自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

家政堂係我嘅惡夢,又要煮嘢、縫紉同織冷衫,個家政老師要求超高,差唔多每次上堂都鬧人鬧到落堂,搞到我有「童年陰影」。
到我女上家政堂,竟然遇返我個家政老師,第一堂已經鬧喊學生,我哋個年代真係堅強好多,不過最神奇嘅係佢竟然對我女特別好,仲請佢食自己焗嘅蛋糕,真係人夾人緣

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

goodsnooky 發表於 21-10-6 21:06
回覆 WinkyLee 的帖子

乜原來香港男仔都要學呢啲,我以為我大仔丶二仔喺我地住呢度先至要讀,大仔煮野食係 ...

我仔都有家政堂,夾埋coding 當一個elective, 每科上半個學期,我仔嘅針黹好好,煮食又ok, 車嘢就唔識較底線,車到食晒線,但佢家政攞A,叫佢煮餐俾我同爸爸食,隻衰仔話有媽咪煮,佢唔駛出手 我女想學家政,但佢揀咗音樂,冇得再揀家政,於是佢自已睇食譜學煮嘢,但針黹同編織都三分鐘熱度,佢話好悶。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

exocy 發表於 21-10-5 11:57
**多謝JM補充,原來仲有好多學校仲有家政堂

同朋友講開家政堂。

第一堂學洗鑊

大宅

exocy 發表於 21-10-5 11:57
**多謝JM補充,原來仲有好多學校仲有家政堂

同朋友講開家政堂。

織頸巾,我最屎,織唔掂,當年俾miss罰我食完lunch,坐在家政室織頸巾,交功課

男爵府

以前好鍾意上DS同needlework, 小息就要去準備, 跟住要用埋下個小息. 小食, 甜品, 中式西式都有. D食譜仲有係屋企. 但theory 麻麻.
Needlework 就F.1第一樣功課就係手縫圍裙. 做好用黎上DS. 因為媽咪識車野, 所以好細個已接觸衣車. 當時學校仲用緊勝家黑色D老爺車, 但我屋企係工業車. 後期要車野時會幫同學做功課.

首頁

尾頁

跳至