自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

阿女都想全日。
我自己兩樣都可以。

男爵府

littlehoneymum 發表於 21-7-22 10:48
係呀,好少小學有補課,老師教快左,個仔女唔明,咪又係家長自己教返,一係請補習老師!

好彩自己生一個小朋友,香港地讀書少d財力都唔掂。
香港教育風氣鼓吹多報課外活動/興趣班。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Amy1974 發表於 21-7-22 07:33
有得揀都未必有學校肯轉半日。學校嘅資助減半,老師裁一半,ㄧ半學校要殺校,校長炒魷魚。

你估有幾多校 ...

點解要減半?
教完上午,老師下午唔駛做放工?

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

根本好多家長好鬼矛盾。

1)啲學校功課好多㗎,教書好趕,學生都唔識,返到嚟仲要教, 測驗考試又多,學生冇咗快樂嘅童年. Vs. 小一選學校嘅時候, 就會問邊間小學好呀?要派位派得好呀? 呢間寶校嚟㗎噃, 教得好淺,點可以揀呀

又要人哋派位派得好, 但係又唔想人哋畀功課, 仲要唔多測驗考試。

2)小朋友係要玩㗎,唔應該一日到黑都喺讀書. vs. 叫極佢都唔肯讀書,呈分試考得咁差,點樣排到好嘅中學呀。

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

redhot 發表於 21-7-22 09:14
社會係好現實,如果恢復返半日制上堂,下一代小朋友程度差距只會更大、進一步擴闊。有學識有錢嘅家長會好識 ...

我信,好現實。

子爵府

2024年龍年勳章

newinewi 發表於 21-7-22 00:54
收校方通知擬9月恢復全日制 小學家長群起抗議

有家長收到小學通知擬9月恢復全日制。資料圖片

支持半日制
小朋友可以返屋企食lunch ,又可以早啲做功課,身體都好啲啦。
唔明當初小學生全日制真正意義,老師們比功課又冇標準,有時真係太多,好無奈!

Life must go on

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

moma1023 發表於 21-7-22 13:00
我個仔學校係咁,佢以前除咗造句,基本上全部功課做完先回家。
係囉...呢個全日制做法絶對贊成呀

首頁

尾頁

跳至