自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mehmehymm 發表於 19-4-30 16:41
我係乳癌病患者,剛剛完成部分乳房手術及電療,想share一下今次既資訊比其他病友。

祝你早日康復

男爵府

祝治療中的JM早日康復! 並祝康復的JM保持健健康康, 開開心心過每一日!
我家姐前年都確診乳癌, 去年中做完化、電療

想請問有做化療的JM, 或者認識患呢個病而做化療的朋友: 完成化療後, 生頭髮情況如何呢? 要幾耐時間才恢復未病之前的頭髮量? 有無人頭髮變得好稀薄, 見到好多頭肉? 無再長出頭髮?

如問題太多, 請見諒!

因為我家姐做完化療差不多一年, 頭髮生長得唔理想, 頭頂好稀疏, 好似地中海咁, 佢好唔開心, 宅在家, 成日唔肯見人, 又驚唔會再生頭髮, 無得回復以前的正常樣, 我哋擔心佢遲早有抑鬱, 所以請教過來人, 睇下有無辦法!

謝謝!

男爵府

請問萬能的JM能解答以上問題嗎?

大宅

祝你早日康復

子爵府

cosimalee6 發表於 20-7-3 12:59
我朋友算後生女, 唔知佢有冇遺傳, 去年呢個時間確診, 之前成日覺得好攰唔舒服, 醫生又唔知咩事, 之前佢買咗 ...

我睇開那醫生話,有8成確診者也是無家族性病歷遺傳,所以唔好忽視,以為家族無就掉以輕心

水晶宮

awaa06 發表於 21-5-4 16:48
祝治療中的JM早日康復! 並祝康復的JM保持健健康康, 開開心心過每一日!
...
你好, 我係食咗個全餐既病友, 原本生返出黎係冇問題, 仲厚咗, 連髮型師都話髮質唔同咗. 但過咗一年, 由於我有食荷爾蒙藥加提早打停經針, 我頭頂都薄咗好多. 見DD肉, 同埋我一直都係個鑽生得好頂, 本生都現的, 依家更現. 我都有唔開心過一排, 不過依家搞到方法, 我用50惠支頭頂精華(3百蚊支)用咗半年, 真係好咗DD, 我有影相跟進度的.加埋我用頭髮纖維, 即係粉末咁倒上見肉位置, 所以冇咁覺眼. 萬0 有賣的二百蚊到. 希望幫到你.
條條大路通羅馬, 只要仲有命一定揾到方法架. 加油.

*我食開黑芝麻粉. 唔知有冇用. 不過冇壞都可以食呀

男爵府

回覆 luvkaka 的帖子

明白, 多謝JM解答!
祝妳繼續身體健康, 事事順景, 生活愉快!

其實我認為健康就好, 其他都是次要!

現在康復了, 就健康快樂地繼續生活!

男爵府

回覆樓主:

我都係療程後頭髮比以前少左3份2,頭頂見到肉,應該唔會一生返啦,接受現實。
去買假髮片帶,朋友都唔覺我帶假髮,另外用天然嘅染髮劑染白髮,盡量攪囉,一定冇以前咁靚架啦,最緊要老公仔女錫就得啦

大宅

減齡達人勳章

祝早日康復!!

男爵府

mami2000 發表於 21-5-5 16:33
我都係療程後頭髮比以前少左3份2,頭頂見到肉,應該唔會一生返啦,接受現實。
去買假髮片帶,朋友都唔覺我 ...

明白, 多謝JM解答!

祝妳繼續身體健康, 開心愉快過每一天!

有老公仔女錫更幸福

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆 mehmehymm 的帖子

很感謝你的分享. 希望你早日康復! 身體健康! 一切順利!

男爵府

回覆 mami2000 的帖子

不好意思, 仲有一個問題:
請問假髮片在哪裡買?

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆 RM_2015 的帖子

努力, 加油! 祝一切順利!

禁止訪問

象牙宮

...

前日同個做完化療電療2-3個月朋友傾計,
而家戴緊假髮,話已經長左好多頭髮出來,
好似無以前咁密咁,係瘦左十幾磅
但好精神,把聲同以前一樣好夠氣,
佢話唔知係咪有食雲芝。
家姐有無帶假髮?
朋友個假髮好自然。

男爵府

mercurycc 發表於 21-5-5 17:39
前日同個做完化療電療2-3個月朋友傾計,
而家戴緊假髮,話已經長左好多頭髮出來,
好似無以前咁密咁,係瘦 ...

多謝JM資料

有呀, 我家姐最初以為做完所有療程後, 戴半年假髮就可以用真頭髮見人, 點知差不多一年, 頭頂仲係生唔晒頭髮, 仲要繼續戴假髮, 所以佢好唔開心! 始終戴假髮都好唔方便, 佢好擔心生唔到頭髮, 要成世戴假髮!

無論如何, 多謝你咁有心答覆我!

我都祝你和家人健康長壽, 萬事如意!

男爵府

awaa06 發表於 21-5-5 17:09
回覆 mami2000 的帖子

不好意思, 仲有一個問題:

化療時在香港買左個全頭套嘅假髮,後來生返頭髮出來,係薄左好多,但都keep左幾年後,見頭頂又薄左,咁就試下去深圳買個假髮片傘下頭頂個位,帶左都唔覺好假。
香港都有好多地方賣假髮,你上網搵下,好多選擇

男爵府

mami2000 發表於 21-5-5 17:58
化療時在香港買左個全頭套嘅假髮,後來生返頭髮出來,係薄左好多,但都keep左幾年後,見頭頂又薄左,咁就 ...

收到,謝謝妳(emoji)

象牙宮

awaa06 發表於 21-5-5 17:55
多謝JM資料

有呀, 我家姐最初以為做完所有療程後, 戴半年假髮就可以用真頭髮見人, 點知差不多一 ...

咁岩前日見過朋友傾開才有資料比你,
慢慢來啦!叫佢放鬆d.
祝大家都要身體健康呀!

男爵府

...

我19年9月完成化療,5個月後開吾戴假髮,好短下。之後生長都麻麻,長左出長又掉又長。現在仍比較稀疏,中間界見頭肉。試緊Aveda 精華,有病友介紹薑洗髮水,平D都吾差。其實我知道糸要時間康復,不竟身體受到創傷。中醫話我年紀,近50,本身巳經易掉髮的年齡。我都有少少不開心,不過諗深一層,希望在明天,樂觀面對,咪試下不同方法,生髮週期要120,急不來,身體健康最重要。最壞咪戴假髮,帽子。比多點時間身體頭髮去康復過來,樂觀D,做下運動,開心D。

首頁

尾頁

跳至