自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

湘 發表於 21-1-24 04:17
其實美國也差唔多, 無錢都係冇得醫 ,唔好一味鬧中國 ,每個地方嘅醫療制度唔一樣 。香港醫療制度真係好 ...

咁我又唔係鬧中國醫療差既,老公有親戚內地醫院做,佢都成日話佢地醫療先進左呀,某啲手術成功率高呀,叫我地若有响香港睇唔掂,就返去醫呀咁。

而我只想講個人見聞,提醒下,唔好一味覺得真係咁美好,都要有心理準備既。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

daycare1 發表於 21-1-23 23:10
回覆 ddkaka 的帖子

係大陸連當地人基本睇醫生能力都沒,仲要特權先可以睇好d醫生,

好明顯妳又唔了解近年國情、國內打工的政府全部規定要買醫保、佢哋睇醫生都係上網預約、大部分都會由保險支付、入院做手術只付10%以下收費~

https://baike.baidu.com/item/%E5%8C%BB%E4%BF%9D
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

好媽媽勳章

daycare1 發表於 21-1-23 23:10
回覆 ddkaka 的帖子

係大陸連當地人基本睇醫生能力都沒,仲要特權先可以睇好d醫生,

睇完你呢個回覆真係笑咗

我部份親戚係大陸人,在大灣區生活,所以我知實際情況

事實係大陸人大部份都有醫保,睇醫生,整牙都只係比好少錢就可以啦,就算有重病或長期病要醫,自己都係比好少錢咋

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

funseller 發表於 21-1-23 23:36
佢哋願意活喺一個充滿驚懼、恐慌、幻想嘅世界,由得佢哋啦

黃絲曱甴、只會活在自己的世界、中國什麼都是不好、什麼都聽唔入耳、作繭自困 ~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

牛年勳章

panda361 發表於 21-1-23 21:34
咁多器官移植,係邊度嚟?

你覺得大陸嘅器官移植一定全部都係活摘嘅咩?點解內地人唔可以互相捐贈?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

天水圍大仙 發表於 21-1-24 03:41
一看你至少20年没上过大陆了,大陆看病找名医不需要认识人,但需要在手机下载好大夫或者平安APP,每个城市( ...

同佢哋講一定唔信、佢地祗會佢話你呃人㗎~

最最最簡單、太子站死人、佢哋都信、真係無可救藥~

買基金真係好傷

伯爵府

好媽媽勳章

wln 發表於 21-1-24 02:40
總之
身體最誠實!
口號一向係用嚟講的

原來你都知

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

其實每個國家丶每個地方都有好嘅地方,唔好嘅地方。唔好聽到內地兩個字就覺得係洪水猛獸,香港都有臨臨事件丶陳同佳殺人丶也有好多醫療失德,美國亦都好多戀童丶禁錮丶拎住支槍去校園掃射。 內地發展迅速, 你睇下支付寶丶淘寶丶微信丶5G, 佢哋嘅大廈丶商場 一樣美輪美奐。

水晶宮

wln 發表於 21-1-24 02:40
總之
身體最誠實!
口號一向係用嚟講的

講得啱,好多反中嘅人 會選擇永遠留係中國土地上生活,跟本身體最誠實,講口號就叻

子爵府

恩庭寶貝 發表於 21-1-23 16:43
大陸先進?點解啲退休老人家疫症果時,死都要政府包機佢地返黎香港睇醫生既!
...

佢地當時係疫情爆發,夠有好多喺英國都叫包機返黎,而家香港爆疫,有好多人走返上大陸啦。

男爵府

牛年勳章

ddkaka 發表於 21-1-24 08:57
講得啱,好多反中嘅人 會選擇永遠留係中國土地上生活,跟本身體最誠實,講口號就叻
...

最重要係日日淘寶, 畀錢用支付寶

子爵府

Wakaranda 發表於 21-1-24 01:07
52個州, 是否有 52種貨幣 ?

香港 澳門 中山珠海 ... 所謂港珠澳大橋, 可以不需要證件, 人 及 車 都自由流 ...

屬於~2個字
唔屬於~3個字
答左先講其它啦

子爵府

健朗媽咪 發表於 21-1-24 08:33
睇完你呢個回覆真係笑咗

我部份親戚係大陸人,在大灣區生活,所以我知實際情況

佢一係講緊偏遠山區情況,一係30年前,是但一樣

子爵府

WinnieJason 發表於 21-1-23 22:45
咁恭喜你囉搵到渠道,當然去醫病係要洗錢啦,唔係投石問路而家咪好囉
...

其實度度都係識人好架啦,香港既公立醫院都係架

子爵府

2024年龍年勳章

唔係好明,點解成日有人覺得讚下內地就係貶低香港呢?明明冇沖突,唔可以大家一齊進步?互相學習同借鑑唔好咩?諗返轉頭,我個仔又係喎,我成日話姐姐有自制力,識合理安排學同玩嘅時間,佢就話你錫哂姐姐啦,有佢一個得啦~成日將我同佢比~咁我仔細個唔明個中道理,作為家長嘅我地應該明白呢個道理。當然,最終我都注意咗教育方法,儘量只將細佬同佢自己比~只能等佢自己慢慢意識到自己如果好似姐姐咁安排好時間同有毅力,結果就唔同,好壞自己揀。其實我個仔雖然貪玩,尤其是電子設備影響較大,缺乏自制力,但佢內心善良,都好聰明,有D特質係姐姐冇嘅,好多道理並唔係唔明就係難做到,所以,鼓勵可能真係比一味彈佢要好用D,雖然我講易做難,成日激到忍唔住要鬧佢,但都儘量改變下自己心態,或者先可以改變佢~~~

內地同香港就如同兄弟姊妹,冇邊個係完美嘅,都有進步空間。相信冇邊個家長希望兄弟反目,而係希望兄弟同心,其利斷金,第時兩個都孝順你~~~~

珍珠宮

2024年龍年勳章

天水圍大仙 發表於 21-1-24 03:19
从2018年低港澳台居民只需要凭居住证就可以买内地医保和社保了,我20年买的深圳社保+医保,每个月社保500 ...

謝分享!

社保係咪即係供退休金?如果計劃將來回內地退休,咁咪冇需要交社保?定係唔只退休保障仲有其他?

伯爵府

畀面勳章

咁你快啲去啦

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

my005 發表於 21-1-23 22:44
我心目中既好醫療,係普通市民都可以享受到既,香港算係有好醫療既地方。
...

你識嘅內地人有病冇得醫?

水晶宮

cheechi 發表於 21-1-24 09:32
咁你快啲去啦

我發覺啲讚大陸進步post,次次都更有幾個會樸出嚟講呢句,其實每個人都有選擇去邊到嘅權利,文明少少好喎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

funseller 發表於 21-1-24 09:47
你識嘅內地人有病冇得醫?

咁我又唔識,不過上utube 度都睇過有人有病無錢醫啫。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

首頁

尾頁

跳至