自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

2024勳章

KATRINE 發表於 19-6-5 08:06
呢位太太好識计數,要香港人養理佢全家。雖然我同情佢老公,但我吾應同佢行為及吾会捐錢
...

完全同意,有手有腳自己唔出來做嘢,覺得養佢全家係人地既責任,真好笑!香港地大吧人可憐過佢多多聲都係靠自己努力!馬死落地行,點解唔可以降低自己既生活水準?

珊瑚宮

Dailywin 發表於 19-6-5 10:11
我都係咁話,有乜理由人地住養和就話人地有錢,
又話人地借$1貸都借唔到,
咁香港人好多有急病從公立轉私 ...

有乜理由人地住養和就人地有錢<--呢句

真心問, 無錢的人, 就算普通收入人士, 有病,有幾多人會入住養和。
養和係貴價醫院, 應該係香港人都知道喎。

珍珠宮

Dailywin 發表於 19-6-5 10:11
我都係咁話,有乜理由人地住養和就話人地有錢,
又話人地借$1貸都借唔到,
咁香港人好多有急病從公立轉私 ...

單單第一句,我強烈懷疑你唔係第一日來香港,都係曲線

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

只可以講有人貪得無厭

珍珠宮

其實坦白講,普通香港家庭,就算有買保險,但如果患重病,都係排公立醫院,相信如果情況危急,都唔洗點等,如果無保險,無錢,但去私家醫,講唔過去
唔係白唔白人既問題,每個人對待生命都係平等,而每個家庭對危機處理應該首先自己負責任,唔係一有問題就眾籌。自己有無做出咩努力?自己生活條件有無降低到?唔係一味眾籌,另一邊拎善款去租貴價酒店住
我地普通家庭一家都無佢老公一人收入高,但我地生活盡量量入為出,省少少錢買人壽醫療,為既就係有事果陣唔洗求人,唔洗問人拎。但如果事主如其他jm 所言知情人爆料咁,我覺得人地唔捐,係有佢地道理。

公爵府

cherron416 發表於 19-6-5 09:42
我老公都係外藉人士
所以我都反感有人話果位老婆甚麼崇洋港女、食洋腸、白人高尚D... bala bala
...

咁扯到去人話崇洋,又話人地著對名牌鞋,又over左囉。。。無需要仇視人嫁鬼佬同過中產生活既。

個女人好精打細算,面皮厚,比佢籌到錢係佢本事。

大宅

其實個個太太又錯唔晒既, 佢由頭到尾都係維護緊佢身為白人家屬既權利...佢求標目標係啲鄉里, 而唔係香港本土人, 當然你要捐佢好樂意收.... 白人有白人解決問題方法, 只係唔流行於香港民情.

雖然唔想拉埋種族黎講, 但又真係同種族有啲關係. 白人都會維護返自己面子, 由得一個自己人係華人社區落難無人幫咩..窮到無錢逼公立? 我覺得有啲白人會出黎幫囉.

水晶宮

我愛Corina 發表於 19-6-5 06:48
我呢到政府醫療都要比錢,不過係有限錢,eg 年上限好似係€1000幾。

不過唔知瑞士係點,又或者當時人係咪 ...

我都唔知瑞士係點,我呢邊醫院診所就無分政府私家嘅(所謂私人保險只係話排專科唔使排咁耐咁解)。我哋無買私人保險,生B去住醫院見到3人房通常瞓兩個人,不過我就好彩醫院俾咗間單人房我住。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

子爵府

回覆樓主:

冇錢,就睇政府啦!

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

goat 發表於 19-6-5 10:40

單單第一句,我強烈懷疑你唔係第一日來香港,都係曲線

其實呢位太太已經籌到70幾萬
有心捐既自然已捐,亦解決咗燃眉之急。
樓主無端端又出黎點火做咩?
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

回覆 wsyggk 的帖子

如果主角係大媽, 我相信會無人同情
有邊個父母唔擔心自己的仔女未大,但其中一個走先呢?

做到ibanker都話無錢, 講到留港咁辛苦, 又要人捐錢, 那麼香港基層們如何是好?

香港現在還是自由社會, 大家可以發表下不同意見!

如果你唔岩聽,話人地唔捐錢,就唔准人講, 咁香港又何來民主自由?

水晶宮

一心一意 發表於 19-6-5 10:49
其實個個太太又錯唔晒既, 佢由頭到尾都係維護緊佢身為白人家屬既權利...佢求標目標係啲鄉里, 而唔係香港本 ...

咁講佢唔應該接受中文報章訪問同上東張西望呀!仲連時間都浪費埋。
利申,我睇咗報紙但東張西望係聽人講嘅...
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

公爵府

幫就幫, 唔幫就唔幫

再說生死有命, 有幾多有錢人最後都有錢救唔番

個女3有三件, 唔理佢做唔做野, 佢老公走左佢地全家都會好弊. 每個人有自己選擇, 我地唔應該太多假設

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

cbeyond 發表於 19-6-5 08:03
祝位爸爸早日康復, 但我唔會捐錢。
捐錢都睇吓真正用途, 去私家治療, 我非常唔buy。
無錢就面對現實吧。

AGREE
我唔會捐, 我自己有病, 父母有病, 都係排公立。
實在沒錢捐俾佢地去睇私家。
窮, 就要面對現實。
生命, 從來都冇公平。同「有錢富養冇錢窮養」一樣~ 有錢, 咪富醫; 冇錢, 咪窮醫。
況且公立醫院一向都係緊急快處理, 唔緊急就慢條斯理。
佢緊急, 公立係會排得好快~ 唔會拖。所以真係冇必要去C家。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珍珠宮

超級特務 發表於 19-6-5 10:56

目的已達到,唔甘心仲要做埋道德正義之士,所以我第一個回應都問樓主係唔係衝出來x
贏左銀子,仲要埋面子

公爵府

一心一意 發表於 19-6-5 10:49
其實個個太太又錯唔晒既, 佢由頭到尾都係維護緊佢身為白人家屬既權利...佢求標目標係啲鄉里, 而唔係香港本 ...
係香港嘅白人群組大把人會幫, 重點係出唔出手啫

佢地d群組都小圈子架, 通常華人sos佢地回應率好低, 如果係華人+ 一個白人嘅家庭都仲會高d回應率.

大宅

wsyggk 發表於 19-6-5 10:57
咁講佢唔應該接受中文報章訪問同上東張西望呀!仲連時間都浪費埋。
利申,我睇咗報紙但東張西望係聽人講嘅 ...

我反而無睇東張西望 不過呢啲做法係我哋中國o 眼中係肉酸, 個個都捱緊, 你係度借錢維持所謂白人水平, 唔鬧至奇, 白人身份唔係護身符.

退一步黎講, 個女仔都有娘家吧, 人地父母老遠係瑞士都黎左, 但點解呢個女仔好似無娘家人幫手咁既....

男爵府

超級特務 發表於 19-6-5 10:56

聽語氣有可能係佢本人

我都認為唔夠錢就快去公立吧

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

無追哂內文,我估計呢個眾籌咁大反應嘅原因,有太多家庭面對緊癌症病患家人嘅苦況,我家都有人因為癌症醫病用左2層樓黎換命,呢個case太多人感同身受,好多同命人都捱緊,用眾籌呢個咁踩界嘅方法確實係爭議。

水晶宮

bearbb5 發表於 19-6-5 10:57
回覆 wsyggk 的帖子

如果主角係大媽, 我相信會無人同情

係,我一開始其實係想問,香港幾時變到唔可以包容反對聲音,唔可以提出質疑同發表意見,一定要有人話有困難就唔使分析下一呼百應先叫獅子山精神?最終忍住咗...費事同站在道德高地的人展開罵戰。質疑會被說成涼薄,我好驚,呢個罪名我擔當唔起...

首頁

尾頁

跳至