自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

深圳市公布促進消費措施,包括便利港人消費,在全市打造10個以上港人旅遊消費服務示範區。

措施提出,在口岸及地鐵等提供繁體和英文版消費文娛手冊、向港澳遊客發放旅遊消費券、鼓勵全市零售餐飲及住宿等.

商戶向港澳居民推預約及積分等服務,開設景點免費接駁線路、完善跨境支付環境、支持港澳居民在深圳辦理現金提取業務和開辦內地銀聯卡

提升數字人民幣帳戶及八達通等港澳第三方支付平台互聯互通水平、擴大跨境電子錢包在深圳使用範圍,並支持開展數字人民幣紅包跨境消費活動。

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

無對比無傷害,內地真係好積極推行新政策吸引港人北上消費,由延長過期回鄉證使用時效、香港老人家同樣可享免費地鐵福利、關口免費接駁巴士、加強使用繁體/英文消費指南、擴闊跨境支付方式,以上種種目標十分明確,就係target香港客人消費,而且每樣政策都正中港人心態。
反觀香港今日依舊:空姐歧視普通話乘客、商場休息座位不足(話怕被老人家淨坐嘆冷氣唔消費)、夜繽紛target居然調返轉係留住自己人?大手送免費機票俾各國旅客,但又唔肯減香港來回羅湖/落馬州港鐵車費,相比之下,內地真係大方好多,冇付出冇回報,道理好簡單,投之以桃,報之以李,點解唔學下咩野叫雙贏?

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

難,人民幣差價已經接近,香港貨品又唔係平,而且太多人對內地人不禮貌對待,香港人自己都頂唔順服務態度,何況內地人。

侯爵府

auhiyo 發表於 23-9-16 12:35
難,人民幣差價已經接近,香港貨品又唔係平,而且太多人對內地人不禮貌對待,香港人自己都頂唔順服務態度, ...

而家去咗某商埸飲緊茶,今日水静河飛唔使等即有位,尋日一點經過反而都見有人等位,可能六日又被深圳吸走咗啲人上去消費。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

dyl 發表於 23-9-16 11:19
深圳市公布促進消費措施,包括便利港人消費,在全市打造10個以上港人旅遊消費服務示範區。
措施提出,在口 ...

數字人民幣唔知想點。。。。
放下自在

伯爵府

送機票給外國客係吸引嚟香港, 減港深地鐵票係送更多人北上喎。

翡翠宮

cattz288 發表於 23-9-16 12:48

呢個要等下,試驗中階段啫。

我有玩過下BocPay登記嘅數字人民幣賬號,充值用香港銀行app轉數快,即時到賬,只要以後內地多啲商店、apps用到就好好用。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lyh80115 發表於 23-9-16 12:59

我有玩過下BocPay登記嘅數字人民幣賬號,充值用香港銀行app轉數快,即時到賬 ...

即係張咭係用黎儲?
放下自在

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

cattz288 發表於 23-9-16 12:48
我5識用, 都係用回普通支付了。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

lyh80115 發表於 23-9-16 12:59

我有玩過下BocPay登記嘅數字人民幣賬號,充值用香港銀行app轉數快,即時到賬 ...
我登記左, 但連5到網銀. 5知點增值
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

2024勳章

我都覺得數字人民幣好似有啲複雜,自己又懶得研究,最好有Bk JM出懶人包

象牙宮

czl115 發表於 23-9-16 13:16
我都覺得數字人民幣好似有啲複雜,自己又懶得研究,最好有Bk JM出懶人包
...

懶人包就係
拎咭無作為
放下自在

水晶宮

czl115 發表於 23-9-16 13:16
...

之前聽新聞講,數字人民幣的目的係比人免上網都用倒電子支付

伯爵府

回覆樓主:

如果深圳市政府可以同電訊公司傾,整張免月費嘅電話卡,用戶存定100蚊按金喺裡面,實報實銷,用幾多扣幾多,(似以前從化卡,但改為深圳), 相信會好受歡迎,推動北上消費
正義或會遲來但不會缺席

珍珠宮

減齡達人勳章

係某報章睇到呢個標題 ‘深圳明刀明鎗搶生意,趁香港「病」,頻頻出招意圖攞命’ 。某程度上,我覺得佢講得啱,只會更多人北上

象牙宮

bebepopo 發表於 23-9-16 13:29
如果深圳市政府可以同電訊公司傾,整張免月費嘅電話卡,用戶存定100蚊按金喺裡面,實報實銷,用幾多扣幾多 ...

唔係咁正呀
放下自在

翡翠宮

cattz288 發表於 23-9-16 13:03
即係張咭係用黎儲?

暫時無玩過實體卡,只用過app;見都可以NFC充值實體卡,好似八達通咁玩法。講到底都要全面普及先會好用。

水晶宮

2024勳章

FennieMan 發表於 23-9-16 13:30
係某報章睇到呢個標題 ‘深圳明刀明鎗搶生意,趁香港「病」,頻頻出招意圖攞命’ 。某程度上,我覺得佢講得 ...

又未必針對香港嘅,今年內地經濟問題,三大馬車外貿地產消費熄火兩個,只剩下消費呢一項有搞頭,所以國家一直努力促進消費搞內循環。深圳呢份促進消費嘅文件係全方位嘅,包括左方方面面,香港部份只係其中一小部份

Pa123    發表於 23-9-17 12:32

翡翠宮

kwhkwh 發表於 23-9-16 13:13
我登記左, 但連5到網銀. 5知點增值

揀充錢包,輸入銀碼,就會彈出apps選擇,有寫支援中銀、恒生、匯豐、渣打apps,揀咗銀行app之後登入確認過數,感覺比匯款更方便快捷,仲免費。
attach0/tmp/phpKu6EgQ

kwhkwh    發表於 23-9-16 13:44

大宅

虎到金來勳章

Debbie0331 發表於 23-9-16 12:58
送機票給外國客係吸引嚟香港, 減港深地鐵票係送更多人北上喎。

凡事都有兩面,好多內地自遊行經深圳來港都係坐港鐵。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊