跳至

首頁

尾頁

大宅

出街食飯似打仗

2公婆同 bb 出街食飯,次次都好似打仗咁!無啖好食 .. 輪住火速 5 min 內食飽個肚就算,都唔知食左 d 乜。有時同埋其它親友食飯,就會覺得 bb 扭計 & 失禮。

一隻手扶住 & 一隻餵佢,食得少少就陏陏公想"琴"出黎;一係攪檯面 d 野或掉 d 玩具落地;再唔係要落地行 (食肆真係危險)。永遠無話坐定定食餐飯,有時真係怕怕 ....

你地 d 囝囝囡囡有無咁!(我估囡囡可能會乖 dd) .... 有咩辦法?幾時先識聽話坐定定呀? :-( :-( :-(

大宅

Re: 出街食飯似打仗

Jason 一向出街食飯都冇問題,都肯坐定定,但一定要坐BB櫈 and 有sit belt (等佢冇咁易離座),通常坐兩個鐘都冇問題,可能我地從小開始便train佢一定要坐定定食飯直至大家食完為止,中途絕不讓他離開!

伯爵府

好媽媽勳章

我個女出街食飯都麻麻地聽話,坐低耐都會要求起身,仲會攪東攪西.又要學大人甘飲水,拎筷子等等..不過一般都ok.我地會俾一套碗同羹佢,筆d野落隻碗度,佢自己食.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

豬神神係一個極度無耐性既人,攪野,掉野通通都會做,所以我地而家怕左佢,寧願叫外賣,都唔會出街食!

別墅

眼見好多小朋友出街食飯都可以坐得好定, 可惜我個仔都唔係定個班呢!

大宅

係屋企都係由細到大坐 highchair 食,一定要食完先走得,咁又無乜問題。但一出街就 ..........!講佢又唔聽又無耐性。 :tongue: :tongue:

大宅

vee,
你有冇比d碗/匙佢自己'不'?又或者比d玩具佢玩下。
我通常會不斷比野佢食或飲,又要同佢傾下計,等佢覺得佢都係一份子。

大宅

玩具就有比佢玩,但無比 d 餐具佢自己"不" 囉,成日諗住佢未識盞攪亂檔,咁下次試下先!thx

大宅

帶彤彤出街食飯,一定要有bb sit and belt,仲要比d"世藝"佢,例如比包/餅佢食,比野佢玩...坐得耐佢都會想走出黎架,不過我地堅持係食肆唔比佢落地,太危險了~試過比隻乳鴿比仔佢食,佢"妹"下"妹"下,食左好耐,我地就有啖好食~不過如果婆婆一齊出街食就好得多,多個人照顧呀嗎!

大宅

vee,
你初頭放小小落佢個碗到,佢'不'到就讚下佢,佢會好開心架 :lol:

侯爵府

好媽媽勳章

Yes. My BB also behave well in front of table.
brendalam97 寫道:
Jason 一向出街食飯都冇問題,都肯坐定定,但一定要坐BB櫈 and 有sit belt (等佢冇咁易離座),通常坐兩個鐘都冇問題,可能我地從小開始便train佢一定要坐定定食飯直至大家食完為止,中途絕不讓他離開!
[img align=right][/img]

別墅

Roy Roy 也一樣。 從小就習慣坐定定。

yanfaifai 寫道:
Yes. My BB also behave well in front of table.
[quote]
brendalam97 寫道:
[/quote]

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

vee

daniel 同你囝囝一樣, 由細到大都係坐 high chair 食飯, 冇話中途要落地, 但出到外面食飯就令人頭痛........

我囝囝都係冇耐性 & 心野的, 就算佢坐得定, 對手都唔會停, 不停要有野玩住, 但玩內左佢會將手上既野掉落地, 執得幾多次????? 另外, 比兒童碗筷佢, 都係難逃被掉落地既命運, 所以我同老公都怕左佢, 好小帶佢去外面食飯, 唔係唔想教, 係教唔來, 人地唔會明白, 唔想比人指指點點....

我深信佢地大些一定會懂事 d, 所以我唔會勉強佢, 響屋企食都幾開心吖, hehehehe (亞 q 精神 )

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

vee
你個柏翹同我個柏翹簡直一模一樣, 真係怕同佢出街食飯, 我老公重話同佢出街食飯簡直虐待自己, 可想而知個情景幾恐怖
vee 寫道:
2公婆同 bb 出街食飯,次次都好似打仗咁!無啖好食 .. 輪住火速 5 min 內食飽個肚就算,都唔知食左 d 乜。有時同埋其它親友食飯,就會覺得 bb 扭計 & 失禮。

一隻手扶住 & 一隻餵佢,食得少少就陏陏公想"琴"出黎;一係攪檯面 d 野或掉 d 玩具落地;再唔係要落地行 (食肆真係危險)。永遠無話坐定定食餐飯,有時真係怕怕 ....

你地 d 囝囝囡囡有無咁!(我估囡囡可能會乖 dd) .... 有咩辦法?幾時先識聽話坐定定呀? :-( :-( :-(
[img=500,400][/img]

大宅

同longlong出街食飯,而家好多時避得過便避,因為佢,我

洋房

Yes, every meal is a war ! :tongue:

大宅

BK Milk勳章

I agree. I remember last time my husband, daughter and I went to Genki Sushi. However, my husband and I cannot enjoy the meal as my baby either made noise or move dishes... so embarrassing. usually when we dine out, we need to swallow all stuff as soon as possible.

別墅

我都好有同感,次次驚我個"大力肥bb"找食物/食具,有次甚至連怡布拉....d食物/食具跌落地.........

大宅

到底幾時先有餐安樂茶飯食呀?! :tongue:

其實佢係屋企食飯又OK播!最近買了一套 bb 檯凳比柏翹,佢又可以乖乖坐係樹自己食完 d 生果 or 餅餅先走開喎!why why why ......... 唔通出面 d 凳有針吉!

別墅

haha,出面 d 凳有針吉,加埋d餐/食物又吸引..

vee 寫道:
到底幾時先有餐安樂茶飯食呀?! :tongue:

其實佢係屋企食飯又OK播!最近買了一套 bb 檯凳比柏翹,佢又可以乖乖坐係樹自己食完 d 生果 or 餅餅先走開喎!why why why ......... 唔通出面 d 凳有針吉!

首頁

尾頁

跳至