自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

談玥 發表於 22-9-18 11:26
佢話佢鐘意一家人齊整食飯。
吓! 咁離左婚佢頭家都唔齊整, 定佢從來冇當過你係家人?

你地結左婚幾多年?

侯爵府

談玥 發表於 22-9-18 11:31
呢個問題都困擾左好多年,另一半常常要食飯,唔單只大時大節,佢家人生日又食,冇端端又話食,只要唔食,佢 ...
唔係好明, "另一半常常要食飯"? 飯日日都要食架, 你地平時唔會一齊食?

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

談玥 發表於 22-9-18 18:41
我同大家想法一樣。想了解下有冇其他想法,會唔會係自己太自我

唔覺得你太自我,反而覺得你係冇晒自我。雖然唔應該鼓勵人離婚但係你另一半根本都唔care你,淨係得你一個不停付出。除非經濟條件唔許可否則一定離婚!仲要分佢身家!
你覺得辛苦自己委屈自己好啲定係所謂嘅孤獨一個好啲?而家好多人都係自己一個住冇朋友冇家人,但佢哋都生活得好開心。而且就算你有朋友有家人佢哋對你冇心嘅話反而自己一個仲開心。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主,離婚之事不可隨便講,你提出離婚嘅時候係咩問題?如今你先生提出可有深思熟慮?大家不如攤出黎傾下! 有D嘢唔洗勉強,心平氣和講出覺得佢唔care 你,亦發現大家没有愛,只是要美其名' 一家人‘其實無必要咁忍受! 不排除你先生蝦你無外家!但想問62,99 待你如何?始終9x 歲,見得一面得一面,你C6 可能都嬲你唔理解佢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

談玥 發表於 22-9-18 11:48
唔會,每次都要早到,仲要比佢其他人家人早到,要同慰問佢長老

揾D野學,咩理由都好,開飯前先到,食完走,慰問一句起兩句止,唔需要一日坐到黑! 攞唔攞坐墊根本無關係! 其實你C6 有父母9x 歲壓力都大!見得一面得一面, 可能佢會怪你唔明白佢! 要做D改變,擴大自己圈子先,其實同長輩食飯好閒, 食完走,好少事!

伯爵府

2024年龍年勳章

談玥 發表於 22-9-18 18:42
我以前係唔會去。可能累積到今日佢以為我扮嘢

咁點解反而有病後肯去?

伯爵府

談玥 發表於 22-9-18 18:30
以前我都有提出過

如果是旦一方有提出過,縱使當時冇反應,但心有條刺,原來對方有咁想法。積下積下會令感情變得更脆弱。除時引爆成真。所以以前啲人話呢两個字唔好說出口,好難收番,除非真係已盡頭。

大宅

Gorgor0612 發表於 22-9-18 23:59
樓主,離婚之事不可隨便講,你提出離婚嘅時候係咩問題?如今你先生提出可有深思熟慮?大家不如攤出黎傾下! ...
之前提出都係因為佢唔體諒、唔尊重,病左,工作忙或者想間中唔去都唔可以唔出席飯局。覺得好煩,以為細個自己家人食唔食飯都有得揀,唔明白點解無得揀唔去。但佢只係覺得唔鐘意同佢屋企人食飯,冇理背後原因。

大宅

RAY媽 發表於 22-9-19 00:31
咁點解反而有病後肯去?
因佢媽剛出院又要入安老院

大宅

Gorgor0612 發表於 22-9-18 23:59
樓主,離婚之事不可隨便講,你提出離婚嘅時候係咩問題?如今你先生提出可有深思熟慮?大家不如攤出黎傾下! ...
見得一面得一面係佢成日講,對我來說是沒意思的,我家人好後生就離世,無人估到邊個先走,見得佢一面,見唔到另外一個一面,兩者係要取平衡。我對婚姻嘅睇法係兩人一起向前走,原生家庭係要適當地放下,唔係唔理,但一定唔係好似未結婚嘅時候咁。由結婚開始已經每星期有兩日返係佢屋企瞓。仲要另外節日食飯、兄妹生日食飯、無端端食飯。感覺係壓力

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

談玥 發表於 22-9-19 14:28
見得一面得一面係佢成日講,對我來說是沒意思的,我家人好後生就離世,無人估到邊個先走,見得佢一面,見唔 ...

食飯都有壓力

首頁

尾頁

跳至