自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

pomanlife 發表於 22-8-29 18:59
仲有我發覺好多地方既地鐵唔係一兩分鐘一班,7-10分鐘一班不等,我好唔慣地鐵要等咁耐
...

好多地方地鐵都冇
揸車返工,好多同事邊塞車邊化妝,車程預左

珍珠宮

2024年龍年勳章

Cheddar85ang 發表於 22-8-29 15:07
喺當地,每當我離隊及入夜後去一啲偏離繁華的地區時,經過路旁一堆堆聚集嘅當地人,我就覺得自己呢種膚色 ...

KL汽車站,D人黑萌萌,全部眼神都好恐佈咁望你。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

mommyli 發表於 22-8-29 19:27

我識兩個太太都係嫁過去唔洗憂。但係兩個都每個月返香港因 ...

對於香港要過貴婦生活當然唔適合,唔熱得唔曬得要食high tea. 其實過去新加坡都好近,教育果邊應該好好。

但喜歡陽光海灘榴槤肉骨茶等等就係enjoy life. 唯一係擔心治安

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

MM2H 發表於 22-8-29 19:43
好多地方地鐵都冇

咁我就生存唔到

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

MM2H 發表於 22-8-29 19:43
好多地方地鐵都冇

去得果邊生活都一定揸車

珍珠宮

2024年龍年勳章

識人去咗呢度居住,佢話晚上6:00後唔會出街,因為治安差
希望每天開心渡過 ;-)

伯爵府

kit2004 發表於 22-8-29 19:50

對於香港要過貴婦生活當然唔適合,唔熱得唔曬得要食high te ...

唔關事。而係嗰邊生活同香港本地人嚟講都係好唔一樣。同曬唔曬得無關係。難度香港34度唔曬嗎?同埋high tea呢啲嘢,講真妹妹仔kol就話鍾意啫,其實真嘅呀太一年都唔會食好多次。

鍾意陽光海灘揀泰國都唔會揀馬拉。堅舊同埋落後。其實去旅行去馬拉都已經覺得麻麻。治安真係

我曾經大班人去。去當地市區著名夜店玩。朋友喺門口車仔檔買嘢食。一架電單車駛過想扯走佢孭住嘅手袋。佢自然反應攬住個袋俾架電單車拖行咗起碼500米。街上過百人無人care,只有我哋一班旅客幫手追。最後佢要遲一日走因為第二日要去醫院打針同洗傷口。

水晶宮

littlesister 發表於 22-8-29 12:42
如果係第二家園計畫,應該係移居不是移民,你唔會有 passport

我地都只係考慮仲未定,依家門檻高左好多,就算想去都未必合資格

水晶宮

mommyli 發表於 22-8-29 20:02
唔關事。而係嗰邊生活同香港本地人嚟講都係好唔一樣。同曬唔曬得無關係。難度香港34度唔曬嗎?同埋high te ...

泰國我地都有諗,依家都只係初步計劃中

伯爵府

kit2004 發表於 22-8-29 20:07
泰國我地都有諗,依家都只係初步計劃中

我覺得泰國嘢肯定啱食啲 泰國嘢邊度都好味

水晶宮

mommyli 發表於 22-8-29 20:09
我覺得泰國嘢肯定啱食啲 泰國嘢邊度都好味

要去我都揀泰國,我老公就煩d, 佢話泰國榴槤唔好食又唔太平,佢就較鐘意馬拉食品,同可以講中文

伯爵府

回覆樓主:

上次去諗住體驗下生活,搭空鐵,等左20分鐘先有車,仲要迫到沙甸魚,成車臭狐味,唔明嗰道d 女人可以比其他男人貼到實,真係蝕晒底,好彩我老公保護住我,真係無下次;相比下,泰國空鐵地鐵優勝好多,班次密泰國人又nice, 男人會讓座給女人,講開nice, 馬拉人好多都不太友善

水晶宮

panda361 發表於 22-8-29 19:44
KL汽車站,D人黑萌萌,全部眼神都好恐佈咁望你。

佢哋嘅目光好奇怪,氣氛好異常

伯爵府

kit2004 發表於 22-8-29 20:13
要去我都揀泰國,我老公就煩d, 佢話泰國榴槤唔好食又唔太平,佢就較鐘意馬拉食品,同可以講中文
...

我覺得馬拉食物唔係個個啱。

其實泰國依家都好多講國語都ok。同埋我覺得泰國啲香港人年輕啲。馬拉好似都係上一代移民嗰啲多啲。

男爵府

kit2004 發表於 22-8-26 20:47
冇得移民都ok, 我係怕治安唔好。十年前去過新加坡,果陣新加坡親戚揸車唔肯過去。依家就唔知馬有冇改變
...

早2年有朋友比咗訂,買新山樓,
最終決定尾數唔比,蝕咗算…因為佢話一時衝動,越諗越後悔…

男爵府

kit2004 發表於 22-8-29 20:13
...

馬拉除咗榴槤,水果,其他食物真係唔啱食。

首頁

尾頁

跳至