自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

其實這是我今早在另一個post的回覆,是關於教子女問題的,但已被搬到時政區,但我仍想再發一次,因現今情況下,到底怎樣教子女呢?~

其實近年的教養方式(身教)也有些影響的,例如:

在學校~有乜問題也是學校錯、老師錯,第一時間就向學校投訴,或唔投訴也在家中不停話學校、老師或其他同學錯,總之乜事也是其他人的錯,自己的子女一定無問題!

有時話老師咁教、咁改唔啱(其實可能只是和家長的以往認知唔同),又話功課多、測考默多(但可能佢選那校時已知,不過唔係自己子女做又唔覺多)。校車唔到自己樓下又唔啱、學校飯或茶點唔合自家口味又唔啱⋯⋯總之會令自己不便或自己子女唔開心就一定係對家錯!

在家中~子女的感受、喜好最重要。有人唔順子女意,一定係工人姐姐錯、四大長老錯,又或是自己大人貪方便/趕時間/覺得麻煩/尊重子女感受,咁就順咗子女先,總之子女開心是第一位,不理子女的要求是否合理!

我唔係話所有事都係學校、老師、工人姐姐等人一定啱,但遇事時,家長可否冷靜一下先?了解下先?

仲有,家長們有什麼不滿,可否不要在子女面前講/討論?家長自己都不停在家講老師、學校、工人姐姐、長老壞話,或成個家庭也以子女感受為第一大事,咁子女可從什麼人身上學會尊重別人(包括老師、長輩,其他社會上/生活上幫助佢的人)。

其他仲有好多生活上的細節及身教是好影響子女成長後的價值觀同行為的。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

應該係部份啫, 我屋企嗰個中學無咁嘅情況, 可能由世到大都無工人姐姐照顧

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

身邊朋友係虎媽,試過學校出左條題目不是考試範圍,個女答錯左,就同老師投訴理論點解出範圍以外既野唔講令佢個女無左分數!

大宅

回覆樓主:

講得啱,
遇到九成人都成日怪其他人錯,
好少人會反省自己有無錯然後去改,
可能人善會被人欺,
所以好多人都係起晒鋼咁生活

榮盛    發表於 19-11-16 17:21

男爵府

現在情況就是這樣,政府錯,警察錯,學生無問題㗎!

男爵府

所有錯都是別人的錯

wcpcelia    發表於 19-11-16 18:04

象牙宮

回覆樓主:

要由細洗腦,比佢地價值觀,唔可以寵! 有要求可以,咪等價交換,做到我地大人要求,咪合理比返佢地想要既野囉!

珍珠宮

我細個俾老師罰,阿媽一定會話有冇人無罰,我話有。跟住阿媽就話點解你唔做唔駛罰嗰個。一句KO左我

男爵府

醒目開學勳章

skmibb 發表於 19-11-16 14:37
我細個俾老師罰,阿媽一定會話有冇人無罰,我話有。跟住阿媽就話點解你唔做唔駛罰嗰個。一句KO左我 ...
你媽媽

大宅

我細個俾老師罰,阿媽一定會話有冇人無罰,我話有。跟住阿媽就話點解你唔做唔駛罰嗰個。一句KO左我 ...

伯有好叻

侯爵府

同意,現在習慣
投訴,,
聲大惡d投訴就有好處,結果連原本唔會出聲都唔抵得自己蝕出埋聲
老馮,,
巴士港鐵乾淨係會自動出現,完全沒多謝過人地努力,自己搞到一pat c就由佢,總之第日要有港鐵有盛仲要準時
點解我要咁慘,,
明明已經有很多嘢,有家庭,有份工,有公屋,有好多嘢,不過死都要覺得人家d嘢好d,沒理到人地都有付出有辛苦,一味覺得自己唔好彩,,
呢d心態,累死自己累死下一代

子爵府

TMMA 發表於 19-11-16 12:01
其實這是我今早在另一個post的回覆,是關於教子女問題的,但已被搬到時政區,但我仍想再發一次,因現今情況 ...

我記得好多年前有bk媽媽話仔女唔識挷鞋帶,唔認刷屁股,唔識做日常生活嘅嘢唔緊要,讀好書,搵到錢,就可以叫工人幫公主王子做,我睇完都一額汗

男爵府

醒目開學勳章

whywhywhywhy 發表於 19-11-16 18:01
我記得好多年前有bk媽媽話仔女唔識挷鞋帶,唔認刷屁股,唔識做日常生活嘅嘢唔緊要,讀好書,搵到錢,就可 ...

不過可能覺得子女自己做要花好多時間,大人幫佢地做咗就快、靚、正!

子爵府

TMMA 發表於 19-11-16 18:41
不過可能覺得子女自己做要花好多時間,大人幫佢地做咗就快、靚、正!
...

佢地講緊大個左都可以比錢人幫佢地做喎

男爵府

醒目開學勳章

whywhywhywhy 發表於 19-11-16 18:45
佢地講緊大個左都可以比錢人幫佢地做喎
吓!

男爵府

香港新一代普遍抗逆能力低,但好多家長覺得無咩問題,成績好就得!
所以...自求多福可以

果日在快餐店都見到有個8、9歲的男仔雙眼只望住個手機,要媽咪用匙跟餵飯餵到去口,仔又有問題,媽又有問題,但我諗好多BK媽都覺得無問題

水晶宮

回覆樓主:

我囡讀k, 都有唔少呢類家長,乜都投訴一餐,嫌書包重,問老師可否不帶課本回校!
我心諗,你唔帶,老師唔會話,但小朋友見人人都有,自己無會唔開心囉!

珍珠宮

2024年龍年勳章

TMMA 發表於 19-11-16 12:01
其實這是我今早在另一個post的回覆,是關於教子女問題的,但已被搬到時政區,但我仍想再發一次,因現今情況 ...

講得好

水晶宮

真正有批判思維的好媽媽

大宅

回覆樓主:

樓主講的問題,不需針對教子女,根本有人永遠唔會覺得自己錯,發生自己身上任何野都會投訴一餐,更何況仔女係自己生就更加嚴重咁解啫!

首頁

尾頁

跳至