自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

現在的家長/學校/社會太種孩子了,這反而害了他們~

#1~#3

有大學生在宿舍慶生,結果搶火釀成火災。

他們讀了多少聖賢書不得而知,但兩耳不聞天下事,倒是可以肯定。

年前台灣新北市八仙水上樂園曾發生嚴重粉塵爆炸案,只要稍為留心時事,今次意外或許可以避免。

沒有「常識」也就罷了,沒有「同理心」亦是個大問題。有宿舍職員向記者表示,學生在宿舍一向玩得瘋狂,撒麵粉、玩水,放飛自我,沒有最豪放,只有更豪放,而且往往在把宿舍弄得一團糟後,「拍拍籮柚走人」,把爛攤子留給別人打理,更形容「佢哋成Q日都係咁」,言下之意不勝委屈。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

為甚麼大學宿生胡作非為,沒人管得了?上述工作人員一語道破:「上面話唔好管太嚴。」事件癥結在於監管放任,怕引起學生群起對抗。看看事件發生之後,不管是宿舍、校方抑或教育局,沒人對肇事學生說過一句重話,別說處罰,反而安撫、慰問唯恐不及。拜託,傷者中最小的也已十八歲,既然是成年人,就應該為自己的行為負責。今次只是自己樂極生悲受傷,算是「好彩」,萬一引發爆炸,分分鐘累街坊「一鑊熟」。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

常言道,年輕人有犯錯的本錢,這話說得不錯,但最起碼有成年人敢於出來指正,年輕人方能「知錯能改」。可惜現實剛好相反,不少大學生自覺真理在手便可打橫行,不遂己意動輒發爛渣,美其名曰「抗爭」,更有些鄉愿的校長推波助瀾,把違法佔街說成「為往聖繼絕學」。在此情況下,培養出開P要人收拾爛攤子、叫小商戶贊助貨品後「甩底」卻反咬一口的所謂「社會棟樑」,何足為奇。

傳媒人 史弘毅

定風波:誰人敢管大學生 - 東方日報
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20181123/mobile/odn-20181123-1123_00184_009.html

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

太多自以為是既新一代

piklam1    發表於 18-11-23 13:45

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

現在學校老師根本不敢管班學生。。

piklam1    發表於 18-11-23 13:46

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

因為有家長作BACK UP, 乜都投訴一餐.

子爵府

中學生反而管制到,最起碼中學校長可以趕出校,冇人敢有異議。
但大學生的話,大把政棍及顏色講師盲目撑學生,一句「政治打壓」,已經有毒媒大造文章,上綱上線⋯⋯
香港的大學生,算吧啦⋯⋯

cissie    發表於 18-11-23 20:05
414928    發表於 18-11-23 17:25
SIRIABABY    發表於 18-11-23 17:05

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

以往無論家教, 學校管教都好嚴, 所以放鬆一點亦未嘗不可!
不過家陣學校/家長都唔教, 同時再追求自由, 已經變成放任, 自我, 自私行為! 可悲!
放下自在

珍珠宮

畀面勳章

點解今時今日係咁?
~ 因為現今香港人都係生一/兩個, D細路從小有工人用, 四大長老錫到燶, 雙職父母, 點會唔縱細路?
~ 媒體/世界豉吹XX自由XX權, 乜都係大曬啦! 亦怕佢地郁D就complain+煲大件事.
~ 大學學位過多, 大學收唔夠人, 為經費為保飯碗都會收D質素遜色既學生.
~ 佢地要對教職員做teaching evaluation, teaching staff既去留/升職都會受valuation performance影響, 所以會買佢地怕, 投其所好! 就係高層話"對佢地唔好咁嚴"!

有咁既因, 就有今日既果.

伯爵府

大力大力 發表於 18-11-23 12:15

D大學生質素太底
凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

太 11:28

男爵府

Teresa 發表於 18-11-23 12:32
點解今時今日係咁?
~ 因為現今香港人都係生一/兩個, D細路從小有工人用, 四大長老錫到燶, 雙職父母, 點會 ...

teaching evaluation真係好有問題,由學生去評老師教學,成件事唔合理

琥珀宮

大力大力 發表於 18-11-23 12:11
現在的家長/學校/社會太種孩子了,這反而害了他們~

#1~#3

其實好簡單,用完場地唔清潔返未取消佢住宿舍嘅權利,根本管理層都唔想做野,亦廢事煩

珍珠宮

畀面勳章

Monstereasy 發表於 18-11-23 12:39
teaching evaluation真係好有問題,由學生去評老師教學,成件事唔合理

絕對係! 真人真事... 有teaching staff唔多教書, 只係吹下水, 考試前放下水, 學生遲到一大半時間都會照當佢有到, 上上下堂可以出去講電話/食野/食煙... 結果佢個teaching evaluation比嗰D硬撼硬去教書既分數高. 而老老實實嗰D, 仲比學生喺evaluation度投訴佢太多功課, 比分太嚴, 教D野太深. 最後上頭大興問罪!

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

Teresa 發表於 18-11-22 23:44
絕對係! 真人真事... 有teaching staff唔多教書, 只係吹下水, 考試前放下水, 學生遲到一大半時間都會照當 ...
唔係化~
本末倒置
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

禁止訪問

男爵府

Teresa 發表於 18-11-23 12:44
絕對係! 真人真事... 有teaching staff唔多教書, 只係吹下水, 考試前放下水, 學生遲到一大半時間都會照當 ...

我都有位好好既professor,由於比分緊,唔放水而比同學評得好差。

複式洋房

其實有D大學真系一個悲哀,
那些只是野鷄大學, 畢完業出去找工, 都只是當你中學生請。

政府給條路你行, 希望將來再勤力就可再上一層樓, 但他們的品格, 品德太差, 你叫僱主如何放生你們?????

最慘就是在野鷄大學裏識唸, 上進的一班人, 見到一綫生機, 都要給班做臭名, 玩政治陪葬

識唸, 上進的一班人要再花好大力氣, 青春才可再上一層樓, 真不公平

複式洋房

教人佔中的, 上堂書都不教, 自己自學

琥珀宮

Teresa 發表於 18-11-23 12:44

咩世界,由學生評老師?

子爵府

大力大力 發表於 18-11-23 12:15

正值暴風青春期, 家長都唔敢管, 亦管唔掂自己的仔女啦
莫説是學校,
說到尾, 那是別人的仔女來呀⋯⋯
管得了嗎?

首頁
12345...14

尾頁

跳至