自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

請問各位關於咨詢人,我有親戚到處借錢填我做咨詢人,到他走左佬,收數公司打電話給我追數我才知道,我該怎麼做,現在他走左我找不到他,
就算找到佢都冇錢還,對我會唔會好麻煩?

侯爵府

yee183 發表於 17-7-24 17:44
請問各位關於咨詢人,我有親戚到處借錢填我做咨詢人,到他走左佬,收數公司打電話給我追數我才知道,我該怎 ...

你親戚直情係靠害 容量被公司誤會是你欠債不還。建議由家族長輩召開會議解決

伯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

omg

侯爵府

回覆 yee183 的帖子

真係靠害,佢重要係借左幾間公司同一日找我,佢重要留底個有病呀媽,臨走前一日打電話叫我幫佢睇住佢呀媽,過左二日就接到收數電話找我,同一日有幾間找我,不用想佢會返黎還錢,但我自己唔知點做好。

公爵府

yee183 發表於 17-7-24 17:44
請問各位關於咨詢人,我有親戚到處借錢填我做咨詢人,到他走左佬,收數公司打電話給我追數我才知道,我該怎 ...

就咁求其話你係咨詢人就得架咩?唔駛查,唔駛簽名?咁兒戲?

侯爵府

回覆 piv 的帖子

呢個問題我想知。

大宅

回覆樓主:

你又唔係做擔保,關你乜事

侯爵府

回覆 Ms.Rhino 的帖子

但係啲收數公司打來叫我找佢還錢,唔知會唔會找上門。

男爵府

回覆樓主

千祈唔好幫佢還,一還就攬晒上身,之前有個舊同學填我做咨詢人,我同電話入面收數佬講「又無我簽名又無我身份證,識佢條鐵都痴根」總之死都唔好理佢

公爵府

回覆樓主:

你只係諮詢人,唔係擔保人 ,收數佬會問你搵唔搵到債 仔, 但係唔會追你

侯爵府

回覆 Piglet豬仔 的帖子

冇可能幫佢還啦,暫時知道佢借左9間,因有9間打俾我。咁嘅親戚要斷絕來往啦。

侯爵府

回覆 minnie.mama 的帖子

其中有二間叫我幫佢還,唔還叫我地小心,話會上黎搞我屋企人。

公爵府

yee183 發表於 17-7-25 00:59

其中有二間叫我幫佢還,唔還叫我地小心,話會上黎搞我屋企人。 ...

報警

wcpcelia    發表於 17-7-25 11:50
月光兔    發表於 17-7-25 11:30

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可以既話,轉電話。

一係所有唔識既電話,都唔好聽。

再唔得,就所有呢d電話都必要錄音以備不時之需。

諮詢人又唔係担保人,你又未簽過名,你又唔知情,佢無權要你代還。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

公爵府

yee183 發表於 17-7-25 00:59

其中有二間叫我幫佢還,唔還叫我地小心,話會上黎搞我屋企人。 ...

不過我想講 你屋企人應該同一啲 二三線既財務公司借錢, 先可以借九間咁多, 呢啲唔係一啲正式受監管嘅財務公司, 不過你放心都係打電話嚟煩你, 嚇你, 基本上唔會上門, 佢再打嚟你可以同佢講 ,我都搵緊佢

子爵府

有架,你個record 會出現在銀行,對來你要借就有問題

子爵府

畀面勳章

我都試過俾個衰親戚靠害,果陣我仲要大肚,仲啱啱借完錢俾個衰人,個賤人連我媽都唔放過,用埋我媽電話!
我大肚到我個仔果陣成一歲,呢段兩年的日子我不停收到爛仔打電話黎講粗口騷擾我,我唔聽就腥msg恐嚇我,話要斬我同我bb..又話會响屋企樓下伏我。。我自己就唔驚,但我有個仔。。斷斷續續報警幾次,每次警察都好幫我,幫我跟進,電話真係冇再打黎。。但另一間新的又打黎騷擾,沒完沒了!!跟住最後我同媽要改左電話號碼,現在才可以擺脫佢地。。。

翡翠宮

梗係報警啦,
佢而家盜用你個身份, 絕對可以開file.
你報左警, 邊個追你, 你就比警署名, file no. 佢; 叫佢自己去差館追.

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

yee183 發表於 17-7-25 00:56
回覆 Piglet豬仔 的帖子

冇可能幫佢還啦,暫時知道佢借左9間,因有9間打俾我。咁嘅親戚要斷絕來往啦。 ...

嘩,九間
總有離別的時候

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢種情況我都試過, 當時問好多朋友, 原來好多人都試過, 就好似便利店咁 - "梗有一個係左近".

樓主同個親戚有幾親? 佢有冇填埋你地址比財務公司?

上唔上門都取決財務公司知唔知你地址 同你債仔有幾親.

我上年果單係我過左身太太個妹, 佢好有本事借左幾十間財仔, 後尾走投無路自己跳樓自殺.

佢死之前幾個月 我, 外母, 佢丈夫一家, 上司同男女家其他稍為熟既親戚朋友都不停收電話, SMS 找佢, 連佢個仔間小學都收到信...... 就算而家死左成年, 都間中有收到信或者電話追數.

當時, 我, 外母, 同佢丈夫都有人上門, 我住私樓保安同我熟, 我通知左佢, 佢見到D生面口既就唔會畀上樓, 但就大廈外有人貼大字報; 外母住公屋就界人淋紅油,貼大字報; 男家住居屋就塞鎖匙窿, 屋企, 兩公婆公司附近貼大字報.

問過做警察既朋友, 區議員 佢哋都冇辦法, 因為追數並冇犯法, 淋紅油同塞鎖匙窿雖然係刑事罪, 但就好少可以拉到人, 拉到亦唔會認恐嚇亦唔會講(有時根本個犯人都唔知)同邊間收數.

最後, 好彩我同公司用開間律師樓職員講開呢件事, 先知佢哋會幫客聯絡收數公司(當然要收錢), 通知收數公司當事人(即係我)唔知債仔下落, 請佢唔好再搔擾我...... 之後就真係靜左好多, 再之後佢死左, 收到追數電話我就叫佢留FAX 號碼, 我FAX 張死亡証畀佢, 外母屋企門後貼左個folder, 常備佢張死亡証, 以防萬一.

首頁

尾頁

跳至