自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

liverpool2023 發表於 24-3-1 08:02
而家社會變咗窮人好惡
樣樣話要公平
中產有既,佢哋都要有

全是我的心聲,可惜政府聽唔到

水晶宮

SmallTungmama 發表於 24-3-2 12:02
我識一對年輕夫婦; 兩個加埋嘅人工超出申請公屋; 但又唔夠錢買私樓; 由結婚開始每期都入紙抽居屋但次次 ...

或者咁說啦,很多人對買樓呢樣野仲停留係要有三成首期才可以買樓的概念。我當年都比我父母咁洗腦而沒求證。原來我一畢業出來2-3年,已經夠一成首期買細樓,就係因為父母咁說,自己又沒尋求相關人士求證(邊識問銀行、地產?父母更加不會理),而令自己以為沒本事上車供樓。

佢哋可以做的是勸四大長老申請四千元老人津貼,減輕壓力。一定要勸老人接受呢個做法。

其次努力研究3-400萬舊私樓仔,如沙田第一城那些,四百多萬都有,研究那些如何借九成上車,沙田算中小學校網都不錯,又有沙中線,一條東鐵去金鐘超方便!

水晶宮

Astra00 發表於 24-3-3 07:20
算啦!同你說風涼話那些始終係同事,沒有親屬關係。開口話我哋死好彩,成日眼紅我那些,是老公那邊親人添 ...

係呀,所以我一笑置之,無謂同佢地解釋!
反而我老公一家算係咁,對我都唔錯!
你老公有無幫你擋?無嘅話,我會打扁佢

伯爵府

一向最愛懲罰中產
=最聽話仔女,永遠付出最多但唔代表父
母對佢最好,只會所有野變得應份

伯爵府

年年蝕我地錢,應扣佢薪

水晶宮

Astra00 發表於 24-3-3 07:26
或者咁說啦,很多人對買樓呢樣野仲停留係要有三成首期才可以買樓的概念。我當年都比我父母咁洗腦而沒求證 ...

第一城係屯馬線,相對無咁方便!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wai4919 發表於 24-3-3 07:16
咁請問幾多才叫中產??

只有年薪500萬以上才增加稅收,其他收入都沒有變過,還有退稅。。有交稅就叫中產 ...

我只係想要你講 財爺話年薪5百萬,先係中產既link / 新聞,唔係想同你討論區 年薪幾多先係中產

我唔係睇財爺 認為幾多都冇用

侯爵府

loved 發表於 24-3-1 19:48
呢個陳乜波,自從知道佢租劏房俾人咁無道德都做得出,我已對佢無乜期望

我一直無為意佢,有日睇到報道佢老婆啲嘢,即上wiki睇佢啲資料,好奇怪點解會選呢種背景嘅人管庫房啲錢,簡直匪夷所思!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊