婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

係個心到已經好耐,真係好唔開心,又無人比我發洩!
坐月我本來打算請人,奶奶姑奶一直反對最後由奶奶黎坐月,坐月第一日就話我唔可以同臺食返,因為傳統問題,要自己一個係房食,好記得我自己一個食到想喊,房無食飯桌,我坐張櫈仔就咁食,岩岩生完又痛,諗起都覺得自己當時好傻,仲要餐餐食瓜蛋咸蛋豆鼓鯪魚叉燒,一啲奶奶平時唔會煮既野,因為佢平時食得好健康,但我坐月先黎食,我好感激奶奶幫我煮飯個啲所以亦無出過聲。姑奶有次上黎探bb 明明煮左雞,有菜,都另外買盒叉燒飯比我,另外我自己食。

公爵府

kawainnn 發表於 18-8-21 07:33
坐月我本來打算請人,奶奶姑奶一直反對最後由奶奶黎坐 ...

問題係你C6果度wo ? C6盲ga ? (不要再為這個盲人生第2胎,吃一欠,長一智)

大宅

回覆樓主

每次諗起都好傷心,我真係唔知奶奶有心定無心,唉。真係有苦自己知,老公成日仲覺得我有時唔體諒佢,成日想搬出去住,話我唔通要大魚大肉...

珍珠宮

回覆樓主:

食叉燒飯
衰到無人有喎
姑9關佢乜事呢
你老公唔出聲

大宅

同我坐月時一樣,又係話唔好請陪月,又係叉燒飯,所以依家我當佢地透明。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

kawainnn 發表於 18-8-21 07:39
每次諗起都好傷心,我真係唔知奶奶有心定無心,唉。真係有苦自己知,老公成日仲覺得我有時唔體諒佢,成日想 ...

咁C6實質錫唔錫你架?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

每次諗起都好傷心,我真係唔知奶奶有心定無心,唉。真係有苦自己知,老公成日仲覺得我有時唔體諒佢,成日想 ...

坐月比叉飯你入房自已食點會係無心? 你唔好傻啦! 一定係特登架。果啲咩要你係房一個人食... 我從未聽過啲家鄉有呢個規定, 就算有, 而家又唔係古代, 咁對你都唔合適啦。

好明顯係想比個下馬威你呢個新抱, 等你唔好以為生左個仔就巴巴閉, 呀99先係呢個家主人, 坐月佢比你食咩你就要食咩, 什至唔可以同主人家同台食。你知唔知咩人先要避開主人家食野? 下人丫!!!! 妹仔丫!!! 佢當你下人妹仔咋!!

樓主你係唔係無娘家靠? 比個叉飯叫你入房食第一日你就應該叫你媽黎接你同個b一齊返娘家! 佢地唔比你就報警。差人一定比你帶個b走。

做人條腰骨要夠硬。你食足一個月叉飯都唔做啲激烈反抗。已証明左比婆家人睇, 你係一個懦弱既人。跟本你老公都睇你唔起, 佢仲會尊重你? 你老公問你 "唔通日日要大魚大肉" 你就話: 我邊敢要, 你呢個無鬼用既男人比到我咩? 你比到叉飯我咋! 坐月丫! 比叉飯丫! 你對得我住丫你!

樓主, 跟本你老公錯到離譜。比啲骨氣出黎, 鬧到佢無地自容啦。

男爵府

坐月都係一两個月大魚大肉都唔過份,你c6都唔識錫住老婆,99唔識煮咪自己買返黎比老婆囉,咁都由99搞佢都唔係好識關心下淨係慳住荷包

侯爵府

回覆樓主

坐月食鹹蛋叉燒第一次聽,喺房食唔係問題,俾我會買將放上床嘅食飯枱瞓喺度嘆住食

子爵府

回覆樓主

最廢係你老公!個老婆生完都咁對佢又唔出聲!

侯爵府

坐月當然大魚大肉啦,搵條命生個仔出嚟

珍珠宮

回覆樓主:

其實有時真係唔明D 99,究竟有無良心,根本無心幫人坐月,自己作為女人,係過來人,點會唔明白女人坐月嘅重要,唔中意咪唔好理人囉~係都要虐待人,為自己折褔~倒頭來人地仲會憎死自己,唔會感激,何必?!

大宅

問題在你自己度,你唔識反抗?做人要識保護自己,佢叫你食,你可以話多謝晒,留番你地自己食,自己叫外賣乜都得啦,要唔係落街食。叫你入房話係傳統,同佢講我娘家呢d傳統,不過我都可以唔洗同你地,唔阻你地,跟手自己照顧自己。老公唔識愛錫你,你就要愛自己。

侯爵府

回覆樓主

自己唔好咁善良咁傻啦!擺明你奶奶個心態係唔想服侍你先買叉燒飯罐頭你食啦,你老公答得出為難佢都冇乜本事啦,其實坐月係要食啲平和野,你老公唔係豬肉餅菜心冰鮮雞都買唔起呀嘛?而家叉燒都唔平㗎喎,下次,如果有下次返娘家左月啦。唔好咁傻

水晶宮

做個靚太 發表於 18-8-21 11:13
其實有時真係唔明D 99,究竟有無良心,根本無心幫人坐月,自己作為女人,係過來人,點會唔明白女人坐月嘅重 ...

好一句折福、我99坐月時拎d勁寒既野黎俾我食、陪月都o咀幫我頂左算、永遠都唔會原諒佢

水晶宮

做到咁梗係有心啦、總之知佢咩人心中有數算、反而你老公仲抵打

侯爵府

畀面勳章

你地同99一齊住?咁你C6其實有冇本事搬出去?
未有能力搬走你千萬不要再生第二胎,要爭氣D努力搵$搬走先得。

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我生兩個, 叉燒飯都無得食(99話佢唔識喎);
我妯娌由生B day 1開始, 每日99都煲湯拎去, 煲佐16個月(係, 無錯, 係16個月), 都無停止過.

我依D野我會記住!! 將來99啲野, 我都學99一於咩都唔識(等妯娌招呼佢; 至於妯娌會唔會好似99當年照顧妯娌咁樣?! 我就祝99好運啦)

男爵府

做個靚太 發表於 18-8-21 11:13
其實有時真係唔明D 99,究竟有無良心,根本無心幫人坐月,自己作為女人,係過來人,點會唔明白女人坐月嘅重 ...

係囉

侯爵府

點解你咁聽話架?
如果再有第二胎一定要請陪月或自己叫外賣,千祈唔好委屈自己

首頁
12345...8

尾頁

跳至