自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

CHUIPING 發表於 22-4-10 09:45
我B站睇到上海各區派菜對比
有人有幾個蕃茄薯仔加椰菜,但又有人有蛋有肉加成箱菜,各區不 ...

我被派發了一包不知名大米,一包麵,一箱12小盒的奶
還好公司有support資源,有蔬菜禮盒,自己小區都有辦法安排到各種資源,但好多都比平日貴一倍,一般小區團購總額唔到¥1萬係唔成團,我哋小區細,好多時都要另外加跑腿費

珍珠宮

Rita 發表於 22-4-10 09:53
謝謝JM.

難為香港人踩本地方艙到一個點, 身在福中不知福.

相信上海人過去都冇預估會受到呢種待遇,只有面對過才懂得感恩吧

珍珠宮

海之風 發表於 22-4-10 09:54
好慘,希望你哋可以早日解封

雖然困難,但都要強迫自己必須正面,現在太多負面思維對自己和家人都唔係好事。感謝jm嘅祝福,有信心上海可以搞得掂

Rita    發表於 22-4-10 10:40

男爵府

ernbe 發表於 22-4-8 19:59
上海長者嘅接種率高唔高?

我認識的幾個朋友家裡老人都不打針,說怕副作用。我還分享了香港的教訓,但他們說不出去就可以。我也不敢多說了
可能只限於我認識的人吧

子爵府

cherriesit 發表於 22-4-8 18:33
好似可以盒馬、叮咚呢d APPs搶菜,不過好快賣曬,同埋唔一定運到

我反而想知d 老人家點? 咁叻識搶? 定係會有小區人員重點照顧? 同埋d 老人家好多都有長期病,d 藥食晒係咪有人幫手拎?

水晶宮

2024年龍年勳章

mizuho 發表於 22-4-10 10:03

我小區由3月初有次密接,突然封樓48小時開始前前後後做了8-9 ...

如果根據準則, 你的小區可以劃做防範區, 不過最重要係食物同生活必需品.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

回覆 cherriesit 的帖子

我淨係知淘寶買左張台,等左幾日都送唔到落黎,無進展,問CS佢話禁足出唔到街,所以返唔到工,退返錢俾我添

大宅

cherriesit 發表於 22-4-8 18:33
好似可以盒馬、叮咚呢d APPs搶菜,不過好快賣曬,同埋唔一定運到

我系上海返來,我吾覺好大問題。

伯爵府

capricornbb 發表於 22-4-9 22:36
沿海平地的城市,基本上先天物資不缺,上海、潮州、福建人,發跡比內陸城市快,對外貿易發達,人民都係做 ...
因為自古沿海的城市對外通商, 經驗比內陸城市多, 經驗一代傳一代. 記得 1994 第一次去上海, 上海還沒有發展和落後, 如果不是因為江主席是上海人, 優惠先給上海發展, 上海人就不會今天如此傲慢.

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mizuho 發表於 22-4-9 19:09
呢幾日叮咚難都痴咗,盒馬又唔開,京東唔俾送,美團停噻外賣小哥

我好好彩,有朋友幫我班咗批牛肉,幫幾 ...

如果放寬外賣員, 速遞員和運輸人員的外出限制, 是否可以解決糧食運送問題?

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

restahaus 發表於 22-4-10 11:03
因為自古沿海的城市對外通商, 經驗比內陸城市多, 經驗一代傳一代. 記得 1994 第一次去上海, 上海還沒有發展 ...

戰後全部都落後,戰前上海本身已經是經濟發展相對發達的城市了!

男爵府

只限我朋友小區(不代表其他地區)

我:看到各平台說上海物資不足?要幫忙嗎?
朋友:帮部了啦,快递全部停掉的,没事的,我们还是有渠道可以买到,就贵一点
朋友:就除上海以外的快递都停了有将近一个月了,不能近上海也不能出,市内还是有人送货的,就人很少,每天要在各大app上抢菜,参加团购
我:我可以幫忙網上搶呢!
朋友:很难抢的,每天早上六点不到就要抢了啊哈哈哈,你还呼呼睡呢,我连续几天没抢到了,人都用筋膜枪在抢
朋友:哈哈哈,你在香港怎么抢啦,没事啦能搞定,我参加团购的,有人能送货进来
大致上仲有物資,就比較貴少少祝福朋友快解封

象牙宮

2024年龍年勳章

mizuho 發表於 22-4-10 09:22
我用了個檸檬同老外鄰居換了4斤白蘿蔔,打算做蘿蔔糕。但實在太忙了,還有份正職要繼續做,現在冇工人要自 ...

估唔到上海咁嚴峻

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有朋友三月頭香港飛上海返工, 隔離21日.

有自由幾日, 又被封區

男爵府

子若 發表於 22-4-10 10:33
我反而想知d 老人家點? 咁叻識搶? 定係會有小區人員重點照顧? 同埋d 老人家好多都有長期病,d 藥食晒係 ...

我都唔知,因為居委會似乎唔係好幫到手,老人家問題好嚴重

男爵府

Horsebbj 發表於 22-4-10 11:06
如果放寬外賣員, 速遞員和運輸人員的外出限制, 是否可以解決糧食運送問題?
...

可以但係好多外賣倉有確診所以封左

子爵府

mizuho 發表於 22-4-10 10:11
我被派發了一包不知名大米,一包麵,一箱12小盒的奶
還好公司有support資源,有蔬菜禮盒,自己小區都有辦 ...

除咗食物,你們有每人5日份量嘅paracetamol 同任何舒緩喉嚨痛嘅嘢嗎?
當然希望用不到。(我家人朋友成60人都是靠以上在家自行攪掂的)

珍珠宮

Rita 發表於 22-4-10 10:37
如果根據準則, 你的小區可以劃做防範區, 不過最重要係食物同生活必需品.
...

理論上是的,確實4月2日已經拿到居委嘅解封確認書,但當時話以街道辦為單位(平均每個街道辦有25萬居民計)每街道辦不能夠超過5個確診,0.0016%的可能性下,其實機會即係0%,所以根本就冇可能有解封。
昨日話唔再以街道辦為單位,以小區計算,有確診嘅小區全部都發布了昨日做嘅核酸結果,但一直冇確診嘅小區,可以qualify解封嘅結果繼續唔發布,估計應該要hold多幾日。其實要求唔係離開小區,反正出面全部舖頭都唔開,只係好卑微咁落樓下可以跑吓步曬吓太陽,唔好日復日咁屈係屋企,差不多成個月,對小朋友心智都唔理想

珍珠宮

Horsebbj 發表於 22-4-10 11:06
...

個人覺得如果出套嚴謹嘅指引,要速遞、外賣員防護措施做足,防止感染,理論上可以解決資源不平衡,民生受影響導致民怨。深圳呢方面做得好,要改善係當時深圳做全民核酸要所有居民一齊排幾個小時隊,增加感染風險。但他們確實做得快狠準,減少民生影響,冇100分但絕對值個A,上海呢次係肥佬

水晶宮

2024年龍年勳章

mizuho 發表於 22-4-10 18:44

理論上是的,確實4月2日已經拿到居委嘅解封確認書,但當時話 ...

咁真係希望幾日後會 有好消息
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

首頁

尾頁

跳至