自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Gud567567 發表於 22-5-19 10:28
而家冇左反對派阻攔, 建制高官一齊商糧加薪, 我估高官都可加6%,遲下立法局又可跟住加. 感覺上應冇咩問題了: ...

問責官員已經加咗人工,又唔見有人話,呢 d 官員先係高層。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

2vv2vvvv 發表於 22-5-19 09:46
今次高層7.x% 係算幾多,睇番以往都冇呢個數。如果調查結果係準既話,係咪即係代表今次移民潮好多高層走左 ...

高層離開香港唔一定係移民,公司搬去新加坡已經大把高層跟過去,有 d 又調去其他國家,人才流失係真嫁~

侯爵府

想轉既,但我連打字都應該過唔到。

侯爵府

2024年龍年勳章

無得輸

複式洋房

Anka 發表於 22-5-19 10:14
有無pass內部筆試同面試

第一年報時連筆試都唔過,出左黎做嘢咁耐,突然寫番easay好生疏。第二年筆試得左,面試又衰左。Professional grade難考就一定,其實中層位都唔係咁易,EO/ALO個堆都要大學畢業考JRE,報一次政府由apply到vetting隨時搞成年先出offer,其實我覺得政府工難入過私人工好多。

大宅

2vv2vvvv 發表於 22-5-19 09:49
我正正係3大畢業big 4出黎考完牌大公司做緊,之前報庫務會計師報左2年都failed 真係好打擊自信。
...

TA唔易考

考到 有11萬一個月, 好吸引, 加油

政府內部都有不少AOI努力考.

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

2vv2vvvv 發表於 22-5-19 10:49
第一年報時連筆試都唔過,出左黎做嘢咁耐,突然寫番easay好生疏。第二年筆試得左,面試又衰左。Professional grade難考就一定,其實中層位都唔係咁易,EO/ALO個堆都要大學畢業考JRE,報一次政府由apply到vetting隨時搞成年先出offer,其實我覺得政府工難入過私人工好多。

你有得面試, 筆試比較好個一層, 要筆試高分數先有得面試, 已經篩左好多人, 申請這個職位要成年, 可以出面轆住先, 人工都唔差, 起碼做到Senior Associate, 庫務會計師起薪MPS Pt.30, 有機會計番出面年資加高入職起薪點, 有些考唔到庫務會計師, 就考庫務會計主任職系, 做住先再考庫務會計師

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

lovebb2 發表於 22-5-19 10:58
TA唔易考

考到 有11萬一個月, 好吸引, 加油

做到庫務會計師, 平步青雲, 6~7年有機會升到高級庫務會計師, 頂薪唔止11萬

子爵府

2vv2vvvv 發表於 22-5-19 09:27
其實高級公務員好多乜師乜師,學歷好高好難入。我考哂專業牌,報左2年都入唔到。我相信入到既都係精英,就 ...

乜師乜師,學歷再高都沒用! 第5波疫情,香港政府抗疫十分失敗,民不聊生, 政府部門反應慢、官僚,市民見慣了!! 精英哦! 高手哦! 現還敢提高級公務員大幅加薪,仲要肥上瘦下, 厲害厲害, 這就是官逼民反,社會亂就是這核心原因.

大宅

其實政府工無想像中咁好,只不過如果你想早收工,穩定,同埋喜歡搞小圈子講事非,政府工非常岩你
私人工如果你大學專科畢業,計埋花紅好政府工好多
我朋友番政府工,好多10萬8萬月薪既人居然仲係住係屯門元朗等區,
私人工中級好多都夠料住香港區

子爵府

第5波重挫民生, 好多行業就死, 政府說我要加人工, 仲要加高級最多: question:
苛政猛於虎

大宅

天使高達 發表於 22-5-19 11:36
其實政府工無想像中咁好,只不過如果你想早收工,穩定,同埋喜歡搞小圈子講事非,政府工非常岩你
私人工如果你 ...

(我朋友番政府工,好多10萬8萬月薪既人居然仲係住係屯門元朗等區,
私人工中級好多都夠料住香港區)

什麼意思?

???

大宅

lovebb2 發表於 22-5-19 11:40
(我朋友番政府工,好多10萬8萬月薪既人居然仲係住係屯門元朗等區,
私人工中級好多都夠料住香港區)
10萬8萬人工我真心諗唔明點解要住屯門元朗

子爵府

Carol999 發表於 22-5-18 13:20

最唔明係低級公務員,明明都係普通文員、工人職系,次次都 ...

就是因為這樣, 離晒地, 入去吾會走, 人人等退休, 心態就變差, 成個公務員團隊, 反應遲緩、官僚辦事不力,市民早已習慣, 點解市民要繼續受高成本低效率的服務?

大宅

Chunyan 發表於 22-5-19 11:44
就是因為這樣, 離晒地, 入去吾會走, 人人等退休, 心態就變差, 成個公務員團隊, 反應遲緩、官僚、辦事不力 ...
無辦法,我朋友話公務員好多位其實好多野做,最大問題係跟指引,同服侍老闆

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

估唔到

侯爵府

Anka 發表於 22-5-18 22:00

入職條件同褔利講緊睇公務員診所, 中醫, 當然包括政府診所同醫 ...

咁以上福利有好多公司都有
醫療福利 醫療保險 牙科福利 住屋津貼 宿舍
有好多公司offer嘅比政府好 點解唔講?

大宅

Joant 發表於 22-5-19 12:05
咁以上福利有好多公司都有
醫療福利 醫療保險 牙科福利 住屋津貼 宿舍
有好多公司offer嘅比政府好 點解唔 ...

政府工過到試用炒唔到人,私人工即炒

水晶宮

Chunyan 發表於 22-5-19 11:29
乜師乜師,學歷再高都沒用! 第5波疫情,香港政府抗疫十分失敗,民不聊生, 政府部門反應慢、官僚,市民見慣 ...

鬥學歷高? 最弊高分低能,考試叻做事唔叻有鬼用

珍珠宮

畀面勳章

QQ_panda 發表於 22-5-19 09:48
咁佢搬返上去,有咩好指指點點香港

正如我唔會指點歐美中國公務員點點點咁

口事心非。 話唔指指點點人, 但又要管人。 虛偽!

首頁

尾頁

跳至