自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我小朋友都係專注不足+讀寫+抽動
但唔係嚴重,老師評價仲唔錯

醫生話係呢d都係共症
睇精神科,醫生姑娘都話食藥令小朋友定d 學到野,從而生活上可以建立一個習慣
例如生活上既自理,小朋友做乜都好混亂,功課交唔齊,成績唔好,成日唔見野,做乜都會好求其,搞到成日比人鬧,就會好影響小朋友,甚至大個會有其他精神問題。
如果食左藥 令小朋友建立到一個好習慣 呢d好習慣就會跟小朋友一世 而且唔會成日覺得自己乜都做得唔好,搞到唔開心
所以我都選擇左食藥
食藥係會冇乜胃口, 所以我食左早餐先食
同埋冇胃口咪食小d, 到肚餓時又可以食多d, 所以都ok呀

侯爵府

Chan9605222 發表於 23-6-18 07:08
小朋友評估後,高度懷疑ADHD, 原先以為只係專注力不足,冇諗過有過度活躍症,因為唔會出位(但小朋友有講過 ...

你講嘅問題唔算嚴重,個人覺得唔需要食藥住,可以教佢點樣去有調理地解決。
但係你真係要教佢,點樣將啲功課有系統地執得好啲,例如搵本手冊夾住另外畀個功課袋佢。

男爵府

beryllium 發表於 24-2-9 08:27
我小朋友都係專注不足+讀寫+抽動
但唔係嚴重,老師評價仲唔錯

想問下你小朋友食邊隻藥?因我小朋友ADHD+妥瑞,食Vyvance 30 mg,但最近抽動情況犀利左

珍珠宮

回覆樓主:

我大仔adhd+讀寫,小二/三開始食藥,假期唔食,而家小六每餐起碼食一個碟頭飯,唔覺影響發育

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

apple_love 發表於 24-2-9 08:41
想問下你小朋友食邊隻藥?因我小朋友ADHD+妥瑞,食Vyvance 30 mg,但最近抽動情況犀利左
...

methylphenidate 4小時
食呢隻我小朋友ok, 冇多到抽動

如果食左藥多左抽動 要再問下醫生意見
我小朋友之前食另一隻,食左兩次已經明顯多左抽動,所以即停

男爵府

beryllium 發表於 24-2-9 11:31
methylphenidate 4小時
食呢隻我小朋友ok, 冇多到抽動

知道,多謝你資料

水晶宮

好媽媽勳章

oceanlau 發表於 24-2-9 01:09
請問下女女到中學時期還有食藥嗎? 聽說到十幾歲嘅時候 有六七成 過份活躍症 嘅會自動好返 或者大福改善 ...

佢要返學温書做功課時佢自己會食。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊