自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

Monchichi110 發表於 23-8-8 14:59
請問邊度學剪, 可以用到持續進修基金?

YouTube大把
我剪一家四口,包埋自己個頭
男人頭一個月要剪一次
當$70/人,一家四口一年慳$2000以上

Monchichi110    發表於 23-8-10 09:30

子爵府

cbeyond 發表於 23-8-2 11:52
咁, 閣下應該要搬去南/北極了
香港屬於中國, 國語係官方言語,廣東話只係方言。
東南亞唔少華人, 好多 ...

估唔到香港都會有想滅廣東話嘅人,其實留意左你好耐你個名可唔可以唔好叫Beyond,太影衰Beyond了。

珊瑚宮

da-rosette 發表於 23-8-8 15:55
估唔到香港都會有想滅廣東話嘅人,其實留意左你好耐你個名可唔可以唔好叫Beyond,太影衰Beyond了。
...

你個名都好衰, 不如你改名先
完全係唔正常人寫的說話

珍珠宮

我自己買街市20蚊瘦肉,自己剁,加3蚊馬蹄,10元6隻鹹蛋用四隻,整倒四碟…

惠康買一罐煉奶,唔知係咪16 ,18蚊,街市買一罐397gm $6我用膠樽裝起唧…

急凍豬扒,惠康4塊45,我街市買$ 50,有8塊,豬扒同雞翼都係$16磅….

日用品,好多淘….

剪頭髮,反而長頭髮先唔使成日去剪….

下午茶,我日日食都係平價茶餐廳,麥當勞大快活大家樂,但同朋友出去食可以好貴,但係間中….

男爵府

只有兩個方法
一就開源
一就節流

大宅

wcandtt 發表於 23-8-2 08:26
我未去過加拿大,我真係聽返嚟,如果係咁真係好老土。

有姊妹係住加拿大嘅話,講吓係咪真係咁。

一點也無錯。
無事無幹嘅,我一家年年返去一兩轉,2星期至3星期,見長輩為名,旅行飲食玩為實。covid-19後 第一次返返去GTA(多倫多東岸),嘢貴咗勁多。唔會覺得嗰邊普通打工仔易生活。

一人一份main係長久社區文化,人地開舖都要維皮,侍應靠tips為收入,當然開咗位就要叫自己嘢食。即使唐餐,share食,都自律計返人頭去叫餸。亦多數識趣會叫嘢飲。唔好諗細路仔食唔晒,share大人就得,好多餐廳係有kids‘ meal,自律叫一份比小朋友。

難得點解話加拿大機會處處,做下生意賣嘢食都生存到,做樓面都收入唔差養到家?就係呢個tips+一人一餐嘅“文化”。 大家會話食唔晒,歡迎打包!無浪費。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊