自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

仲有上期700元,未用,謝謝

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

emily22 發表於 23-2-28 11:26

老人家$700未用晒呀!

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

剛剛2月16號先拎埋最後$1000, 要幾時用晒佢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

八達通系統停用前要用哂佢
(遥遥無期)

瑪瑙宮

D..D 發表於 23-2-28 11:47
八達通系統停用前要用哂佢
(遥遥無期)

咁新一輪消費券出,咁點呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

emily22 發表於 23-2-28 11:48

應該舊既先用
新既後用

珍珠宮

emily22 發表於 23-2-28 11:26

即係最後嗰1000蚊入面嘅$700? 如果係應該冇限期喎

瑪瑙宮

whyyou 發表於 23-2-28 12:32
即係最後嗰1000蚊入面嘅$700? 如果係應該冇限期喎

係呀

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

八達通最後嗰期$1000 無期限的

公爵府

2024年龍年勳章

最後拎嗰$1000冇限期

當然等到派新一期消費券嘅時候,因為八達通有限額(只能放3千)
第一期好似話發3千,如果八達通唔係零或負數,就要嘟多幾次

其實每次做法都係咁上下
詳情可以去八達通網頁度睇

翡翠宮

灌入去至上限$3000,唯有分開攞先攞得晒。

子爵府

xi_belle 發表於 23-2-28 13:04
八達通最後嗰期$1000 無期限的

唔只最後嗰期 $1000 無期限,之前嗰 $4000 都係無期限,只不過係你唔用晒就無得攞最後嗰期嘅 $1000。
如果之前嗰 $4000 只用咗 $1000,剩低嘅 $3000 都係無期限,只係無得攞最後嗰期嘅 $1000。

子爵府

新一期同之前嘅無任何相關,唔會理之前嘅用成點,當係第一次(2021 年)攞就得。

第一次攞時,由於張卡入面少過 $1000,嗰次係派 $2000,所以可以一次過攞晒。
今次如果一派就派 $3000,除非張卡入面係 $0 或者負值,否則就一定唔可以一次過攞晒,但同之前咁多期用成點無任何關係。

瑪瑙宮

choyki 發表於 23-2-28 16:16
新一期同之前嘅無任何相關,唔會理之前嘅用成點,當係第一次(2021 年)攞就得。

第一次攞時,由於張卡入 ...

你好,我想問下,如果之前用剩$2000…咁新一期又到,新的$3000…佢又要在限期內啫左先?上限$3000…

瑪瑙宮

choyki 發表於 23-2-28 16:16

第一次攞時,由於張卡入 ...

即係一路要用消費券,,一路要用啊?

如果唔用,一路啫唔到新的消費券?

洋房

凌陵綾 發表於 23-2-28 13:46
最後拎嗰$1000冇限期

當然等到派新一期消費券嘅時候,因為八達通有限額(只能放3千)
八達通最正係最尾個期可以不限時用, 對好多老人家黎講真係好有彈性

子爵府

emily22 發表於 23-2-28 16:39
你好,我想問下,如果之前用剩$2000…咁新一期又到,新的$3000…佢又要在限期內啫左先?上限$30 ...

我都係有 $2000 幾未用,當齊頭 $2000,當可以攞 $3000 時,只能先攞 $1000,用完之後再攞未攞嘅。

大宅

choyki 發表於 23-3-2 16:32
我都係有 $2000 幾未用,當齊頭 $2000,當可以攞 $3000 時,只能先攞 $1000,用完之後再攞未攞嘅。
...
仲有$2000未用咪拎唔到最後$1000?要3月31號前用滿$4000,唔係最後$1000就會無左。定你純粹指你八達通餘額有$2000?

我都係上個月啱啱用滿$4000,黎緊16號可以拎最後$1000。

子爵府

CathyLss 發表於 23-3-2 17:58
仲有$2000未用咪拎唔到最後$1000?要3月31號前用滿$4000,唔係最後$1000就會無左。定你純粹指你八達通餘額 ...

$4000 我已用了,消費券共分 3 次派,每次 $4000 + $1000,我未用的不是那 $4000 x 3,而是那 $1000 x 3。

第一次用了 $4000 後領取最後 $1000,卡中有 $1000 餘額。
第二次用了 $4000 後又領取最後 $1000,卡中有 $2000 餘額。
第三次用了 $4000 後又領取最後 $1000,卡中有 $3000 餘額。
(卡中有餘額,不能一次過領取,可分多次領取。)

假設 4 月 1 號會派新一輪消費券,
你 16 號拎埋最後 $1000 後,卡入面餘額有 $1000。
4 月 1 號派新一輪消費券時你唔拎住,繼續用卡入面嘅餘額,所用嘅金額都會計入你新一輪嘅「累積合資格消費」,即係你未拎消費券新一輪嘅消費券,佢都會當你用緊新一輪嘅消費券,唔係當你用緊之前嗰 $1000。

這裏可查閱你嘅「累積合資格消費」(在「消費紀錄」部分顯示):
https://voucher.octopus.com.hk/tc/form/enquiry
4 月 1 日暫不拎新一輪嘅消費券,繼續用八達通卡,過幾日,等八達通更新了資料後,到以上網頁查看,可見「領取紀錄」雖然顯示「未領取」,但「消費紀錄」則顯示有合資格消費。(八達通並不是即時更新,所以要過幾日先 check。)

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至