自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

其實我考公開試都有寫簡體字,不過只係幾個比較複雜嘅字(eg 國、體),其他大部分都係堅持寫返繁體字,唔知點解有種莫名嘅堅持,哈哈!

(我讀文科,最後都夠時間做,拎幾個A)

大宅

回覆:中小學生要學簡體字

你一出左指引,自然有學校會跟。過多一兩年就會話有資助俾學校彈性教簡體字,再跟住就是學校為資助又加入做常態課程。跟本魔鬼就在細節中。等大家成日以為學多樣嘢無壞,白紙黑字寫左落指引就入局了。

大宅

回覆:angelist 的帖子

大宅

麟媽媽 發表於 16-2-4 19:10
我妹比我細,佢三十到尾,佢識簡體字,佢話當年考會考(仍是英管年代)考評局已經容許用簡體字作答,我地讀 ...

我當年都係。中國文學同中史要三個鐘答四條 long question。所以我地特登學簡體字寫快的。

男爵府

教育局倡議只不過係一個開始, 溫水煮蛙慢慢將繁體字邊緣化, 國內已經討論緊用返繁體字, 因為本身殘體字嘅由來係方便以前太多文盲嘅農民, 況且中國已經火速發展, 仲要本身係4大文明古國, 有咩理由仲倒退用返殘體字先得架~ 學中文唔係只為考試寫得快唔快, 係自己嘅文化傳承, 教育局嘅理由好差, 咩係回應社會, 多新移民又點? 唔通我移民去美國, 咁美國又叫美國學生學中文黎就我?!
移民得黎香港就梗係想要香港嘅生活啦, 唔係黎做咩喎, 貪香港要住劏房咩?
想睇殘體字嘅書自然會自己去學, 唔洗教育局規範同担心。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我唔去諗陰謀論

真係唔需要特別去學,基本上簡體字既字形係繁體既簡化,好容易認,我成日上大陸討論網,我識睇佢地既簡體字,內地人亦識睇繁體字,文字上溝通完全無問題!我同馬來西亞人文字上溝通都無問題

不過係有一D會估唔到係咩字,例如”適”,內地人睇唔明

水晶宮

早在N年前,我考會考時,老師都已經鼓勵寫簡體字,話可以加快速度。(當時仍然係港英年代)。

子爵府

認識瑞士牛牛第二回

首頁

尾頁

跳至