論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

其實樓主你D小朋友都唔算太細, 搵過個我諗都唔會好難, 唔駛湊NB, 我諗應該有D完約菲姐都肯做卦

男爵府

畀面勳章

其實樓主你D小朋友都唔算太細, 搵過個我諗都唔會好難, 唔駛湊NB, 我諗應該有D完約菲姐都肯做卦

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

做得越耐就識越扭計,既然佢識得同你講加佢人工$4,000,期後就越多要求(如果你覺得$4,000無問題的話,又費時煩,可續約)。不過佢做得5年就可以有長期服務金,咁佢放2個月假,系吾系no paid先,咁2個月假又計吾計入新約5年期內....要問清楚勞工處。如果吾計的話,咁佢個working visa的日期是否要同佢續多2個月呢?(又要問入境處喎)。與其擔心吾知佢結緍返吾返來香港,萬一返來又大肚,抄不得。不如博一博找個新工人,你2個小朋友起碼識行識走,就算俾姐姐打都識出聲。不過我都知真系好難決擇......。

大宅

除非佢表現好好, 否則我諗我唔會續...
因為:
(1)未續約佢就已經「先小人後君子」,又要加人工, 又要放兩個月假!
好似好多要求咁.....最大問題係, 我地打份工, 都好難有兩個月假, 到時點算呢...??
(2)佢一年後結婚, 結完婚可能又唔捨得個老公...就算返到來, 都未必有心機工作....同埋黎梗果一年, 佢可能掛住搞結婚, 好心散......
(3)你兩個小朋友都已經2歲同6歲, 6歲果個, 係咪應該返全日小學? 若果係, 咁對工人的時間都唔算太多, 而2歲果個, 就算新工人湊, 都應該易好多, 因為已經唔係初生BB嘛...

不過........請工人從來都係講彩數, 可能請一個更好, 亦有可能請一個更壞.....真係搏一搏架咋, 但俾我, 我會搏囉...因為你話佢表現一般...同埋我實在搞唔掂果兩個月假期囉...

男爵府

回覆:我應唔應該繼續用依個工人?

如果我係樓主,我會同姐姐講,俾得你放2個月假嘅話,即係自己都搞得掂,我使鬼請工人呀!都痴痴哋。好明顯佢覺得你冇咗佢唔得啦!仲要加咁多人工?no way!

大宅

唔續

禁止訪問

大宅

No way la

侯爵府

BK Milk勳章

距地神神地 !當自己咩野冬瓜蘿蔔皮呀 ! 講條件!

通常做的愈久就愈老馮 愈懶 ! 仲要講條件 !

返來肚入面送多一個北你養 你仲慘 !

如果係我 bye see u !

伯爵府

no la !

大宅

引用:工人姐姐已經做左4年。表現一般啦!因為我兩

原帖由 loveyoucherrie 於 12-03-28 發表
工人姐姐已經做左4年。表現一般啦!因為我兩公婆都要返工,無乜時間理個工人。佢幫我揍兩個仔!一個2歲,一 ...
你有心理準備佢地結完婚就好似另一個人,請果個啦!

水晶宮

樓主,你呢個表現只係一般既工人應該會如此計劃:1)先掘你$4000月薪簽第三張約;2)話之你d細路點安排,自己先飛返去happy結婚,保障左自己返來又有糧出;3)如果有左仲好,乘機俾個bb香港出世加埋有你保障佢有一級嘅照顧;4)再唔係做到第五年玩下野搏炒,你要依足法例,除左送一個月人工、補機票大假...仲要賠退休金!~~~~~~~~諗下佢都爽呀!

水晶宮

我應唔應該繼續用依個工人?

工人有咁多要求,我會放佢走,等佢自己揾頭好人家滿足佢的要求。

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

回覆:birdbird 的帖子

同意。佢而家同你講續約都咁有條件,續咗約先係惡夢既開始。我唔會續囉,咪以為冇咗佢地球會停轉先得架!

禁止訪問

回覆:noproblemom 的帖子

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我會換另一個

男爵府

比我換工人, 唔會比佢食住

男爵府

小朋友好善忘, 過多一頭半月就會忘記

禁止訪問

回覆:loveyoucherrie 的帖子

首頁