少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題!bb一直都訓得好好。到5個月開始就晚晚起幾次身!依家快一歲,仲越嚟越厲害!姐姐抱都仲好D。如果係我抱,又唔比我坐,又唔比我動,又唔比我放低。我已經遲D先比佢落床,等佢累,希望會睡好D,但係都一樣!保嬰丹又食過!我真係好累,需要你哋嘅支持!請問媽媽們有冇D好提意!請指教!

別墅

我仔都係咁…

男爵府

Rabbit802 發表於 12-7-17 08:03
如題!bb一直都訓得好好。到5個月開始就晚晚起幾次身!依家快一歲,仲越嚟越厲害!姐姐抱都仲好D。如果係我 ...
半夜先會咁..
9成係"肚風"作怪~
因為BB食奶一定吸左風入肚.
但好得意. 餐餐都半夜先來玩. 仲要晚晚都係咁.. 我仔玩左我2年~!^^~

臨訓前多D 按肚肚按摩, 卒慶你自己對手.快速曲曲手焗一焗BB肚臍位. 不停快速做依個動作... 肚肚暖笠笠. BB訓得好D!

男爵府

我小朋友快4歲喇~所以我經歷試過晚晚係咁.足足2年.. 之後學識之後. 就晚晚一覺訓天光起碼10小時.. ^^

shirleyying  哇!好厲害!咁呢幾年咁累你係點捱架?  發表於 12-7-17 09:56

大宅

引用:我小朋友快4歲喇~所以我經歷試過晚晚係咁.

原帖由 leungfunb 於 12-07-17 發表
我小朋友快4歲喇~所以我經歷試過晚晚係咁.足足2年.. 之後學識之後. 就晚晚一覺訓天光起碼10小時.. ^^ ...
Thx for sharing! Let me go buy 保心安油先!

子爵府

叻叻勳章

之前囝囝都係甘, 我同老公輪流抱佢, 後未婆婆教買支寶心安油, 丁丁係手掌卒熱左輕輕甘按係肚臍周圍, 一定要卒熱左先, 容易吸收D… 我地因為最初係抱, 後來係慢慢陪佢訓, 放係我地張床, 唱下歌仔, 輕輕拍下心口, 訓著左就放返落B床…

卒完BB之後, 我會用牙膏(婆婆教用香爐既灰)洗手, 會冇甘大陣味同甘油…

男爵府

Rabbit802 發表於 12-7-17 12:53
Thx for sharing! Let me go buy 保心安油先!
唔需要用任何"油"呀!!!!!
有d bb. 對d 藥油敏感架
我以前也中招
聽老人家說塗油.藥油,碌雞蛋
攪到bb 個肚肚出風疹....!!!
千萬不要

珍珠宮

以前我會俾女女飲肥仔水

男爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

成日都係咁,我覺得佢唔係唔舒服,只係想人抱下。

我仔依家兩歲多都有咁既問題,之前細個唔忍心,點都會去睇下佢。依家唔理了。由得佢,喊一陣會自己訓返

大宅

引用:以前我會俾女女飲肥仔水

原帖由 Minnie2010 於 12-07-17 發表
以前我會俾女女飲肥仔水
肥仔水?!有冇用㗎?係邊道買㗎?唔該!

大宅

引用:成日都係咁,我覺得佢唔係唔舒服,只係想人

原帖由 kingbbsam 於 12-07-17 發表
成日都係咁,我覺得佢唔係唔舒服,只係想人抱下。

我仔依家兩歲多都有咁既問題,之前細個唔忍心,點都會去 ...
忍心D!我試過㗎!不過佢越喊越大聲!

男爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

Rabbit802 發表於 12-7-17 18:17
忍心D!我試過㗎!不過佢越喊越大聲!

細路仔就係咁架喇, 見無人理咪喊大聲D,

捱過左, 再大少少, 或者到時你就真係可以忍心唔理

珍珠宮

回覆 Rabbit802 的帖子

藥房,幾十蚊。

複式洋房

須要安全感BB吃宝嬰丹有幫肋

大宅

點樣先可以令bb唔會晚晚喊住醒要抱?

用bb油

大宅

引用:Quote:Rabbit802+發表於+12-7-17+18:17+忍

原帖由 kingbbsam 於 12-07-17 發表
細路仔就係咁架喇, 見無人理咪喊大聲D,

捱過左, 再大少少, 或者到時你就真係可以忍心唔理
尋晚好忍心,但係喊到老公都頂唔順!連姐姐抱住瞓都唔得!最尾轉我手就瞓!抱咗半個鐘,好彩放落床冇喊!之後都喊咗幾次,不過唔理佢就瞓了!

大宅

引用:我小朋友快4歲喇~所以我經歷試過晚晚係咁.

原帖由 leungfunb 於 12-07-17 發表
我小朋友快4歲喇~所以我經歷試過晚晚係咁.足足2年.. 之後學識之後. 就晚晚一覺訓天光起碼10小時.. ^^ ...
BB唔肯定定比我揸油落肚仔!請問有冇方法教我呀?唔該哂!

男爵府

Rabbit802 發表於 12-7-18 08:31
BB唔肯定定比我揸油落肚仔!請問有冇方法教我呀?唔該哂!
不需要塗藥油!
只需要卒慶你自己對手.曲曲地放係肚臍位一陣. 再重覆動作做幾次ONLY! 唔係卒/初BB個肚....!!!
BB 覺得你摸佢架咋..

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:點樣先可以令bb唔會晚晚喊住醒要抱?

大宅

回覆:點樣先可以令bb唔會晚晚喊住醒要抱?

我bb有時會咁,我覺得佢個肚唔舒服。姐姐會用藥油好似以上的媽媽咁講塗佢個肚仔(我地用蛾述油),再比小小奶佢飲,咁佢就瞓返。so far 次次都work。

只係有一次佢咸得太勵害,我地飛的去醫院,點知去到乜事都無,仲對住我地笑騎騎,而家都唔知佢咩事。

首頁

尾頁

跳至