時政擂台

跳至

首頁

尾頁

別墅

Nicolechim 發表於 19-8-27 02:09
黃朋友係聽唔入耳架,公司有一個我覺得幾乖嘅女仔,今日我叫佢睇下段片(無Cut 頭Cut尾,開槍事件)佢連睇 ...

其實呢D人係知道明白的,只係唔敢面對,每日都好似吸毒咁,要睇黃絲文宣先可以麻木自己!

大宅

Nicolechim 發表於 19-8-27 02:09
黃朋友係聽唔入耳架,公司有一個我覺得幾乖嘅女仔,今日我叫佢睇下段片(無Cut 頭Cut尾,開槍事件)佢連睇 ...

錯,係有人會聽會睇的,但前題是你不能抱對立態度去見對方睇/聽,我2個月以來的努力都感動到有2個淺黃朋友先後主動向我表達他們的改觀。
兩位我都是有keep住間中發一些已經查証的重點事實資訊給對方。
照片/影片我盡量只發原始的,盡量不發被藍營後製加了有立場外框文字的。
發新聞也盡量只發來自形象較溫和的傳統媒體(不發藍網媒&文匯大公之類) ,或外媒。
後來,一位有次reply我某段影片,主動形容片中那些示威者為暴徒。
另一位,後來兩次reply我有截圖做証的我本人被黃網軍欺凌記錄,第一次都只是無奈表示佢地唔駛做到咁,第二次見到那些網軍的升級行動後,終於形容那些網軍行為恐怖。
總之都係我之前講的道理,如果你抱敵對態度在先,對方就只會落閘甚至反彈,如果你不加對立色彩而只是陳述客觀事實﹐對方起碼"有機會"聽得入耳,但當然,不要以為一次就會有明顯效果,要逐漸累積的。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

hktwk 發表於 19-8-27 02:59
錯,係有人會聽會睇的,但前題是你不能抱對立態度去見對方睇/聽,我2個月以來的努力都感動到有2個淺黃朋友 ...

公司的90後,我7月到依家只係令到佢地唔再出去、Facebook 無再文宣,只係我可能心入面最喜愛呢個女仔,但又改變唔到佢、今日見佢又講,所以咪俾段片叫佢睇一睇,點知被(地平說)

呢個女仔我放棄
再慢慢試下其他人
從未適應這份工

大宅

Nicolechim 發表於 19-8-27 03:23
公司的90後,我7月到依家只係令到佢地唔再出去、Facebook 無再文宣,只係我可能心入面最喜愛呢個女仔,但 ...

我有時如果在發原始資訊以外另加自己感想,會先認同對方一部份,說法類似會是:
的確是有部份警員執法失當失德,(我先認同對方,之後再補充及轉話鋒,) 但香港3萬警察,那些有問題的"黑警"也只是其中一部份。同時,現在的運動動輒幾十萬參與者,其實當中也有些人有失控走歪,例如這次(指一些我剛發的資訊,我發的資訊多數都是關於無辜市民受害) ,無端傷害了一些無辜的市民,這樣做的示威者已違背運動的意義,這些行為是有問題的。

水晶宮

clam1314 發表於 19-8-15 01:07
有冇人似我,身邊所以朋友全黃,幸好只有老公與我同行。

心情低落。。。
上黎bk,互相支持

大宅

clam1314 發表於 19-8-15 01:07
有冇人似我,身邊所以朋友全黃,幸好只有老公與我同行。

心情低落。。。

支持妳

首頁

尾頁

跳至