婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

真心想問各位有經驗媽媽意見

本身第一胎同奶奶住公屋, 由佢一個湊b冇做野, 家用我地俾1萬(6千零用+4千買餸), 真心覺得多,我同老公搵4萬, 基本買餸只有三大人一小朋友食飯, 阿b日日食蒸蛋飯, 周末煲湯同平時一樣(有時唔煮我同老公自己出去食),其他公屋租金任何屋企駛費日常用品由我地俾,儲唔到錢
有左第二個,諗緊照顧同家用問題,照顧其實諗過搵人日間托管接送大仔放學睇住佢三粒鐘, 而奶奶湊第二個,但我覺得其實請工人最實際,我本身同奶奶唔夾我本身係好唔鐘意佢,佢又有時都要求我地俾錢請鐘音點嚟打掃,中間好多問題存在,咁不如請姐姐預計支出6千,而奶奶扣返啲家用去到6千5,減少磨擦(不過問心佢實唔肯拉又或者佢叫我自己湊返),我相信佢會咁做

補充: 老公係唔贊成減佢家用,覺得佢係湊得惦,同埋佢唔想請姐姐唔想有外人,但嚟緊想申請公屋分戶(老公freelance), 咁到時又唔減家用分咩戶又係支出,我覺得我老公太過維護佢媽

問下大家意見

大宅

回覆樓主:

請工人 包埋佢食其他都要6千啦 4000買餸真係唔多 依家d野貴左勁多

大宅

回覆樓主:

99扣返家用得返6500 要包 你地食飯嗎 仲需要佢湊b嗎 呢d都係要計

複式洋房

bfbchu 發表於 17-12-26 11:32
請工人 包埋佢食其他都要6千啦 4000買餸真係唔多 依家d野貴左勁多

包埋佢食其他都要6000? 唔明..

複式洋房

bfbchu 發表於 17-12-26 11:45
99扣返家用得返6500 要包 你地食飯嗎 仲需要佢湊b嗎 呢d都係要計

要的即扣到得番零用2500,都要佢湊大仔放學,睇夜晚我地湊返,係咪唔work?

大宅

kawaii218 發表於 17-12-26 12:16
要的即扣到得番零用2500,都要佢湊大仔放學,睇夜晚我地湊返,係咪唔work?
...

大仔返半日,即係都要奶奶湊中午至晚飯前時段。冇話呢個數work唔work,99肯就得。

侯爵府

回覆樓主:

同奶奶傾下,但係減家用有機會反面,你好似"打完齋唔要和尚"咁

公爵府

其實你覺得比得多,你自己又生2個b,又唔妥99,不如索性搬走,自己湊返啦。

公爵府

我以前比個b我媽湊,工人我請比阿媽用,另外再每月比$6000我媽(6000十工人薪金4000),奶粉尿片我負責,我每天收工,食埋飯就湊b返屋企自己湊。e家你哋一齊住,$10000包食包住包湊2b,你自己衡量一下吧。

子爵府

回覆樓主:

唔係有間公屋,有可能咁平使費嗎?

你兩公婆都冇資格申請公屋。

男爵府

回覆樓主

出去租個兩房一廳單位至少都萬三
你自己諗下吧

大宅

...

2500唔使包食飯 我覺得ok ar 不過幫你接放學 可以考慮比多500 茶錢

大宅

kawaii218 發表於 17-12-26 12:13

請工人都要包佢食 水電又多左 加埋其他什費 其實要6000

公爵府

回覆樓主:

請工人也有很多煩惱的,人工也不平呀!另有食、住、偷野(100%都有偷野習慣)而且工人用水電很多的,不會邦你慳的,有的工人仲偷小朋友的奶飲,我朋友的工人偷孩子的鮮奶飲,仲問返主人‘"點解我唔飲得?"主人家的介子耳環成日不見,總之好多煩惱啦!

大宅

回覆樓主

其實你住奶奶間公屋
住屋部分都慳返成萬啦

珍珠宮

...

如果你覺得比6000零用佢覺得「多」,你不如唔好當個D係零用,係湊B費,應該會順氣D。你覺得扣到湊B費2500,過得去嗎?

而且到時食飯再多左個工人,即係由三大一小變成四大二小,買送錢仍然係4000,即係變相減左wor。

請本地姨姨湊B一個月都要14000,外傭4千幾但你另外要比野佢食又係一筆,99收10000湊b仲包埋晚飯,我係你唔會好意思覺得自己比得「多」
扣錢。反而如果有經濟困難,我會覺得一家人可以開心見誠講,有可能有d阿媽係唔介意為左個仔同孫而自己刻苦d。但如果佢唔接受,你的情況,似乎亦唔可以怪佢囉。

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

揾4萬
儲唔倒錢?
你係租私樓住?

男爵府

育兒性格勳章

kawaii218 發表於 17-12-26 12:13

人工係4千幾你要包佢3餐,保險有病睇醫生,扭下計加人工又病假又年假。

男爵府

kawaii218 發表於 17-12-26 11:23

本身第一胎同奶奶住公屋, 由佢一個湊b冇做野, 家用我地俾1萬(6千零用+4千買餸 ...

甘容易申請到分戶?

男爵府

kawaii218 發表於 17-12-26 11:23

本身第一胎同奶奶住公屋, 由佢一個湊b冇做野, 家用我地俾1萬(6千零用+4千買餸 ...
主要係你唔like 99. 但佢照顧小朋友ok. 錢要佢湊就唔算多,有良心咁比,(因見過有人post 家用3000連湊b)10000連煮飯係ok.
你地住公屋有冇位再請工人?
你99叫搵鍾點黎執屋都好,一係叫佢湊兩個照比一樣錢,但搵鍾點黎執野,我湊過自己小朋友,無時間執屋

首頁

尾頁

跳至