網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

candychan111 發表於 17-5-23 16:21
我都有張從化卡,年頭仲係深圳實左名,今日心血來潮check下,名係我個名,但身份果度寫住未確認,咁係咪需 ...

既然係你個名,用到就冇問題

大宅

丫雅 發表於 17-5-20 21:35
其實我想知有冇 銀記腸粉店
銀記腸粉, 要去到天河...體育西路站, 廣利路...

另外, 正佳廣場有外婆家, 天河城有綠茶, 都是近年好hit的餐廳...

再搭多兩個站, 可以去埋廣洲塔, 及睇珠江江景...

最多街行, 就要去上下九步行街...

再遠些少就去黃沙站對面的沙面...

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

pangdeng 發表於 17-5-23 19:39
銀記腸粉, 要去到天河...體育西路站, 廣利路...

另外, 正佳廣場有外婆家, 天河城有綠茶, 都是近年好hit的 ...

親,你好犀利呀
上下九路係唔係一個站黎架??

大宅

丫雅 發表於 17-5-23 19:42
親,你好犀利呀
上下九路係唔係一個站黎架??
...
上下九, 是兩條路黎架(上九路、下九路), 一些老店如廣洲酒家, 蓮香樓, 都在這條路度...

上下九路唔近地鐵站, 在黃沙、長壽路及文化公園站之間...

我比較熟, 只因近年去過兩次自由行及探親, 做晒工課者...

珍珠宮

pangdeng 發表於 17-5-23 21:58
上下九, 是兩條路黎架(上九路、下九路), 一些老店如廣洲酒家, 蓮香樓, 都在這條路度...

上下九路唔近地鐵 ...

可坐直通巴士?

大宅

sochui 發表於 17-5-23 22:07
可坐直通巴士?

我以前坐直通巴,喺華夏酒店落車,再坐的士過去就近啲,不過已經係5,6年之前啦。

大宅

moncheri 發表於 17-5-25 23:33
我以前坐直通巴,喺華夏酒店落車,再坐的士過去就近啲,不過已經係5,6年之前啦。
...
華廈酒店...即我地細個時叫華橋大酒店, 係廣洲賓館隔離, 地鐵站是珠江新城...計距離就比較近上下九, 不過, 如果行路去都十分遠, 隔離站一德路, 有個景點叫石室聖心大教堂, 是國內比較少有的歌德式教堂...

珠江新城都有步行街, 都是那些"名店" 臨立...

大宅

pangdeng 發表於 17-5-26 17:39
華廈酒店...即我地細個時叫華橋大酒店, 係廣洲賓館隔離, 地鐵站是珠江新城...計距離就比較近上下九, 不過, ...

我以前都會去一德路文具批發點買野,佢地零售都有㗎

大宅

上星期四在香港還收到短信和訊號(即是能漫遊香港),但昨天發現收唔到訊號,請已有實名從化卡的師兄、師姐有此狀況嗎?

大宅

beagoodman 發表於 17-5-29 18:21
上星期四在香港還收到短信和訊號(即是能漫遊香港),但昨天發現收唔到訊號,請已有實名從化卡的師兄、師姐 ...

我昨天仍收到roaming

大宅

上星期四在香港還收到短信和訊號(即是能漫遊香港),但昨天發現收唔到訊號,請已有實名從化卡的師兄、師姐 ...

又係咁? 隔離epc 都有人有相同情況
去一個收到大陸中移動既地方 e.g. 羅湖,落馬洲,流浮山 , 追番大陸中移動
發短信 QXHK 到 10086 取消漫遊,隔幾分鐘再發短信 KTHK 到10086 開通番香港漫遊

大宅

另一個網有ching 試過...也是突然做唔到香港漫遊...

只需番國內/或去收到國內中移網訊號的地方, 發短訊 QXHK 到10086, 收到短訊確認香港漫遊取消後, 再發短訊 KTHK, 再收到香港漫遊開通...咁就得番...

大宅

多謝以上咁多位!我遲d試試。好鐘意呢度,有好多無私的專家。

複式洋房

如果收唔到我會係設定個度追下個網路先,真係唔得再去邊境搞。因我有時上大陸/翻hk電話唔識自動換網路搞到收五到訊號都係甘手動追番。

男爵府

回覆樓主:

我呢幾日都係收唔到訉號。跟樓上兄弟姊妹試下手動搵臺,見到咁嘅情況。即是唔得丶

大宅

frombetter 發表於 17-5-30 16:26
我呢幾日都係收唔到訉號。跟樓上兄弟姊妹試下手動搵臺,見到咁嘅情況。即是唔得丶

...

簡單既坐東鐵去落馬洲跟番上面咁send 短信

男爵府

jkswoo 發表於 17-5-30 19:48
簡單既坐東鐵去落馬洲跟番上面咁send 短信

遲D試試先。唔該晒。

大宅

我剛剛星期六到廣去做實名,實名後我在廣州測試都可以收短訊,接收電話.
但是 昨日起我不能收發短訊,當時我仍然在廣州。今朝我打電話去10086問,他說我收發短信正常運作。
今日黃昏我測試是否正常收發短訊,但發現不能收發短訊。我再打10086問,他說我的狀態是收發短訊異常,10086說會在48小時內覆我,但是我而家已返香港了。

大宅

我呢兩日係廣州同深圳都不能收發短訊呀!

大宅

我端午節到廣州玩和做實名認証。買了端午節數據包三日一G rmb10,因為我電話沒有国內4G制式,只能用2G。第一天用到上網,第二天上午用唔到上網,打電話到10086問,他們幫我reset,可以用到上網,但第二天下午又用唔倒上網。

首頁

尾頁

跳至