自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:Quote:kc_01k 發表於 15-12-10 22:53 唔係

原帖由 hsbc005 於 15-12-10 發表
我在 Utube 睇過,
大慨都知你講乜。
yes

男爵府

男爵府

回覆:九龍塘區,有冇人啱啱10mins前聽倒個天叫

聴過、 我住呢度比較空曠、 有時有D莫名奇妙好長的高音嗚嗚聲。 停車場去到屋企都係同一大聲度。 有時諗, 末日到來又點, 我地都係地球一部分 ,生死共存。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

Google完知道D聲N年前已經有出現,我又唔信天使,信既人又話係末日,咁多年都未末日!不如科學d,大自然是好奇妙的。

大宅

hsbc005 發表於 15-12-10 23:22
Strange Sound Heard Worldwide - News Reporters Baffled
無錯,就是你所說03:58一樣。我在藍田深夜上月聽到。

男爵府

Maybe大貨櫃响安聲

子爵府

琴晚啊妹話凌晨12點零係觀塘有呢d聲但佢話唔係響左好耐,個種聲係似號角聲

大宅

2024年龍年勳章

好想係現場聽下
我鐘意舊嘢,新嘢點都取替唔到。

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

想問下聽過呢啲聲的朋友,聽到呢啲聲的時候係咩季節,天氣?日頭定夜晩呢?

大宅

傳統涼果 發表於 15-12-12 15:33
好想係現場聽下
https://hk.news.yahoo.com/video/ ... 8%B0-173500050.html

你可以聽下

大宅

2024年龍年勳章

happybidding 發表於 15-12-12 15:49
我聽左呀但係無果種震撼感

現場聽下應該幾肯定唔係任何人造既聲音
我鐘意舊嘢,新嘢點都取替唔到。

大宅

回覆 傳統涼果 的帖子

起初我以為有工程,後來在這個POST才知其他人以及世界各地都有相同經驗

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

mameme 發表於 15-12-11 18:02
近幾年我聽過3次, 只要你聽過就一定分到唔係船發出, 每次都超過一分鐘以上, 唔係同一個tone, 好似廣播咁但 ...

你完全形容倒我想形容嘅聲音

係好無邊無際,肯唔係船嗚聲,又唔係喇叭聲,係由成個天空傳黎,你只會望住個天,唔會望其他地方揾來源

大宅

聽完utube聲音,好肯定唔系船嗚聲,我以前住果道成日聽船嗚聲,通常系好響和急促。

複式洋房

我前幾日聽到

子爵府

可能係地鳴……

子爵府

地聲,又稱地鳴,為地震發生時,一小部分地震波能量傳入空氣變成聲波而形成的聲音,和地光一樣是地震的徵兆,往往發生在地震前的幾秒、幾分鐘或幾小時、甚至幾天內,在震央區或近震央的範圍內能普遍聽到。在基岩露出地表和表土層很薄的靠山地區,容易聽到地聲。聽到地聲的時間一般在感到地面振動之前,也有的在感到地面振動之後。文獻中記載人耳聽到的地聲,有的似雷聲、炮聲、撕布聲,有的似拖拉機聲、風聲還有、哭聲等。儀器記錄的地聲大多出現在震前數分鐘至數小時內 。

實驗表明,在應力達到岩石破裂強度的一半時,聲發射信號顯著增加,當微破裂進一步發展時,聲發射頻率由高頻向低頻變化,因而有可能被儀器和人耳接收。由於地聲多在臨震前出現,有可能對臨震預報和自救有意義。

子爵府

回覆:kc_01k 的帖子

頭先11點近12點左右我聽到。第一下以為行雷但個感覺明顯覺得唔似。係好奇怪既聲。即刻唸起呢個post。馬鞍山區

男爵府

啱啱我都聽到,初時心諗,好似冤鬼嘅聲,不過反正唔係第一次聽過,所以無深究。(油塘區)

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

首頁

尾頁

跳至