自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

daycare1 發表於 21-1-23 23:10
回覆 ddkaka 的帖子

係大陸連當地人基本睇醫生能力都沒,仲要特權先可以睇好d醫生,

當地人冇能力睇醫生?你肯定?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

呢個西人講佢女友在中國睇耳鼻喉專科好滿意,仲超平,見專科醫生¥12,藥就¥30

https://youtu.be/OuHnDvxZ6iw

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

czl115 發表於 21-1-23 23:26

你地D消息,真係令人捧腹

佢哋願意活喺一個充滿驚懼、恐慌、幻想嘅世界,由得佢哋啦

珍珠宮

牛年勳章

daycare1 發表於 21-1-23 23:10
回覆 ddkaka 的帖子

係大陸連當地人基本睇醫生能力都沒,仲要特權先可以睇好d醫生,

講個秘密你知: 我成日返大陸,所以知道其實大陸所有醫生都係黃綠醫生嚟架,因為佢哋全部都無响香港醫委會到註冊。所以响大陸就算有特權,都唔會睇到好dd既醫生架

子爵府

ddkaka 發表於 21-1-23 23:29
當地人冇能力睇醫生?你肯定?

可能佢自己喺香港冇能力睇醫生
就以為國內人都係咁慘
又係嗰隻「我都冇,大陸人點會有」

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章

panda361 發表於 21-1-23 22:26
根本唔夠,中國每年因終末期器官衰竭而苦苦等待器官移植的患者約有30萬人。
...

無話過夠喎,只係話佢案例多,咁中國咁多人,人口基數多,案例多都係正常

一年30萬其實都係中國人口佔好少數,而且器官移植都唔係好似街市買副豬腰,豬膶咁簡單,要好多條件都吻合先可以,所以唔係有人捐就一定可以配對成功,而且器官移植都有好大風險,就算比你移植到都唔一定成功唔排拆

琥珀宮

畀面勳章

Wakaranda 發表於 21-1-23 22:10
你去過月球未 ?

唔好信美國佬、俄羅斯佬 ... 登陸月球的片段, 係當年 CCTVB 在廣播道片廠拍的.

要指控美國登陸月球做假,就要提出證據,正如你指控大陸,都一樣要證據,就係咁簡單

琥珀宮

畀面勳章

my005 發表於 21-1-23 22:16
我都希望內地醫療越來越有保障架,亦希望國內既窮人亦享用到適當適合既醫療,我覺得咁至講得上係醫療進步 ...

咁呢十年內不段進步都值得表揚既,想國家好都唔應該只放大壞處,中國14億人又咁大地方,想所有地方都一樣質素係需要時間,今日都聽到四川強拆民居新聞,覺得好難過,呢d情況,在大灣區應該唔會發生,中華民族復興,仲有好長路,大家拭目以待,希望國家愈來愈好吧!

禁止訪問

子爵府

好似有人唔知咩叫特別行政區

珍珠宮

好媽媽勳章

次次讚自己國家好的貼就引來一班精神分裂嘅曱甴,咁吾鐘意中國留係中國香港把鬼咩。

子爵府

2024年龍年勳章

冰震奶茶 發表於 21-1-23 15:17
唱到大灣區幾好幾好,有病第一時間衝返香港架喇

總之
身體最誠實!
口號一向係用嚟講的
Life must go on

大宅

nicezoe 發表於 21-1-23 15:30
' 由大陸返嚟香港就醫有好多原因喎,唔係因為香港嘅醫療設備有幾咁先進,而係無大陸醫保,公立治療嘅費用 ...

从2018年低港澳台居民只需要凭居住证就可以买内地医保和社保了,我20年买的深圳社保+医保,每个月社保500多+医保200多,深圳3甲住院报销90%,深圳以外的全国其他城市报销80%,每年医保的保费不超过3000人民币,另外还有退休社保,想去内地居住的小伙伴在内地买好社保+医保,全国任何城市都可以居住

男爵府

my005 發表於 21-1-23 16:58
若國內大病都幾麻煩,有啲大病,就算有醫保都要補錢,佢地醫保又好似有分區既,收唔同錢。

而且,若重病留 ...

香港買左保險(basic plan)都要貼錢醫啦

大宅

WinnieJason 發表於 21-1-23 22:30
你冇渠道唔代表冇呢樣嘢,我可以話比你知,大陸洗錢醫病首先要識人,我可以講嘅就係咁多
...

一看你至少20年没上过大陆了,大陆看病找名医不需要认识人,但需要在手机下载好大夫或者平安APP,每个城市(包括北上广深)所有城市的三甲医院名医都在上面,自由预约,有患者对医生专业技术能力的评价,好评差评都有,最高100%满意度,只需要按疾病类型选择城市,选评价该专业最高的医生,在网上预约时间去看病就可以了

男爵府

牛年勳章

Wakaranda 發表於 21-1-24 01:07
52個州, 是否有 52種貨幣 ?

香港 澳門 中山珠海 ... 所謂港珠澳大橋, 可以不需要證件, 人 及 車 都自由流 ...

咁其實你要唔要一個一制?

男爵府

牛年勳章

WinnieJason 發表於 21-1-23 16:40
我都一樣唔知你想表達啲乜嘢?咁先進你咪返大陸醫院囉,大陸仲有好多嘢好先進添呀,你快啲返大陸住啦 :gdbye ...

點解唔可以讚大陸嘅醫療呢?點解淨係可以讚外國嘅嘢呢?一達地方做得好就要去嗰度住? 你哋咁憎大陸,日日淘寶,又係咩玩法?

男爵府

牛年勳章

my005 發表於 21-1-23 16:58
若國內大病都幾麻煩,有啲大病,就算有醫保都要補錢,佢地醫保又好似有分區既,收唔同錢。

而且,若重病留 ...

其實美國也差唔多, 無錢都係冇得醫 ,唔好一味鬧中國 ,每個地方嘅醫療制度唔一樣 。香港醫療制度真係好平,不過癌症都係要畀錢, 我朋友話爸爸患咗癌症,但係部分嘅藥物同埋醫療 係自費, 要成廿幾萬 ,我朋友最後喺按左層樓 。而且 喺香港唔係 急症排期排成兩三年 ,急症室等成十小時

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlesister 發表於 21-1-24 00:31
咁呢十年內不段進步都值得表揚既,想國家好都唔應該只放大壞處,中國14億人又咁大地方,想所有地方都一樣 ...

有啲野真係經歷過至知好壞。總之,我覺得住內地,吃飲玩樂係好既,唔好有特別事故出,否則就係煩。
講開強拆,
最近朋友深圳被強拆住屋圍牆,話影響城市外觀,朋友都好唔開心,加上疫情難上去睇 ,又被人(私人)加左媒氣管道落佢已拆既圍牆範圍度,搞到朋友發晒癲,而家畀佢起返靚啲既圍牆,但又因媒管佔有佢私人土地煩。(當初村幹定村委答應公家出錢起返,其後換人反口,朋友激氣,但都算喇,反正起圍牆都算平既)

另一方面,深圳近年大起鐵路,蓮塘區附近有屋苑受影響而有下沉及出現裂痕,居民維權集體抗議,最後係答應全拆後,原區安置,期間市民有補助外出租樓直至原區安置。

呢度就睇到內地真係文明左,做法抵讚。而且,佢地處理既手法,比香港更負責,香港受起鐵路而影響既樓宇既業主都幾慘下。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

首頁

尾頁

跳至