自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

複式洋房

missnmiss 發表於 19-11-4 17:28
唔知有冇人認同?佢地懶巴閉,個個都高舉自己幾有愛心,話要係世人面前做鹽做光(做好榜樣),其實佢地永遠 ...

以前都覺得基督徒有愛心,經歷這件事之後,無曬好感

大宅

回覆樓主:

教會自把自為編排工作俾佢,問都冇問一句就安排工作俾佢,佢一嬲之下終於識得拒絕。最好笑既係,佢去上堂,個導師唔俾佢攞假,夾硬要佢完成幾個月課堂,本來plan左去旅行,卻要‘就’個導師既一句唔俾請假而取消!

珍珠宮

missnmiss 發表於 19-11-5 19:45
我覺得佢好攰,成個人dup哂咁,佢就係因為幫左一次忙(籌備乜鬼愛宴),跟住教會既人就不停搵佢幫忙,佢唔 ...

其實會唔會有溝通誤會

基本上,教會唔得閒返,堂唔上都無問題

係咪老人家get 錯意思。

大宅

choco_soup 發表於 19-11-5 20:34

其實會唔會有溝通誤會

唔會,佢有個朋友一齊返,上次佢個朋友就冇去上堂,結果個導師係背後講佢壞話,咁啱又俾佢老公聽到,即時嘈左一場大交。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實所有團體都會有好人壞人, 我對基督徒冇特別喜恶,但身邊真心見有D人條戒線隨時移... 當被人踼爆就話呢D唔關事! 例如: 不可賭博但入賭場,婚前x行為彼彼皆是 但都不是什麼傷天害理事...

子爵府

一個朝見口晚見面嘅同事,於教會有事奉,自我感覺良好,工作卻很差,做小小嘢大大聲比全世界知,返工天天遲到,能力是公認差但完全無自知之明.......差都無朋友,大家希望她快些退休

禁止訪問

大宅

我覺得佢好攰,成個人dup哂咁,佢就係因為幫左一次忙(籌備乜鬼愛宴),跟住教會既人就不停搵佢幫忙,佢唔 ...

我相信累真係要出聲,教會的人唔講真係唔知道老人家累,我們教會的老人家仲出力過年輕人,因為係屋企好悶

大宅

bulubulu 發表於 19-11-5 21:04
一個朝見口晚見面嘅同事,於教會有事奉,自我感覺良好,工作卻很差,做小小嘢大大聲比全世界知, ...

可能就係就快退休,所以返工唔出聲力了

禁止訪問

大宅

wmkcnw 發表於 19-11-5 02:51
好認同樓主的想法,基督徒的確好虛偽。就算 大使徒彼得都會虛偽,三次不認主。
你見過教會的衰野,奸淫虜略 ...

其實我以前是一個很率直的人,但我知主要我有愛心像祂一樣,所以我真的會希望自己會用真誠和善良對人,可是世上的人千奇百怪,而我本身也是充滿罪的罪人,因此我有時也會真的覺得自己是否很假?我的偽善是因為我努力去做善良像主的人,但我的本質確是有邪惡和罪。

基督徒不是聖人(我自己永遠也不會成聖),反而該知道自己不足不配和需要神,偽善扮野虛假.... 其實也未說完,還有貪心驕傲自大也是我本身的缺點,跟我是否信主沒有關係,分別的係我願意為神、被神去改變自己。

男爵府

missnmiss 發表於 19-11-4 17:28
唔知有冇人認同?佢地懶巴閉,個個都高舉自己幾有愛心,話要係世人面前做鹽做光(做好榜樣),其實佢地永遠 ...
好細個已經知

男爵府

回覆樓主:

我家族大部份都係基督徒,只有我們一家不是基督徒,如果有家庭聚會,我哋都會一齊祈禱。佢哋都係上一代嘅人,年過六十歲,由讀書已經信主,算得上係上一代人,小時候會帶我返主日崇拜,但到今時今日我仲未係教徙,以我多年所見的,上一代嘅人會誠心誠意信主。而新一代嘅.......好多時都係可能係為左仔女入學要加分而入教會,有D又可有感情問題又入教會........而我自己就親身感受到一次,同一個所謂基督徒朋友去旅行,佢居然可以偷我錢,佢地做完錯事,就會祈禱叫天父原諒佢!
教會只不過可能係佢地一個擋箭牌。

男爵府

回覆 ml6331 的帖子

我的一個同事係個個星期會返教會的基督徒,成日都提住神,但佢搶左人地拍左多年拖的男朋友,我地話個女仔好慘,佢竟然答神自會幫個女仔再安排過另一個男友,呢啲就係基督徒!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

KAVEN 發表於 19-11-5 18:26
會洗人腦,有家人父母唔理唔養但教會就十奉一,真系蠢到冇人有白痴,自己兄弟姊妹唔來往教會先系佢兄弟姊妹 ...
如果略略睇過聖經,耶穌鬧爆宗教領袖聲稱做左奉獻,唔供養父母。

十誡都講,要考敬父母。 因為要奉獻而唔養父母,絕對唔係基督的教導。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

chanhayee 發表於 19-11-5 21:18
那一段聖經有提因果呀,code來睇吓
就是因為基督教,冇因果,冇輪迴的關係
有很多事情係解釋唔到
基督教的因果是: 有最後的審判。 聖經有講: 有錢人不信神落落陰間,乞丐信神就上天堂。

禁止訪問

侯爵府

或者你幫媽媽出聲?

有時並不是唔體諒,可能對方亦怕,唔找你媽媽幫手,等於睇少老人家的能力。

基督都係人,唔係神。 一方唔開聲的話,另一方真係唔知對方諗乜。

侯爵府

chanhayee 發表於 19-11-5 23:16
這不是因果,這只是簡單的二元論
即凡事得兩個結果,信上天堂,不信下地獄
一早說基督徒自我封閉在基督的 ...
只係大家對今生來世,因果的睇法唔同。

天堂和地獄,是為左大家比較容易明白,才用的詞匯。

天堂和地真正的意思係,是與神同在,還是見唔到神。

之前都對佛教,道教有研究。我外公是幫人超道的師傅。就是因為沒有講,世界如何形成,第一因是什麼。

沒有 “第一因”,就沒有之後的因果。

首頁

尾頁

跳至