自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

erumic 發表於 21-7-9 08:50
真架?點解會咁既?
我朋友又係話佢哋唔識教數學(小學),D野一舊舊,小朋友上完堂都唔明~
...

我朋友當年喺香港讀完中五過去讀A-levels,佢哋話啲數學易到阿媽都唔認得,但啲英國人都會覺得好難
英國人啲數學差,平時生活都會睇得出,例如你去買十二蚊嘢,一定要比$20 ,你比$22 ,佢哋會唔識找俾你(emoji)

大宅

DogdogChan 發表於 21-7-7 12:17
我覺得香港讀書太chur,有錢我都帶小朋友去外地讀書,去d愉快學習既地方。
...

英國真係完全冇壓力,非常自由 , 例如嚟緊星期日晚英國對意大利足球賽,英國而家有好多學校出晒通告星期一早上俾啲學生遲返學,話知道佢哋會睇波睇到好夜....

珍珠宮

黑白豬 發表於 21-7-8 22:32
我最近先俾人咁話過,因為黎緊新學年阿女會由直私轉去讀IS,就問我點解唔去英國讀書,可以免費 ...

我朋友有仔囡讀IS的,都唔急送仔女去外國讀書,佢啲唔少會轉校,越轉越貴,通常質素越好的lS

男爵府

重點係果邊每月搵HKD 13000已要交20%既稅, 每月已經比左$2600正苦, 咁低人工都最少要交20%起, 一年就交3萬幾蚊稅, 其實邊有免費呢回事?!

伯爵府

月亮免 發表於 21-7-5 12:07
朋友會一家過去,話小學小班教學、全英文、有樂器學、仲有外語例如法文
好似好好咁,仲要學費全免
中學呢? ...

全英文,你個friend講得呢句都聰明極有限

法文其實香港好多老牌傳統名校幾十年前已經有得揀。我有家人讀九龍塘紅磚學校。法文lak lak聲,但係我想話依家學發文已經無用。國語,英語,西班牙語先最有用。講真,有幾多個大國用法文丫?西班牙好多民族都係講佢。

佢講嘅嘢,香港全部都有。大前題係佢d細路有料入到呢d學校咪得囉。咁大鄉里仲要周圍同人講。

所以英國接收晒呢d人,我多謝佢哋都嚟唔切

大宅

回覆樓主:

想學國內禁,要求普通話教學

伯爵府

bearbear2003 發表於 21-7-5 20:21
英國好的state school有限同好難入,都係private school有質素。

Private school一d都唔容易入。

我外甥剛剛考入一間好好,好出名嘅私校升中。我想話佢好辛苦先入到。仲要係唔知早兩年就要開始考。成績要勁就必然,運動都要勁,面試都要勁。佢呀媽陪佢考咗兩年學校,依家個人老咗8年

伯爵府

cyyiu 發表於 21-7-8 23:43
要放棄香港一切,換黎免費公立學校,我覺得機會成本太高了,話你嗰個人計錯數!
...

咪係。所以點解個個話走,走嚟走去都係環境唔係最好嗰班因為身體誠實呀。鬼捨得唔做香港份人工高嘅工,過去量地咩。佢哋無計過自己份工,職位,能力等等都係資產。剩係識得數住銀紙。

公爵府

mommyli 發表於 21-7-12 10:11
咪係。所以點解個個話走,走嚟走去都係環境唔係最好嗰班因為身體誠實呀。鬼捨得唔做香港份人工高嘅工,過 ...

我識人一家年尾會過英國,男嘅現喺紀律部隊(長糧制) 月薪過 10萬,我唔知佢過到去會揾到咩工種有番接近嘅收入,我就覺得放棄高薪厚職成本太高

子爵府

英國政府學校質素真係好參差,一間學校咩人都有,有少少錢嘅都唔會想讀政府學校law,同香港一樣,我有錢有得揀一定唔讀政府學校,會選擇讀私,如果我對仔女去到英國要讀政府學校,我寧願留喺香港讀私校!

男爵府

princesscupcake 發表於 21-7-9 00:34
仲有古詩

我以前細個都要背唐詩同讀古文,大個我就發現自己鍾意文學,好感恩當時有讀呢啲唐詩同埋文言文,除咗古人寫得好優美之外,亦都教識我一啲做人處事嘅道理

如果大個先來學,我自己覺得未必有呢個心神想去睇,而且大個先睇,亦都未必易入腦。學語文或者文學,從來都係要自細開始去浸

大宅

Mooskha 發表於 21-7-6 18:56
我有興趣睇,可以告訴什麼節目嗎?咁英國小皇子公主讀的私校是否十分貴
...

Prince George 間小學係Thoma’s Battersea, private school 黎,睇學費又唔係天價,香港嘅國際學校咁嘅價位,不過皇室效應,一定好多人爭啦

瑪瑙宮

好媽媽勳章

Kettlechips 發表於 21-7-9 20:56
我朋友當年喺香港讀完中五過去讀A-levels,佢哋話啲數學易到阿媽都唔認得,但啲英國人都會覺得好難
英國人 ...

珍珠宮

RT 發表於 21-7-5 18:06
人地外國都唔知比幾多錢去學中文/普通話, 希望將來有機會同中國人交流/做生意, 偏偏有的人反其道而行, 我有 ...

Yup. C6啲親戚好多都在英國,啲仔女都係唔識中文。 想返黎香港搵工,但唔識中文,無人請,英文幾勁都唔係皇道

首頁

尾頁

跳至