自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

BK Milk勳章

回覆:小朋友不喜歡學琴,你還會讓他繼續學嗎?

唔一定要學琴既,學畫畫,珠心算,結他打鼓都可以架,或者學多個語言班都好。

大宅

要分清楚是不喜歡練,还是跟本不喜歡學。有些小孩會怕困難,遇上難或不好聽的歌會想放棄,鼓勵一下又會ok。亞仔学咗二年几,有喜歡亦有抗拒的時間,我希望佢能堅持下去,因為学音樂是可訓練耐性及毅力,同時亦可訓練小孩分配時間!

大宅

唔鐘意就唔迫他,學他喜歡而有天份的興趣班,只希望看到小朋友快樂。

大宅

唔鐘意就唔迫他,學他喜歡而有天份的興趣班,只希望看到小朋友快樂。

禁止訪問

複式洋房

回覆:tuenmunbb 的帖子

我都係由得佢地hea 住學。無咩點練琴, 都係要逼先做。無咩特別佳績。比賽陪跑。如果唔為考試比賽學。其實ok的。

子爵府

引用:我兩個小朋友都係小學,一個學了5年,一個3

原帖由 tuenmunbb 於 15-05-02 發表
我兩個小朋友都係小學,一個學了5年,一個3年,
兩個都唔中意練琴,好少好少會主動練,
日日都要我叫好多次 ...
如果女仔,我會想佢繼續

水晶宮

佢唔鐘意就陶冶唔到性情啦

男爵府

引用:Quote:原帖由 tuenmunbb 於 15-05-02 發表

原帖由 SchoolBear 於 15-05-03 發表
過來人話你知,我地屋企三姐妹細個都被迫學琴,我地一啲都唔中意,日日畀媽咪迫上琴練琴,練琴只係例行工事 ...
我都係,完成阿媽嘅吩咐 ~ 考完八级,再冇点过個琴!
逼到又点呢?

大宅

回覆:tuenmunbb 的帖子

試下轉老師轉下方法睇下有無幫助

首頁

尾頁

跳至