自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢排見D posts 講供養四大長老
有 D 比人工30%
有 D 吃喝玩樂保險旅行全包
好奇問下
呢 D 長老係無收入無儲蓄無被動收入的?通常係基層先係咁?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

可能未結婚時比開掛。

男爵府

我覺得係心意

大宅

虎到金來勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

我自己係比30%,其實比30%都唔係好多者,例如岩岩出社會做嘢,人工1萬,咪比3千,依家人工3萬,咪比1萬咯。父母養到自己咁大,又供書教學,比返少少教敬父母都好應該。當自己做咗人地父母後就會明白。當然,大前提係自己負擔到,父母又對你細個時好好啦,做子女既,最緊要係量力而為,父母年紀都已經去到咁上下,都唔比得幾好年了,遲啲想比都無機會。

.....

珍珠宮

回覆樓主:

我自己有積蓄,有收入,但仔都堅持比5位數家用我,本來我叫佢象徵式比2,3千我買野食得啦,因為唔同住,但佢堅持,係心意
所以家用多少冇準則,唔一定父母冇積蓄,睇仔女環境同心意。
如仔女搵唔多又唔同住,我自己搞得掂,唔比都得,同我飲茶已好開心

beebeeiloveyou    發表於 22-4-4 09:29

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mangofluffy 發表於 22-4-3 06:32
有 D 比人工30%

咁你比幾多?

珍珠宮

mon_626 發表於 22-4-3 07:26
我自己係比30%,其實比30%都唔係好多者,例如岩岩出社會做嘢,人工1萬,咪比3千,依家人工3萬,咪比1萬咯 ...

你講嘅同我仔一样,佢又係話覺得比萬幾都唔係多
其實我覺得太多

珍珠宮

回覆樓主:

其實父母開心嘅係仔女心意,唔係銀碼有幾多

男爵府

我覺得係量力而為,但係多多少少都要比,因為都係一個心意同埋責任。

父母用咁多時間同金錢養到你咁大,當你大咗搵到錢淨係顧自己吃喝玩樂,咁都唔係幾好。

伯爵府

waic 發表於 22-4-3 07:55
我自己有積蓄,有收入,但仔都堅持比5位數家用我,本來我叫佢象徵式比2,3千我買野食得啦,因為唔同住,但 ...

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我c6每月都比5位數家用6299,我自己就不定期比少少父母。

其實供養長老最大支出唔係家用,係佢地的將來的醫藥費,仲要係冇兄弟姐一齊分擔先最大壓力。

可能我份人悲觀d, 雖然家庭月入過10萬,阿仔讀直資學費唔過2000蚊,但我每月都要慳d駛作儲定為4大長老的醫療費用,經濟壓力都大的

男爵府

有 D 比人工30%

我阿媽湊我個女,我俾$12000(包埋買餸喺我度煮飯),我的爸媽都退咗休,退休前做基層工作,而家每人有$3xxx生果金。其實我都唔知算俾得少?我見好多jm唔洗俾或只俾幾千元,我也羨慕,我係獨女。
老公俾大約$10000家用給99,佢係獨子。99和老爺都是有$3xxx生果金每人。唔洗煮飯給我地食,不同住。
屋企所有水電媒我老公付。

大宅

我反而覺得父母養育兒女係佢地嘅責任,未問過兒女想唔想黎呢個世界,唔好指意要兒女去養,父母對兒女好可以話負擔下,但唔好嘅話唔供養都好正常,

公爵府

Gigi1127 發表於 22-4-3 10:36
我阿媽湊我個女,我俾$12000(包埋買餸喺我度煮飯),我的爸媽都退咗休,退休前做基層工作,而家每人有$3x ...

其實你畀12000, 有冇計過扣咗買餸錢之後淨返幾多?

做6299 好好多, 唔使做都有10000

你父母收12000, 仲要買餸煮飯湊仔

男爵府

ocarebear 發表於 22-4-3 12:42
其實你畀12000, 有冇計過扣咗買餸錢之後淨返幾多?

做6299 好好多, 唔使做都有10000

以前6299湊小朋友,嗰時我地同6299食飯,老公也是俾$10000家用左右

男爵府

有 D 比人工30%

凡事雙向,如果佢細個對你好好,有供書教學,引到你行人生正軌,咁當然應該啦。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我由畢業出嚟社會做事到而家都一直有比錢媽媽,無論佢有冇做野。

到而家佢退左休我地幾兄妹都分別有比錢佢,醫療什費就平均分擔。

有兄弟姊妹分擔係比較好無咁大壓力,獨生子女吃力好多。陪複診睇醫生各樣亦係時間。

侯爵府

有 D 比人工30%

未必長老係基層無能力,反而係仔女有孝心又有能力

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

Gigi1127 發表於 22-4-3 10:36
我阿媽湊我個女,我俾$12000(包埋買餸喺我度煮飯),我的爸媽都退咗休,退休前做基層工作,而家每人有$3x ...

12000唔多了,又買送又湊女,加上獨女,無其他兄弟姊妹比家用你媽。

99就算多,淨袋$10000。

男爵府

cecelc 發表於 22-4-3 13:00
12000唔多了,又買送又湊女,加上獨女,無其他兄弟姊妹比家用你媽。

99就算多,淨袋$10000。

不過好似老公而家俾少咗家用6299,因而家唔一齊食飯,唔知係咪有時俾$8000,有時$10000咁。
我真係羨慕唔洗俾家用的jm或只俾幾千元架

首頁

尾頁

跳至