自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

家人去旅行落機拎行李時發現個喼爆左,有一隻手掌咁大,但個喼買左好耐無單,應該點做?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yankit.baby 發表於 17-7-25 00:36
家人去旅行落機拎行李時發現個喼爆左,有一隻手掌咁大,但個喼買左好耐無單,應該點做?
...

報航空公司,, 佢會負責幫你整番好,, 整唔到先(emoji)會賠.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

用戶要求終止服務

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

即刻揾航空公司寫個報告,然後claim保險,部分航空公司可以先幫你做些簡單維修或借個gip俾你用住先,good luck!

大宅

回覆樓主

即向航空公司索償,我估應該會賠番個新比你的,但就唔好望係咩大牌子貨,我之前買左把長遮寄倉,出到嚟彎晒,我比唔到單佢,佢問我買左幾錢就立刻賠返錢比我,當然把遮都係$2-300,係佢地整爛佢地會賠的

大宅

回覆樓主:

家人話拎喼時有張紙痴住(寫咩我唔知),之後有 職員同家人傾話賠100,家人話唔得,之後叫家人返香港時拎去比佢地維修。想問問大家會攪幾耐到?

男爵府

回覆樓主:

我老公有一次出trip 試過,係搭港龍,佢地會约人上門收喼去睇吓整唔整倒,然後再送番比我地。大约一星期多。之前有講明如整唔番會賠番個一樣的新喼。

大宅

JVC2002 發表於 17-7-25 00:57
我老公有一次出trip 試過,係搭港龍,佢地會约人上門收喼去睇吓整唔整倒,然後再送番比我地。大约一星期多 ...

唔該jm,我家人都係搭港龍,仲要今日出發到步就發現爆,幾灰。

侯爵府

yankit.baby 發表於 17-7-25 01:08
唔該jm,我家人都係搭港龍,仲要今日出發到步就發現爆,幾灰。
我係cx,整唔到陪咗個新喼。前後不用一星期。

禁止訪問

子爵府

yankit.baby 發表於 17-7-25 00:36
...

一定係報航空公司,吾好claim保險,航空公司上門收去整,整吾到賠返個差不多價值牌子的,我迪士尼喼照賠迪士尼,朋友試過samsonite照賠,如果整到就整完送返比你,通常初次接觸佢主動賠幾百,千其吾好答應,自己攞去整又時間又車$,換個新又吾夠要貼$

至于cliam保險?又要單又計折舊,扣埋赔到都吾夠買個新

留意最好是落机即check, 有事即報,萬一已返家,亦吾怕三日内我sent email 加电话報都可以

试過泰航,cx及港龍

大宅

nyfng 發表於 17-7-25 01:14
我係cx,整唔到陪咗個新喼。前後不用一星期。

唔該jm

大宅

fghjkl 發表於 17-7-25 02:02
一定係報航空公司,吾好claim保險,航空公司上門收去整,整吾到賠返個差不多價值牌子的,我迪士尼喼照賠迪 ...

唔該jm,家人拎行李時已經發現,職員話賠但家人唔接受,而家只有等家人返港睇下點,但未試過所以想問問大家要點做。

大宅

yankit.baby 發表於 17-7-25 02:11
唔該jm,家人拎行李時已經發現,職員話賠但家人唔接受,而家只有等家人返港睇下點,但未試過所以想問問大 ...

冇惡意

我想問下你家人想要咩賠償呀?
因為賠錢都可以接受呀

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一定係報航空公司,吾好claim保險,航空公司上門收去整,整吾到賠返個差不多價值牌子的,我迪士尼喼照賠迪 ...

我女都試過畀佢地掟爛個喼既TSA 鎖,搞到開唔到個喼,即同航空公司講,佢地試開都唔得。

佢地問我女有無買保險,我女話有,咁佢地就寫張野畀我女claim 保險咋。

係呀,係claim返個喼既折舊率數咋,個喼買左年半咋。
係美航。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

chulolo430 發表於 17-7-25 03:27
冇惡意

我想問下你家人想要咩賠償呀?

因為賠得100根本cover唔到個喼既價值/維修費用

公爵府

回覆樓主:

如果係貴嘢,你可以先報價, 睇下整番要幾多錢再同保險公司傾, 如果係平嘢 求其噏個數畀佢啦

男爵府

yankit.baby 發表於 17-7-25 01:08

好少事啫

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

係咪o係行李帶拎喼見爛, 就即時報航空公司counter, 未出immigration 0架?
唔知邊個位置報?

大宅

牛年勳章

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁仲用唔用到? 100係美金?
KA可以返黎同你維修 / 自己claim保險, 當然比我一定揀叫佢整啦
試過佢會安排人去你屋企收喼, 整完就會約安排送返去你屋企, 頭尾一星期內搞掂(我上次係爛碌)

首頁

尾頁

跳至