跳至

首頁

尾頁

子爵府

以前我從來冇諗過移民,最近忍唔住諗為左仔女想佢地去外地讀書。我本身喺美資公司做左好多年,上個月有機會去new york boston出差,第一次體驗當地生活,而家諗如果我申請移民去boston似乎環境對小朋友唔錯。如果本身已經係美國公司僱員,申請移民會比較容易嗎?
不過我大仔係自閉症譜系,症狀輕微,想問下美國對哩d特殊需要既學生支援係點呢?請問邊度可以知道多d資料?

子爵府

你搵個美國律師問下,就知有無移民機會。我地這裏家庭移民或投資移民多。

子爵府

回覆 kkyyn 的帖子

謝謝

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

試問下公司喺美國有冇空缺,肯唔肯sponsor你綠咭,美國對自閉兒嘅支援好過香港,但都要睇邊個州邊個城市,財政比較好嘅市,資源多嘅話,學區支援可以幫到學生融入主流,early intervention非常重要,但都要睇學校同埋遇唔遇到好老師。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

回覆 rose-mag 的帖子

謝謝,我打算了解下再計劃下一步,畢竟決定並唔容易。

別墅

回覆樓主:

係美國讀書好過香港,地方大D.同幫有問題小朋友係多 D funding. 我住紐約,學校有 extra Tutor 教出仔.我仔有 ADHD, 學校做評估都免費.

子爵府

回覆 sunflowerusa 的帖子

咁好?香港真係支援好少。請問學校欺凌情況嚴重嗎?

別墅

taptap83 發表於 19-11-27 16:25

咁好?香港真係支援好少。請問學校欺凌情況嚴重嗎?

其他學校唔知.但我哋學校無乜聽到.我亞大仔6年班,學校好多活動.星期一、二 學校課后幫小朋 homework extra help. 老二有 ADHD 一星期一日補數學.另加 IEP program. 全部學校支付.我朋友個仔有自閉症, 我記得佢學校有 special program,但唔知佢 program 係點.

學校家長警察成日開會,討論毒品和電子煙等青少年問題..
Bully學校好注意, 一有唔對路,就立刻 call家長.我區家教會好強, 所以,學校都有D怕家長會.

子爵府

咁真係好好喎!請問喺邊度可以揾到多d學校資料呢?我兩個仔讀緊local school 小二同小四,對於海外升學冇乜概念。可以點準備呢?

別墅

taptap83 發表於 19-11-27 22:07

咁真係好好喎!請問喺邊度可以揾到多d學校資料呢?我兩個仔讀緊local school 小 ...

移民美國方法不多:工作簽證, 投資移民 或 家屬移民.你做美國公司,可問吓你公司得唔得幫你攞 Working visa. 如果可以係最好.如果投資移民,要搵律師, 香港人申請 EB5 投資移民會好快出綠卡.係 New York City 讀書不管你乜身份入境,學校一定要收你.但長島讀書要有 綠卡身份or working Visa.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

taptap83 發表於 19-11-27 22:07

咁真係好好喎!請問喺邊度可以揾到多d學校資料呢?我兩個仔讀緊local school 小 ...

你先考慮邊個州/市係你目標,之後搜尋校區資料,入去校區網睇清楚對special ed嘅支援,一般經校區評估合乎資格嘅會出一個叫IEP (individualized education plan), 校方會根據評估去建議有關支援,例如小班教學,一對一學習時間,語言治療等,但如涉及非語言嘅自閉問題如occupation therapy或social issue就要睇個別駐校治療師同學校有冇資源,有攞唔到IEP嘅,如果有504 plan都可以爭取到支援。你有自閉譜系嘅係大仔定細仔?越早介入越好,如果真有移民想法,小朋友越細越容易融入,而且治療越早開始越見效。你仔而家喺香港有接受任何therapy嗎?我見最大問題係語言,呢邊冇中文治療,評估都係用英文。

子爵府

雖然公司喺new york 同boston都有office, 不過boston 果邊會比較貼近我而家既工作。上次去boston覺得果度好適合讀書,民風較純樸,人情味重,所以都幾鍾意果度。請問如果想了解boston 的小學我可以喺邊度揾到資料呢?
我大仔先有自閉症,但佢睇落同一般小朋友差不多,係有d時候特別麻煩。佢喺香港已經過左密集訓練既階段,只保留私人言語治療同學校安排的小組活動。佢平時都有睇英文書,雖然英文唔叻,不過唔會驚,只係聽講方面仍然較弱。

子爵府

我未好了解自己應該用邊種移民申請,投資移民除非賣香港物業先有錢... 我都會再了解多d, 方向係工作移民甚至每年試抽綠卡。如果工作移民上網睇要好高grading 先適合,雖然我都係managerial grade, 但似乎佢地要求較高,網上講要直接report 俾director 果種。我公司架構好大,子公司Level 唔知得唔得...

王國長老

taptap83 發表於 19-11-27 23:54

雖然公司喺new york 同boston都有office, 不過boston 果邊會比較貼近我而家既工作。 ...

搵到一個係波士頓公校嘅網,https://www.bostonpublicschools.org/domain/175 原來Boston有過百間公立學校,你要自己filter學校種類、年級等,美國呢邊係K至5或6年級屬小學,6或7至8中學,9至12高中,有學校係小學連中學,有分開,一般高中係獨立,你如果大仔而家4年級,搞得嚟都要上中學,小學嘅支援係比較密集性同比較多一對一,中學會訓練獨立,高中就更多自由度,呢個都正常,冇可能一直都唔放手,家長都希望有一日小朋友可以獨立,所以去到中學已經明顯俾多咗成長/獨立空間。

我仔都係自閉譜系,屬於以前叫高功能果種,成績佢冇問題,數理科好好添,小學時最大問題係社交,喺醫院兒童精神科上過兩年社交堂,後來小學又有特教老師開小組俾有需要小朋友上堂,去到今年我仔已經係中學最後一年,佢上咗中學已經冇大問題,只係理解力同表達能力差少少,老師要幫佢嘅主要係語言。

我提語言問題有兩樣:(1)評估係只有英文,對於英語非母語嘅小朋友,加上自閉兒較難理解他人及難以表達自己呢方面或會造成評估偏差,影響到是否可以合乎IEP或504資格問題。(2)支援嘅語言治療係英文,小朋友適應新環境要時間,會影響最初治療進度,不過小朋友好快可以融入同追上。

子爵府

好多謝你,資料好有用!請問IEP 同504 係要能力有返咁上下先合資格嗎?
請問小四等於果邊既幾年級?

王國長老

taptap83 發表於 19-11-28 00:25

好多謝你,資料好有用!請問IEP 同504 係要能力有返咁上下先合資格嗎?

相反,係要能力唔達正常能力至會有IEP或504。IEP同504都係需要經過評估,如果學生被評定合資格,校區會提供有關支援服務。其實都幾矛盾,如果有IEP的話,即係學生學習或社交上有困難。如果唔符合IEP或504資格嘅,一係冇問題,一係就問題唔嚴重到校區需要提供支援,但唔一定代表學生可以獨立學習。我所見有一D就係唔係嚴重到有IEP或504,但又真係有學習問題嘅,家長就只能自行想方法,例如成績唔好,學習有困難,於是去補習,但普通補習又未必幫到佢地。

IEP同504嘅分別:IEP指有資料接受特殊教育嘅學生,而每個學生嘅IEP都唔一樣,一般三年會要重新評估一次,而每年都會最少有一次學校同家長開會,決定該年支援學生嘅方向。504則係唔合乎接受特殊教育資格,但學生仍然需要校方配合提供一定程度幫助。504相對支援嘅深入度及長久性比IEP低。

以年齡計,美國四年級就係等於香港四年級,我地呢邊係5歲入學,讀一年叫Kindergarten,小朋友開始學ABC123,之後就1年級一直去到高中畢業就係12年級,正式大學就四年,亦有兩年制大學。

子爵府

唔該曬你

男爵府

taptap83 發表於 19-11-27 01:10
以前我從來冇諗過移民,最近忍唔住諗為左仔女想佢地去外地讀書。我本身喺美資公司做左好多年,上個月有機會 ...

你可以問公司relocate plan. 但都要抽因H1B plan 唔易,之前11 月有美國green card 抽獎,你miss 左下年再來過。

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

子爵府

回覆 readymama 的帖子

原來除左eb仲有H1b, 多謝你地俾咁多資料我,好感動!關於工作方面我需要計劃一下,希望減少對香港哩邊既影響,又要駁條路過去美國。唯有而家睇多d資料,下年準備抽綠咭或工作簽證。今日有突破喔!原本唔知點同老公開口,今晚食飯講開哩d話題佢都同意我諗法,剩下來只係等機會行動!

首頁

尾頁

跳至