入奶奶户口

大宅

親子王國15週年勳章

上胎我都係唸住丫媽99黎幫手,我同先生上埋陪月課程,點知第一日已岀事,佢地用舊時個套,反而覺得你應該休息,唔好理佢地點做,臨急搵到陪月,始終陪月會熟手睇BB,唔會心掛掛!

複式洋房

我開頭老公都過99陪幫手就得
最終我死都要請左陪月 --
我聽朋友講99會出街
唔會忍到陪你一個月唔出去 坐月通常日頭有人幫手先有得訓 若果99出左街你冇人幫連訓都冇得訓 唔好講食到坐月要食既野 連Bb沖涼都要自己 坐月手最好唔好經常點水。我開頭係咁洗手 入左d風會手指痛 之後陪月煲薑水比我洗手
同99會唔會每日兩餐都煲足湯水比你?
一陣又拎老人家果套黎幫你湊仔 諗起你出聲話佢又唔係 到時你會好緊張個Bb 好多時都會嘈起上黎

99只會想抱孫玩Bb 自己身體除左自己同自己牙媽冇人會緊張
我生完99黎醫院探可以2手空空黎 佢仲化埋妝黎同bb影張相
生完我地住埋一齊 雞都冇買過一隻 。真心覺得只係要孫

民房

我生完,99都陪我坐月,不過99一定唔好意思收返錢。
唯有叫老公預先買定D野,埋單找數一定比先啦。
之後多D請99食飯補數

別墅

apelok 發表於 16-9-21 17:02
因為我奶奶就冇特別理過我, ...

我重慘過你,我奶奶得一日煮兩餐比我食,一個早餐,一個晚餐,下午2點食前一晚嘅飯,亞B除咗沖涼我老公舅母幫手,其他時間全部都係我自己,重要洗亞B嘅奶樽,從冇諗過我坐月可以坐的咁慘,早知道我奶奶係咁幫我做月,我會反娘家,但可惜從來冇早知道

大宅

Tina751212 發表於 16-10-2 14:00
我重慘過你,我奶奶得一日煮兩餐比我食,一個早餐,一個晚餐,下午2點食前一晚嘅飯,亞B除咗沖涼我 ...
身同感受,我奶奶過陪月,話要幫我坐月,我就係信佢,點知原來佢一d經驗都冇。我真係好後悔。我係全人奶媽媽,佢一日都係煮2餐,夠膽死格夜燒豬肉咸雞炒翠肉瓜比我食,仲要冇湯水。見到我親戚,仲要同我親戚講,佢煮咩我都唔食。到滿月就開始一餐落街食,只係煮晚餐。最頂唔順,佢竟然問姑娘,我要餵人奶到幾時。。。 唉

別墅

Stella.k 發表於 16-10-2 21:51
身同感受,我奶奶過陪月,話要幫我坐月,我就係信佢,點知原來佢一d經驗都冇。我真係好後悔。我係全人奶媽 ...

你奶奶同我奶奶會唔會係失散多年嘅姐妹,我奶奶都係同人講,佢煮嘅野我唔食,坐完月之後日日都出街食,成日同人講我無媽媽奶

大宅

奶奶始終是長輩,她們有自己的一套,大家的坐月之道可能會出現分歧。到時人又累,仲要處理婆媳問題,真是精神崩潰。
我同奶奶關係一般,但大家總算可以,第一胎咩都唔識,她收工過來幫BB沖涼,我已經有壓力,仲要不斷娥我(而今有人幫手,仲唔知足,當年自己有幾苦,仲要成日病......),她的關心,令我好煩,最後心情又差又病左,一個月左右我找左社區保姆幫忙睇BB數小時,自己可以訓下及找中醫調理。坦白講我嬲左奶奶幾年......同埋大家溝通上好容易有誤會!
今次以免歷史重演,我今次請左姨姨幫忙煮飯及幫BB沖涼,而老公12朝前負責招呼男家的親友,老爺奶奶負責接女兒放學及沖涼(始終他們是長輩,他們要參與,我又唔想對自己影響大,所以安排他們照顧女兒)
我覺得第一胎,若經濟許可,請個人幫忙(記得找朋友介紹有口碑的人)是身心都舒服一點,若是唔許可,惟有見步行,諗唔到咁多.......
其實找奶奶幫忙坐月,視乎大家是溝通到,同埋她是否接受意見?有冇陪月牌根本不是首選!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Stella.k 發表於 16-10-2 21:51
身同感受,我奶奶過陪月,話要幫我坐月,我就係信佢,點知原來佢一d經驗都冇。我真係好後悔。我係全人奶媽 ...

我坐月果陣 陪月一放假, 奶奶只係煮公仔面比我食咋, 仲要冇餸架

百合花花    發表於 16-10-28 12:06

首頁

尾頁

跳至