心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

宜家讀緊大專,呢幾年衣著打扮都tom boy, 雖然佢唔比我知,但我知佢已同過幾個女孩子拍拖,初頭都心諗可能青春期迷失方向,也許有朝一日會遇到一個男孩令她改變,但宜家好似遙遙冇期,打扮行為冇變⋯⋯試問男孩怎會追求tom boy 打扮嘅女仔。
早年試過討論,結果不歡而散⋯⋯宜家我唔會再傾呢個問題,唔想佢直接話我知她是同性戀,要接受真的做不到,但宜家個心好痛⋯只有每天祈禱希望神行使奇蹟在我家

侯爵府

glitter 發表於 17-9-9 13:40
宜家讀緊大專,呢幾年衣著打扮都tom boy, 雖然佢唔比我知,但我知佢已同過幾個女孩子拍拖,初頭都心諗可能 ...

呢個年代做父母要睇得開,我都同自己講如果我個仔係同性戀都冇辦法,最緊要係開心……如果搵到個同性伴侶好夾都唔係一件壞事

男爵府

回覆樓主:

抛開宗教負擔,無論個女點你都愛佢就已經足夠

複式洋房

ming1020 發表於 17-9-9 13:50
呢個年代做父母要睇得開,我都同自己講如果我個仔係同性戀都冇辦法,最緊要係開心……如果搵到個同性伴侶 ...

以前對同性戀睇法都如你一樣,但當發生係自己身上始知原來係易講難行

侯爵府

glitter 發表於 17-9-9 14:05
以前對同性戀睇法都如你一樣,但當發生係自己身上始知原來係易講難行

所以我時常警剔自己,如果想仔女仲當自己係阿媽就要尊重佢,始終佢係要個伴侶

複式洋房

回覆樓主

唔知點面對親戚朋友嘅提問同眼光

公爵府

ming1020 發表於 17-9-9 13:50
呢個年代做父母要睇得開,我都同自己講如果我個仔係同性戀都冇辦法,最緊要係開心……如果搵到個同性伴侶 ...

咁你真係好開通wor

公爵府

glitter 發表於 17-9-9 14:05

畢竟呢樣嘢,關乎佢以後,同埋周圍嘅人對佢嘅睇法,你係佢媽咪,緊係想點條明路佢行嘅,覺得可以大家傾下,睇佢自己係點諗嘅,如果佢堅持,咁就冇計喇

侯爵府

hoganbaby 發表於 17-9-9 16:20
咁你真係好開通wor

見到咁多人離婚,之後搵番同性既伴侶,諗深一層未必係壞事,如果異性伴侶係一嘈夜嘈,同性伴侶就好和睦,我寧願同性就算

公爵府

同性戀有什麼問題呀 ? 只要不犯法.不傷害到別人就無問題啦 ? 我接受到WO. 咁總比嫁錯人好呀 ? 總比離婚好呀 ?

大宅

宜家讀緊大專,呢幾年衣著打扮都tom boy, 雖然佢唔比我知,但我知佢已同過幾個女孩子拍拖,初頭都心諗可能 ...

只要個女健康開心就可以啦
不要太執著:mother:
加油呀!

男爵府

回覆樓主:

宜家行出街,好多時男同男,女同女,年紀大約廿幾歲。

時代唔同左,好多時你睇到,心知就算,唔通要個女兜口兜面,同你講佢嘅性取向咩。

唔係要你妥協,而係唔到你管,你攤開出嚟講,咪盞鬧交,諗得再差d,佢覺得你既然唔接受,搬埋出去避你咪仲衰。

點解要諗埋,親戚朋友點睇呢?

每個人係為自己而活,每個人都有權,去選擇自己的路,女大女世界,如果你想個女開心,唔想你哋關係轉差,豁出去,尊重個女嘅決定。

相反佢鍾意係男嘅,有日返嚟同你講,佢大左肚,書又未讀完,個男仔又唔肯負責任,

咁生完個b,要做單親,就算肯結婚,無經濟能力,你就唔心痛?

大宅

回覆樓主:

仔女出生後長大已經係獨立個體,佢地有自己想法愛好,鍾意咩人係佢地選擇,其實父母迫唔到太多 。早前睇過一套電影講一家基督徒家庭既小兒子係同性戀,成家人覺得如臨大敵,不斷俾壓力個仔,想糾正佢 ,排斥兒子,希望佢改過,但最後係兒子選擇跳橋自殺,當個仔死左母親先反省問神父乜同性戀唔係有罪咩,劇中神父講左段道理大概話教義係好耐之前立下之類(詳情唔記得)總之結局係mother了解同性戀並積極參與活動,令其他人唔好重蹈佢覆轍……唔好意思扯遠了,總之想講,仔女有咩選擇(唔係作奸犯科)家人給予支持好重要。

伯爵府

回覆樓主:

係好無奈,接受都好難,但吾接受又如何?等於冇咗個囡

伯爵府

glitter 發表於 17-9-9 15:30

吾駛理人咁多

大宅

我會為你禱告,人不能改變嘅事,就交给天父!願主保守你們一家得到平安喜樂!

男爵府

其實有d女仔我諗只係內心空虛,覺得著到似男仔多女仔留意,多女仔圍住,有存在感先會咁,有d未必真係鐘意女人既,我識得有個女仔初頭又係tomboy,之後佢工作環境遇上一個成日同佢傾計既男仔,佢便好似鐘意了男人似的,開始留長頭髮,性格又變得有妒忌心驚人搶佢個男仔咁

大宅

回覆樓主:

平常心面對這件事。倆名同性戀者,不論女同女或者男同男,作為身边的人應該專重他/她的性取向,做父母不是想仔女有个愛自己的人陪他/她一直走到生命人完結那一天?局界男女的婚姻都未必個個有幸福美滿婚姻啦!

大宅

glitter 發表於 17-9-9 15:30

你唔知點面對親戚的目光,你個女都係呀
佢等緊你接納同支持佢,無你支持,教佢如果面對呢?
放開懷抱,試下接納佢的性取向啦

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至