單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

單親媽帶住一個十幾歲仔, 冇全職工作, 如果贍養費大約可以買到夠兩個人住的二手及比較大樓齡的細單位, 咁應該買樓, 定係租樓, 留番多啲錢生活?

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

冇全職工作,買到夠兩個人住的二手及比較大樓齡的細單位,如果有400-500萬系手可以一次性買樓,我覺得還是租樓好~

大宅

0030 發表於 21-5-17 10:26
冇全職工作,買到夠兩個人住的二手及比較大樓齡的細單位,如果有400-500萬系手可以一次性買樓,我覺得還是 ...

多謝你嘅意見, 香港樓價只有不斷升, 我擔心如果將來老咗, 啲錢已經用哂去租樓, 最後冇錢再繼續租樓, 結果會冇瓦遮頭; 租樓住留番多啲錢生活都有道理, 所以內心好掙扎應該點做

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 annietse313 的帖子

有錢傍身比較重要,全部錢投入樓市,會無安全感,萬一有咩事要用錢~

男爵府

annietse313 發表於 21-5-17 13:37
多謝你嘅意見, 香港樓價只有不斷升, 我擔心如果將來老咗, 啲錢已經用哂去租樓, 最後冇錢再繼續租樓, 結果 ...
買細D囉,求自己安心就好,變幻原是永恆

珍珠宮

多謝你嘅意見, 香港樓價只有不斷升, 我擔心如果將來老咗, 啲錢已經用哂去租樓, 最後冇錢再繼續租樓, 結果 ...
買好啲.之後即找份工,是但做M記又好,OK便行店都好呀...

大宅

kenfung71 發表於 21-5-17 15:42
買細D囉,求自己安心就好,變幻原是永恆

香港的樓價好高, 現在細單位都唔平, 如果冇工作做唔到按揭, 買樓真係會用咗一大筆錢

大宅

Macusmama 發表於 21-5-17 16:50
買好啲.之後即找份工,是但做M記又好,OK便行店都好呀...

一直都搵緊工, 為現在為未來, 為自己為個仔, 我會努力的

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

opclk99 發表於 21-5-18 02:50
買收息股,收息交租

多謝你的意見

子爵府

以你的情況,我比較同意租樓

首先你無全職,你自己都識講按揭係大問題,但你將所有錢放晒係層樓,咁你同小朋友的生活會點? 無適量的流動資金,萬一有任何病痛,你就要賣樓,賣一層樓齡高的,唔係咁容易搵下一手承接

明白你擔心將來住屋問題,但好坦白,你一個人無固定收入,萬一你自己有咩事,無人可以幫你頂到,情況唔同兩夫婦,一個失業或有事,可能仲有另一個可以撐住

大宅

買買買,一定買⋯買咗99%仲有得住…租樓⋯好快乾塘⋯⋯十年二十年三十年⋯通脹一定攪死你⋯通縮機會微⋯亦唔影響你有樓⋯

不要投資收息租樓⋯除非自認投資專家⋯

有自住樓也可以老來申請老人金⋯有投資就蝕抵

大宅

HOPEFORBB 發表於 21-5-18 16:07

以你的情況,我比較同意租樓

租樓或買樓自住, 對於我嘅情況各有好處和壞處, 真係好難決定, 非常頭痛

大宅

ben.caltex 發表於 21-5-18 22:36
買買買,一定買⋯買咗99%仲有得住…租樓⋯好快乾塘⋯⋯十年二十年三十年⋯通脹一定攪死你⋯通縮機會微⋯亦 ...

我個仔將來長大後成家立室, 剩低我一個人, 我會想有個穩定居所, 所以我有諗過如果現在買樓自住, 預計未來我唔會再有能力買樓, 因此這層樓將會伴我終老, 其他生活開支慳得就慳, 冇辦法, 在香港住屋始終係一個沉重嘅問題

大宅

annietse313 發表於 21-5-18 22:57
我個仔將來長大後成家立室, 剩低我一個人, 我會想有個穩定居所, 所以我有諗過如果現在買樓自住, 預計未來 ...

還可以做亦按揭…或留比後人如果佢肯養你終老…。

大宅

ben.caltex 發表於 21-5-19 08:50
還可以做亦按揭…或留比後人如果佢肯養你終老…。

多謝你嘅意見

大宅

無論買定租, 樓主第一件事係搵份工!
工作穩定計好條數, 扣除按揭水電煤生活費外, 差餉同管理費都應付到,先計劃買
(除非仲有支援)
單親靠自己, 經濟同生活壓力唔細, 錢之外都要衡量自己精神承受能力。生活要活得比以前輕鬆同舒服,錫自己同小朋友
租唔一定唔好,有周詳計劃,總有上車之時

大宅

mm1212 發表於 21-5-19 12:19
無論買定租, 樓主第一件事係搵份工!
工作穩定計好條數, 扣除按揭水電煤生活費外, 差餉同管理費都應付到 ...

多謝你嘅鼓勵, 我已經好努力搵緊長工, 而家有份part-time, 可能之前我有好幾年做全職媽媽照顧個仔, 所以比較難搵到工

你係咪建議我未搵到長工前都唔好買樓, 租住樓先? 其實我係擔心即使搵到長工, 都未必做到按揭, 因為香港樓價實在太高, 我又符合唔到抽居屋嘅資格, 迫住要捱二手私樓嘅昂貴售價

子爵府

冇工作,比我會一炮過買細價樓先,唔好去到盡,留少少錢備用,然後自己再搵工!

大宅

alicewong18 發表於 21-5-23 23:35
冇工作,比我會一炮過買細價樓先,唔好去到盡,留少少錢備用,然後自己再搵工!
...

先解決住屋問題, 亦是一個方法, 謝謝你的建議

首頁

尾頁

跳至